Как да се диагностицира панкреатит: признаци на заболяване, анализи и изследвания

Панкреатит – едно от най-сериозни заболявания на стомашно-чревния тракт, което се проявява в нарушаване на работата на задстомашната жлеза. Опасност от заболяване и наистина е много висока, затова диагностика и терапия патология е важно да организират своевременно. По-подробно за него и общата същност на панкреатит ще говорим в днешната статия.

Панкреасът човешкия организъм не само отделя собствен сок, необходим за усвояването на постъпващата в СЧ храна, но и участва в синтеза на най-важните за човека вещества.

Така, например, този орган в 15 сантиметра и с тегло от само 80 грама произвежда инсулин, глюкагон и ликопен, които са регулатори на нивото на захар в кръвта. Като се има предвид толкова важните функции на гърдата, подценяват нейната работа, просто е неприемливо, но въпреки това тя е нормален орган, на когото е присъщо на «фрактура».

В нормално състояние при панкреаса човек рядко се наблюдават някакви патология, но въпреки това нарушения в работата често се появяват поради неправилно хранене, начин на живот или злоупотреба с алкохол. В следствие на тези нарушения е, че в органа се развива възпалителен процес, и той не е в състояние качествено да изпълняват своите функции. Именно в такъв случай у човека се развива панкреатит.

В действителност, дадено заболяване – това е възпаление на панкреаса, което предизвиква нарушение в работата си.

Днес отделят две форми на панкреатит:

 1. Остра, която бързо и ясно изразен нарушение във функционирането на панкреаса.
 2. Хронична, която се развива от остра форма на заболяването и е постоянно даде визуална представа за настоящите възпаление орган.

Независимо от формата, протичането причини за панкреатит, като правило, са:

 • злоупотребата с алкохол
 • патология-ЧРЕВНИ и заболявания на жлъчния мехур
 • атеросклероза
 • захарен диабет
 • хипертония
 • отравяне
 • прием на някои лекарства
 • честото преяждане
 • неправилна организация на хранене и начин на живот
 • инфекциозно поражение на гърдата
 • генетично предразположение

Имайте предвид, че отбелязани по-горе причини предизвикват развитие на остра форма на панкреатит, от която в бъдеще може да се развие и хронично възпаление на панкреаса. Последното, между другото, е много опасно, защото може да провокира развитието на сериозни ЧРЕВНИ заболявания (язва, рак) и смъртоносни резултати.

Симптоми на заболяването

Че е хронично, че остра форма на панкреатит – доста интересен вид заболяване, тъй като му за далеч не винаги е симптоматическим. Ето защо, с цел поддържане на «стомашни» здраве заслужава да го прекара систематично изследване в клиниката.

Въпреки това, в много случаи за развитие на панкреатит той се проявява с определена симптоматикой, в основата на която са следните признаци:

 1. силна болка в областта на корема
 2. повишена телесна температура
 3. намаляване или увеличаване на налягането
 4. бледност на кожната покривка на лицето
 5. повръщане
 6. диария или запек
 7. появата на диспнея
 8. подуване на корема
 9. синина петна в областта на пъпа и долната част на гърба
 10. пожълтяване на склерата на очите или на кожата
READ  Вагинален УЛТРАЗВУК: определяне, както правят и възможните резултати от изследването

При остър или обостряне на хроничен панкреатит, представени по-горе симптоми се засилват на нарастваща. В крайна сметка, състоянието на пациента силно се влошава и той изисква хоспитализация.

По силата на това, че за повишаване на симптоматиката се случва в изключително кратки срокове при появата на първичния си струва веднага да посетите най-близката клиника, за да се предприемат мерки от базовата диагностика и да се започне подходяща терапия. В противен случай появата на най-опасните усложнения панкреатит – въпрос на време.

Диагностика патология

За организирането на терапия панкреатит, на първо място, е важно точно да се диагностицира наличието на тази патология. Провеждане и определяне на диагностични дейности – изключителен прерогатив на гастроентеролог, така че при съмнение за панкреатит всяка формация на наказанието му не може да избегне.

В типична вариант диагностика в кабинета на специалист, се извършва чрез прилагане на следните етапи:

 1. Събиране, анализ и epidemiologic в медицинската история на пациента. На този етап се случва в разговор гастроентеролог с пациента. Последно най-подробно разказва за специалист за първите прояви и симптоматика си заболяване, след което лекар може да се направят някои изводи.
 2. Провеждане на пальпационных диагностични процедури. Такива са, както сондиране на някои органи през кожата на човека, което спомага за идентифициране на първичните признаци на панкреатит.

