Как да наемете урината по Nechiporenko: подготовка, събиране на урина и оценка показатели

Анализ на урината има своите разновидности. Като цяло, изследването на отделителната система започва с общ анализ на урината. Той помага за откриване в ранен стадий на нарушение на работата на бъбреците, пикочния мехур, но в списъка на предположительных заболявания е твърде широк. Ако в него са открити отклонения от нормата, се назначава от по-подробно проучване, за превръщането в реалност на диагнозата. До такива методи на изследване се отнася анализ на урина за Nechiporenko.

При общ анализ на урината се изчисляват различни клетки, в полето на видимост. При анализа на Nechiporenko се извършва микроскопско изследване на материал (урина) с броене на различни клетки (левкоцити, еритроцити и клапаните) в 1 мл урина. Това позволява да се конкретизира нарушения в работата на отделителната система.

Преди да бъдат раздадени анализ на сестра обяснява на пациента, как да наемете урината по Nechiporenko за предотвратяване на неверни резултати. Точността на резултата зависи до голяма степен от правилното обучение и в съответствие с правилата на процедурата за събиране на урина. Лабораторни грешки при правилното събиране на урината са изключително редки.

Основното предимство на метода за изследване на урина за Nechiporenko в това, че процесът на събиране на материал е толкова лесно, колкото и при ОАМ, проучването не отнема много време, струва евтино, но дава повече информация за работата на бъбреците, пикочния мехур, пикочните пътища.

Анализ на Nechiporenko е назначена в следните случаи:

 • Скрита кръв в урината. Ако в ОАМ са били открити клетки, кръв в урината, се назначава допълнително проучване. При анализа на Nechiporenko кръвни клетки (lactic и червените кръвни клетки) се изчисляват. При наличието на източник на кървене в анализа ще бъде повишено количество червени кръвни телца.
 • При бременност. По време на бременност анализ на урина за Nechiporenko често се раздава не само в случай на проблеми, идентифицирани с ОАМ, но и за превенция, за да не се лишите от сериозни нарушения на работата на бъбреците, което в момента е в света на детето имат по-голяма тежест.
 • Като проверка на лечение на заболяването. Ако е обявена за лечение на възпалителни заболявания на органите на отделителната система, да се определи степента на неговата ефективност могат да бъдат с помощта на анализ на урина за Nechiporenko. Той е по-информативен по отношение на наличието на възпаление, отколкото ОАМ.
 • При съмнение за възпалителен процес в отделителната система. Ако при общ анализ на урината е имало подозрение за възпаление, се раздава на повторен анализ на урина за Nechiporenko, за да се определи точното количество на левкоцитите в материала. Това ще позволи да се определи степента на възпаление, както и да се контролира ефективността на лечение по-нататък.
READ  Амилаза в урина: диагностика на ензима и оценка на резултатите от проучването

Подготовка и правила за събиране на урина за анализ

Материал за изследване пациентът събира самостоятелно у дома. От това, как правилно да се подготвят и да събере урината, зависи точността на резултатите от анализа.

Най-често на грешки в резултат на това се появяват не по вина на техници, а поради неспазване на правилата за събиране на урина за Nechiporenko и попадащи в материала чужди частици.

Основни правила:

 • 2 дни преди пускането на анализа се препоръчва да се въздържа от остри, пушени, пържени храни, заведения за бързо хранене, голям брой сладки, газирани напитки, силно кафе и чай. Тези продукти нарушават състава на урината и могат да се движат показатели. Например, употребата на гъби в навечерието на анализ може да доведе до появата на белтък в урината.
 • Трябва да се изключи от диетата на храни, окрашивающие урината (цвекло, моркови, боровинки), за 12 часа до предаването на анализ.
 • Не е препоръчително да се консумира алкохол на ден до събиране на урина, както и не се вземат никакви лекарства. За приемане и отмяна на лекарството трябва да се консултира лекар.
 • Ден преди депозирането на урината трябва да се избягват големи физически натоварвания и нервното пренапрежение. Също така не е желателно да се охлажда.

Жените не се препоръчва да се явя на урината по време на менструация. Кръвта може да попаднат в урината, което ще доведе до грешни резултати. Ако продължително кървене или послеродовое, а урината се отдава необходимо, преди да започнете да уринира, трябва да поставите тампон във влагалището.

За анализ на урина за Nechiporenko трябва да се съберат средна сутрешната порция урина.

Преди процедурата за събиране на урина трябва да се подготви капацитет. Препоръчително е да закупите в аптеката стерилен контейнер. Ако го няма, урината се събира в някоя чиста и суха контейнер. Капацитетът преди това трябва да се измие, да се стерилизира и внимателно подсушете.

Сутринта преди събирането на урина трябва заместване. Първата порция от урината отива в тоалетната чиния, след това в съда и трябва да завърши отново в тоалетната. След процедурата на събиране на урината, трябва плътно да затворите капака и да се доставят в лабораторията за анализ в рамките на един час. Урината не трябва да се държат повече от 2 часа и да бъде на топло място. Тя започва да ферментира и става неизползваем за изследвания.

