Хормонален фон — анализ на TSH при бременност: норма хормон и причините за отклонение

По време на бременност жената отдава набор от анализи, чрез които се проследява състоянието на здравето на мама и бебе в утробата си. Наред с други показатели важно място заема тест на хормони, а именно за количествен показател хормони на щитовидната жлеза.

Анализът показва картина на хормоналния фон на жената, отклонения в която може да доведе до плачевно последствия – спонтанен аборт или патологиям на плода. Анализ на TSH се извършва, без да се провалят. Познаване на нормите на хормона, отклонения и причините помага на жената да се възползва от цялата значението на анализа на TSH както по време на бременността, така и в етап на неговото планиране.

Стимулиращ хормон се произвежда от хипофизната жлеза, сигнал, който при недостиг на хормон служи на хипоталамуса. Образован хормон, се качва на рецепторите на щитовидната жлеза, стимулира я и повишава като по този начин производството на хормони Т3 и Т4 – тиреоидные хормони, расшифровываются като трийодтиронин и тироксин. По отношение на TSH се съди за работата на щитовидната жлеза. В периода на света бебето нивото на хормоните се колебае, но дори за това състояние на жените разкрити норми.

Задачата на тези хормони се включва «изграждане на клетки» на плода в началния етап на развитие на бебето, докато той не се формира собствена ендокринната система. В помощ щитовидке в синтеза на Т3, Т4 идва на плацентата, която стимулира производството на хорион гонадотропин – ЧХГ. Той работи, както и на TSH стимулира производството на хормони, за формирането на нови клетки на плода.

Този процес се управлява само през първия триместър и по тази причина нивото на TSH при жените пада. Освен това, бебето се появява вече самостоятелна щитовидната жлеза и упорит труд маминой на ендокринната система, в този случай се прекратява. Нивото на TSH се спазват в продължение на целия период на бременността.

Синтез на хормони е важно не само за развитието на плода, но и на състоянието на жените.

Те са отговорни за обмяната на веществата – белтъци и мазнини. Т3 и Т4 оказват влияние върху работата на сърцето, СЧ и централната нервна система. Хормони са отговорни за психическото и физическото развитие. Преувеличавам значението на TSH в периода на бременността е невъзможно. Недостатъчност на щитовидната жлеза може да се отрази неблагоприятно на плода.

Процедура за провеждане на анализ на

Преди да бъде предаден анализа е желателно да се подготвят:

 • Не се препоръчва приемане на алкохол и тютюнопушенето.
 • Също така не трябва да се притеснявате, се изнервят, правят някаква физическа дейност.
 • 12 часа преди да се анализира въздържайте се от консумация на храна.
 • Ограда на кръвта трябва да се проведе на празен стомах, се допуска пиене на вода.

За провеждане на хормонален тест отнемат на кръвта от вените. Процедурата на проучване се нарича хемилюминесцентный иммуноанализ за известно време. За да се определи количествен показател от изследване на TSH серум от кръвта. Показател често се маркира стойност – мЕд/л, мкЕд/мл. Резултатите от научните изследвания трябва да разяснявам на лекар.

READ  Какви изследвания трябва да преминат при планиране на бременност мъжа и жената?

След анализ се изисква консултация с лекар. В случай на отклонения се назначава терапия, която не влияе на развитието на плода.

Норма TSH в периода на бременност

Норми за съдържание на Т3 и Т4 в кръвта на бременната жена винаги се различават от стандартните, чийто брой възлиза на 0,3-0,4 мкЕд/мл. Това е норма за жена, която носи под сърцето си дете.

За бременни и съща цифра е значително по-различен, той много по-ниски и изравнени по-близо до нормата, само в края на бременността:

 • В първия триместър на показатели варират от 0,1 до 0,4.
 • Във втория те са малко увеличени и съставляват 0,3 – 2,8.
 • В третата картина на хормоните вече приближена до норма варира между различните показатели 0,4 – 3,5.