Определяне и прилагане на специализирани изследвания. В случая с панкреатит се провеждат:

 • Биохимичен анализ на кръвта. Резултатите от нея се определят следните показатели: увеличение на алфа-амилаза, липаза и нивото на захар в кръвта, намаление от албумите в организма, проверка за активност на С-реактивния протеин и повишаване на урея.
 • Определяне на стабилността на водно-електролитен баланс кръвен система. При панкреатите такъв забележимо се влошава и течности в кръвта става в пъти по-малко.
 • Клиничен анализ на кръвта. Тази техника за диагностика позволява да се изведат основните показатели за функциониране на организма.
 • Анализ на урината. Същността на неговото провеждане е подобен на предишния тип на изследването.
 • УЛТРАЗВУК, рентген, компютърна томография, лапароскопия и ендоскопия. Тези видове изследвания са необходими за визуализация подложени на СЧ и панкреаса процеси, което е много важно за поставяне на точна диагноза.
READ  Намажете на бакпосев: какво е това, подготовката и възможните резултати

Имайте предвид, че при диагностициране на панкреатит всяка форма на представените по-горе методи са задължителни. Само комбинацията на резултатите от тях е в състояние да помогне на професионалното гастроэнтерологу да се постави точна диагноза.

Характеристики на терапия панкреатит

Лечение на остър и хроничен панкреатит – процес, състоящ се от огромен брой стъпки. Списък на последните се определя за всеки случай поотделно, така че за лечение на възпаление на панкреаса е важно съвместно с професионален лекар.

Като цяло формата на насоки за лечение на заболяването са следните:

 1. Негативно облекчение пристъп на панкреатит. Този момент изисква от организацията на пациента, на спално режим, отказ от негова страна от храни и напитки (с изключение на – обикновена вода), прием на болкоуспокояващи, за налагане на запор върху мястото на болката студ и обжалване в клиниката.
 2. Организацията на основната терапия на заболяването. Всичко зависи от тежестта на протичането на панкреатит и неговите функции за всеки конкретен случай. Независимо от формата на патология е важно за премахване на факторите за нейното развитие, а след това да организира подходящ вид терапия, която може да бъде представен, консервативни или хирургични методи. Не по-малко важно е да се организира правилната диета в периода на лечение на заболяването и систематично да посещават клиниката за проследяване на потока патология. Имайте предвид, че при терапия панкреатит не е изключено и прилагане на народна медицина, но тя трябва да бъде организирана правилно и да бъде в основата на лечението, а полза в него.
 3. Поддържане на резултата. На този етап на лечение е достатъчно да се придържаме към основните превантивни мерки, които ще помогнат за предотвратяване на повторна поява на панкреатит или влошаване.

Като цяло, много усложнения в лечението на панкреатит не е на разположение. Най-важното при организиране на терапия на дадено заболяване – тясно сътрудничество с вашия лекар, следвайки съветите му и компетентен подход към осъществявани от лечебни процедури. Уверяваме, с по лечението на панкреатит се отклони в най-кратки срокове и не ще досаждам на всеки човек.

Прогноза за лечение на заболяването и неговата профилактика

Прогноза терапия панкреатит остра форма почти винаги е положителен, особено когато жалбата в клиниката и организацията на терапия от страна на пациента са били извършени своевременно. В случай на хронична формацией заболяване, не всичко е толкова розово.

READ  Тестостерон при жените обновен: как да се намали нивата на хормона на народни средства за защита

Лечение на панкреатит в такава форма до голяма степен зависи от тежестта на неговото възникване и навременността на организация на лечението. Във всеки случай, класифицирани възпаление на задстомашната жлеза като неизлечимый заболяване, не може, следователно при поява на паника не си струва, а най-добре да започнете своевременно да се отървем от патология.

Да речем, болест, успешно бе захвърлен. Какво да направя? Естествено, поддържа здравословното състояние на организма. В случая с панкреатит превантивни мерки са:

 • Пълен отказ от алкохолни напитки, тютюнопушенето и вече все по-наркотични средства.
 • Провеждане на систематичных изследвания в поликлиниката, особено при появата на най-малката дискомфорт в СЧ.
 • Пълно избавяне от всички болести, които така или иначе се проявяват в рамките на живот.
 • Организация на правилното хранене, т.е. без изобилието на мазни и друга тежка храна, а също и приемане на храна дробными и на малки порции.
 • Избягването на перееданий.
 • Акцент в храната на витамин и полезна храна.
 • Укрепване на имунната система.

Повече информация за панкреатите можете да научите от видеото:

Само си помислете, но представени по-горе предпазни мерки при системно и правилното провеждане – гаранция за успешното предотвратяване на всяка форма на панкреатит. Силно ви препоръчваме да се откаже от превантивни процедури при страдаш от възпаление на панкреаса, защото страдальцу от панкреатит подобно на смърт подобен.

Както виждате, панкреатит – не е толкова страшно заболяване. Безусловно, при появата му просто е недопустимо «просиживать гащи», обаче и паника точно не си струва. За правилната диагностика и терапия на заболяването е достатъчно да се придържаме към представените по-горе разпоредби. Надявам се, статията е за вас полезно и е дал отговори на вашите въпроси. Здравето ви!

Забелязали грешка? Маркирайте го и натиснете Ctrl+Enter, за да ни уведомите.

Като продължавате да използвате сайта, приемате използването на "cookie". повече информация

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close