Оценка на анализ на урината по Nechiporenko: показатели норма и

В анализ на Nechiporenko включва няколко показателя. В норма нито lactic, нито на червените кръвни клетки, нито цилиндри (елементи на протеин) не трябва да присъстват в урината. Здравите бъбреци не пропускат кръвни клетки и протеини.

READ  Trihopol при демодекозе: ефект на лекарството и правила за ползване

Присъствие на тези елементи се говори за това, че бъбречна тъкан е повреден. Оценка на анализ на урината:

 • Lactic. Това са клетките, отговорни за имунната реакция на организма. Те активно се открояват при поглъщане на болестотворните микроорганизми. Те са в състояние да прониква до огнището на възпаление и отстраняване на причинителя на болестта. Lactic трябва да присъстват в кръвта, но не трябва да присъстват в урината, те говорят за наличието на възпалителен процес. Нормално те или липсват или присъстват в малки количества (до 2000 1 мл урина). Присъствието на левкоцити в урината се нарича лейкоцитурией. В този случай се назначава от по-нататъшно изследване: УЛТРАЗВУКОВО изследване на бъбреците и пикочния мехур, анализ на урината на бакпосев.
 • Червените кръвни клетки. Наличието на червени кръвни клетки в урината се нарича гематурией. Те могат да присъстват в урината в количество до 1 000 на 1 мл материал. Присъствието на червени кръвни клетки в урината говори за наличието на кървене, увреждане на тъканите на бъбреците, пикочния мехур, уретерите или пикочния канал, възпалителни, неопластични процеси. Често възпалението и кървенето са налице едновременно. Червените кръвни клетки в урината могат да бъдат променени (без хемоглобин) и нормалните (с хемоглобина).
 • Гиалиновые цилиндри. Могат да присъстват в урината в количество до 20 лева на 1 мл материал. Цилиндрите в двигателя се появяват в урината поради наличието в нея на протеин, което вече само по себе си е знак за патология. Гиалиновые цилиндрите в двигателя са съставени изключително от белтък. Присъствието на тези цилиндри показва увреждане на бъбречната тъкан и често възниква при нефритах, гломерулонефритах, пиелонефритах.
 • Х. хофстеде). Зърнеста цилиндри представляват частици протеин от бъбречните каналчета. Зърнист вид им придават епителна клетка, прилипшие до повърхността им. Присъствието на тези частици показва заболяване на бъбречните каналчета (гломерулонефрит, нефропатия, амилоидоза). Те също могат да присъстват в урината в количество до 20 лева на 1 мл.

Възможни причини за повишаване на показатели

За да се постави точна диагноза, може да се наложи допълнително изследване (ЕХОГРАФИЯ, ядрено-магнитен резонанс). Предполага диагноза може, в зависимост от това кои показатели са се увеличили.

Причини за отклонения могат да бъдат и физиологични. Например, ако пациентът е сдавал урината по време на вирусни заболявания, при повишена температура, пренебрегал правилата на обучение. При жените е причина за лоши показатели могат да бъдат месечни. При контакт на кървене от влагалището в анализ на урината може да покаже хематурия и лейкоцитурия.

READ  Тимоловая тест при деца: характеристики на провеждане на процедурата, оценка, норма и възможните заболявания

Причините за повишаване на нивото на показатели могат да служат и на различни заболявания на отделителната система:

 • Гломерулонефрит. При това заболяване се възпаляват бъбречни клубочки. В анализа на урината на Nechiporenko могат да бъдат повишени абсолютно всички показатели, тъй като при гломерулонефрит е нарушен филтър способност на бъбреците. Сред симптомите могат да се разграничат тъмни кровянистый вид на урината, наличие на отоци, повишено кръвно налягане, намаляване на количеството разпределени на урината.
 • Инфаркт на бъбрека. Това е доста рядко заболяване, при което тъкан от бъбреците и умират поради липса на притока на кръв. При инфаркт на бъбрека в анализа ще бъдат повишени червените кръвни клетки. Заболяването започва с бъбречна недостатъчност, след това се появява кръв в урината и уринирането се спира напълно. Ако се прекратява кръвоснабдяването към двете бъбреците, заболяването може да доведе до летален изход.
 • Тумор на пикочния мехур. Това е онкологично заболяване, по-често при възрастните хора. В урината при това се увеличава броя на белите кръвни клетки. Откриване на тумора е възможно по време на УЛТРАЗВУК или магнитен резонанс. Сред симптомите на нарушеното уриниране, кръв в урината.
 • Еклампсия. Това е тежка форма на гестоза, която може да доведе до кома. Това състояние възниква при бременни жени. То е опасно и за майката, и за бебето. При эклампсии се наблюдава отлепване на плацентата, повишено налягане, бъбречна недостатъчност.

Повече информация за анализ на урина за Nechiporenko можете да научите от видеото:

Да се ангажират постановкой диагнозата трябва лекар. Често да се постави диагноза въз основа само на анализ на урината е невъзможно. Необходимо е разнообразяване на изследването, анализ на кръвта, УЛТРАЗВУК и други диагностични процедури.

Като продължавате да използвате сайта, приемате използването на "cookie". повече информация

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close