По-ниско ниво на TSH – това е нормално за бременна жена. Въпреки това, тези стандарти могат да бъдат отклонения. Ако те са незначителни, тогава се тревожи, не си струва. Но при по-големи отклонения лекар назначава терапия и намира причината за отклоненията.

Причините за завишени или обратното, занижени показатели могат да станат различни патология.

Имат ли място всяка болест, може да разберете само от лекар, тъй като той отчита множество функции на организма жена, събира подробен анамнеза и само след като прави някои заключения.

Не се опитвайте сами да разчете показатели на TSH и да се постави диагноза. Вашите заключения могат да бъдат верни, често привидно отклонение всъщност са в норма.

Причините за ниска темп

Дори и при толкова ниско ниво на TSH има значително отклонение в посока на понижаване, което може да бъде равна на «0». Това може да се случи при вынашивании повече ембриони.

Ако една жена е бременна двойней, тогава нивото на хормона може да бъде равна на нула и това ще се превърне в норма. В други случаи, намаляват количеството ще свидетелстват за неуспех работата на щитовидната жлеза.

Причините за това ниво на хормони може да стане:

 • Тиреотоксикоза – интоксикация хормони различна етиология. Навременното идентифициране на отклоненията в хормоналния показателя често помага за предотвратяване на тиреотоксикоза.
 • Патология на хипофизата, включително новообразувания.
 • Нарушения в психическото здраве на жената, на постоянен стрес.
 • Патология на щитовидната жлеза, например, болест на Пламмера.

Понижи нивото на хормоните може да бъде придружен от редица симптоми, които на пръв поглед са много сходни с признаците на беременностями като цяло, но има и специфични признаци на отклонение. До симптоми при понижено TSH включват:

 • Лош набор от теглото. Това е тегло, което трябва да отговаря на определен период на бременността е значително под нормата.
 • При жената се наблюдава постоянно нервно напрежение, раздразнителност и лошо настроение.
 • Може да се наблюдават тахикардия, в някои случаи на аритмия.
 • Една жена постоянно изпитват чувство на глад, но с добър апетит тегло не е нает.
 • Често ръцете на жените тремор, треперене.

Всички тези симптоми може да се дължи на бременност, но при ниско TSH те могат да сигнализират за приближаването на опасност за бебето и мама. Затова е много важно да се явя на всички тестове в периода от света на детето.

READ  Понижиш твоя вирусен товар при хепатит С - оценка: норма и патология

В случай на отклонения от нормата лекар извършва допълнителни изследвания, по-специално, назначава изследвания на Т4. Едва след това ендокринолог реши дали да продължи лечението.

Причините за повишен показател

Повишени нива на TSH говори за недостатъчно изработване на Т3 и Т4. Твърде завишени показатели сигнал за предстоящо бедствие бебето и мама.

Липсата на хормони може силно въздействие върху развитието на плода, съществува риск от отклонения в умственото развитие на детето.

Повишен TSH свидетелства за такива патологиях като:

 • Недостатъчност на надбъбречните жлези
 • Новообразувания на хипофизата и други органи
 • Психични нарушения
 • Заболявания на хипофизата
 • Късна токсикоз
 • Хипотиреоидизъм
 • Възпаление на щитовидната жлеза
 • Усложнения на бременността, като прееклампсия
 • Намалена температура на тялото
 • Често се наблюдава подуване в областта на шията

Повишени нива могат да се наблюдават при прекомерни физически натоварвания, че между света на детето е особено нежелателно. Ако цифрите са силно завишени, лекарят назначава терапия. В случая на малки отклонения се тревожи, не си струва. Нивата на хормоните се проверява непрекъснато и при редовно посещение на лекар жена ще рисковете до минимум.

Полезно видео — Бременност и щитовидната жлеза:

Процедурата повишен индекс на TSH се проявява по различен начин, но също така може да бъде приспадната в прояви на бременността, както и в случай на ниска нивото на TSH. Към черта включват:

 • В такова състояние може да се наблюдава прекомерна слабост, която, като правило, не е типично за бременност.
 • Проблеми с теглото. Жена, малко яде, тя няма апетит, но теглото с това се добавя по-горе стандарти.
 • Наблюдава такова състояние, при което са студени крака и ръце. Постоянно иска укутаться в одеяло и спи.
 • Проблеми със съня. Наблюдава сънливост, но една жена не може да заспи. От тук се появява раздразнителност и апатия.
 • Могат да се разграничат нехарактерную за жените в период на бременност бледност на кориците. Косата и ноктите стават прекалено чупливи и сухи.

Тези симптоми са наблюдавани в периода на бременността, но в по-малка степен. Ярките им прояви, прекомерно говорят за сривове в работата на хипофизата и на щитовидната жлеза. При повишен TSH се назначава терапия, която включва лекарства, без които увреждат плода. Ендокринолог учтет особености на организма на жените и ще ви предпише правилното лечение. Оставят отклонение без внимание, не трябва, това може да доведе до спонтанен аборт или аномалии в развитието на плода.

Последици отклонения от нормата

Преди да забременея, лекарите настоятелно препоръчват да се мине на бъдещите родители за изследване за откриване на отклонения в хормоналните фона на преди бременността. Така ще се избегнат неприятни последствия.

Отклонение от нормите показва не само за неуспех в работата на щитовидната жлеза или на хипофизата. Това може да се говори за проблемите в СЧ, бъбреците или черния дроб. Ако при анализа на TSH са идентифицирани отклонения, могат да се изискват допълнителни изследвания при гастроентеролог, нефролога или гепатолога.

READ  Болка в уретрата при жените - признак на уретрит: описание на заболяването, симптоматика и лечение

За бременни жени завишени или занижени показатели са в най-лошия случай да постигнете нарушаване на бременност или нейните усложнения. Плод също може да пострада, съществува риск от развитие на различни заболявания – деменция забавяне на физическото развитие на бебето.

По-често хормонален фон бързо се възстановява при терапия, т.е. тези държави доста лесно да се коригират за период от света на плода.

Да се следи нивото на TSH е особено важно през първия триместър, тъй като именно в този период на плода все още не е развита собствена ендокринната система, той получава хормони от майката. Липсата им може да доведе до проблеми в развитието.

Профилактика

Към превенция включват изследване на бъдещите родители преди зачеването на дете. В случай, хормонални нарушения се провежда терапия. Много е важно да се следват всички предписанията на лекаря и не се игнорира, прием на хормонални лекарства. Нормализира хормоналния фон преди зачеването – гаранция за здравословна бременност и едно добро раждането на детето, без патологии.

В период на бременност, трябва своевременно да се явя на всички тестове, които се назначават от лекар. Следвайте инструкциите му и крайни цели, спазват диета. Трябва колкото е възможно по-често на разходка, да дишам чист въздух, да не се преуморявам и не са подложени на тежки физически натоварвания. Опитайте се да не се изнервят по пустякам, повече спи.

Не пренебрегвайте прием йодосодержащих лекарства или витамини. Обикновено от лекар след установяване на бременност веднага назначава прием на витамини със съдържание на йод.

Често именно дефицитът на йод може да доведе до нарушения на работата на щитовидната жлеза.

Незначителни отклонения от нормата, като правило, не са сигнал за опасност. Но това не означава, че можете да забравите за посещенията в болницата и не се отдава на тестове. Една жена трябва своевременно да мине прегледи и да следват препоръките на добър специалист. Не се опитвайте сами да се лекува всяка болест, това може да свърши зле. Пазете си здравето и бременността ще протече нормално, без усложнения.

Като продължавате да използвате сайта, приемате използването на "cookie". повече информация

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close