Хеликобактериоз: характеристики на развитие на болестта и схема эрадикации Хеликобактер пилори

Не всички знаят, че повечето язви на стомаха и дванадесетопръстника са следствие от жизнената дейност на бактерия наречена Хеликобактер пилори. Тя е в състояние да унищожи лигавицата на стомаха, което води до язвенную болест, а това означава да се заразят с язва, при контакт с болен човек.

Лечение хеликобактериоза се провежда само след изследвания. Тя се състои от редица процедури. Всички лекарства, съчетани с индивидуално само след диагностика и уточняване на диагнозата.

Бактерията Хеликобактер пилори е устойчив на киселина на стомашния сок микроорганизми, които с помощта на защитни механизми могат дълго време да оцеляват и да се движат в стомаха и червата.

Смята се, че процентът на заразените тази бактерията хора, е огромен, но е открита и описана като причина за язва и гастрит тя е само на 70-те години на 20 век. Эрадикация Хеликобактер пилори, т.е. унищожаване на бактериите, изисква далеч не всички са заразени. Бактерия може да живее в тялото на човека за дълго време, без да причини големи вреди.

Процедура эрадикации се назначава само в случай на усложнения, прояви на характерните симптоми.

Има редица характеристики на тази бактерия, които позволяват тя да съществува в киселинна среда, което води до различни усложнения при заразения човек:

 • Бактерията има формата на спирала, която й позволява да проникне в лигавицата на стомаха, защитен от действието на стомашния сок. Лигавицата на стомаха е проектирана да защитава стените от киселина, затова, прониквайки в нея, бактерията може да съществува там дълго време.
 • Хеликобактер Пилори не се нуждае от голямо количество кислород и други вещества, нещо повече, тя изобщо не живее извън тялото на човек.
 • Бактерията е жгутики. Чрез тях тя може да се движи по лигавицата на стомаха веднага след попадане в тялото.
 • Хеликобактер Пилори се отделя уреазу, която неутрализира киселина, около най-бактерии.
 • Продукти на жизнената дейност на бактерии отрицателно влияние на стените на стомаха, което води до възпаление. Въпреки това в някои случаи организмът е в състояние сам да се справи с бактерии. Ако това не се случи, човек започва да усеща болка и дискомфорт, което говори за началото на възпалителен процес.
 • Под действие против киселини вещества се активира изработване на стомашния сок, което води до различни изъязвлениям в стените на стомаха, но бактерията не умира под действието на киселина.

Причините за попадане на бактерии в тялото почти винаги са свързани с контакти със заразен човек. Тя се предава чрез слюнка и други течности.

Съществува мнение, че освен вреда на бактерията носи и полза, както и други бактерии, живеещи в червата. Въпреки това, досега не е била доказана конкретна полза бактерии, докато си вредни за стомаха е отдавна известен.

Симптоми и диагностика на Хеликобактер пилори

Понякога бактерията се открива случайно при отдаване анализи. В този случай лечението с антибиотици не е необходимо, обаче на болния постоянно се наблюдават.

Симптомите, които могат да насочат към Хеликобактер пилори, не се различават от симптомите на гастрит и язва на:

 • Болки в областта на корема. Обикновено, болки възникват в областта на стомаха в горната част на корема. Те могат да бъдат рязане или тъпи и неинтенсивными. Ако болката възникнат с определена честота (след хранене, или, напротив, по-дълъг голодании), трябва да се консултирате с лекар и да положат изпит.
 • Оригване. Този на пръв поглед безобиден симптом, при постоянна поява е сигнал за повишена киселинност на стомашния сок. Особено тревожно е честа кисело оригване след хранене.
 • Гадене и повръщане. Единична гадене може да е сигнал за повишено натоварване на панкреаса, отклонение от диетата и т.н. Ако гадене се появява редовно преди или след хранене, а също така се появява повръщане, трябва да се проведе изследване на стомаха. Повръщане под формата на утайка от кафе се говори за вътрешния кръвотечения и изисква незабавна хоспитализация.
 • Повишено газообразование и метеоризъм. Най-често тътен и метеоризъм обозначават в нарушение на работата на червата, но трябва да се проучат целия СЧ.
 • Проблеми със стол. Бактерията може да повлияе не само на стомаха, но и за работата на червата. Ако се наблюдават драстични промени с един стол, се появяват запек повече от 2-3 дни, постоянна диария, кръв или слуз в изпражненията, трябва да се обърнат към проктологу.
READ  Намажете при мъжете от уретрата: определяне, боли ли да взема и декодиране на анализ

Повече информация за лечението на хеликобактериоза можете да научите от видеото.

Диагностика на Хеликобактер пилори може да се извършва по различни методи. Много информативен е анализ на материал, получен при ендоскопия. По време на разглеждане на стомаха се взема малко парче материал, внимателно екран. Проба, се проверява за чувствителност към един или друг антибиотик.

Може да се определи присъствието на бактерии в тялото и с помощта на дихателния тест, както и анализ на кръвта. Струва си да се забравя, че при откриване на бактерии, не винаги се задава сериозен антибактериална терапия. Още повече, не може да започне да пие антибиотици себе си, тъй като бактериите могат выработаться към тях имунитет.

Эрадикация – че това е целта на процедурата

Под эрадикацией предполага комплекс от процедури, насочени към унищожаване на Хеликобактер пилори. На пациента предписани редица медикаменти, които влияят на бактерията и я унищожават, създавайки условия за зарастване на язви на лигавицата.

За съжаление, дори и внимателно подбрани эрадикация не винаги дава отличен резултат. Твърде често хората безвъзмездно приемат антибиотици, така че за повечето от тях бактерия вече се превърна в нечувствительна.

До самата процедура представи редица изисквания. Эрадикация ще бъде успешна, ако тя отговаря на всички изисквания. Схема эрадикации Хеликобактер пилори непрекъснато се допълва, променя и подобрява.

Основни предимства:

 • Краткостта на курса. Антибактериални лекарства се приемат недлительными курсове. Эрадикация трае обикновено не повече от 2 седмици. През това време трябва да наметиться напредък.
 • Минимум странични ефекти. Лекарства трябва да имат минимална токсичност, за да се възползват значително надвишава вредата. При проява на странични ефекти на лекарства заместват.
 • За Удобство на приложение. Лекарства трябва да притежават пролонгированным действие за намаляване на броя хранения в денонощието. Също така все повече предпочитание комбинирани медикаменти, които позволяват значително намаляване на списък на приети лекарства.
 • Ефективност. Лекарства трябва активно да се въздейства на бактериите, които се разпределят чрез увеличаване на тяхната устойчивост на антибактериални лекарства.

Эрадикация се провежда само в случай на нужда, когато има ясно изразен възпалителен процес, болка, вече е оформена язва или обострился гастрит. При откриване на Хеликобактер пилори, но без видими симптоми провежда антибиотично лечение не е подходящо.

В някои случаи бактерията живее в стомаха на човека за цял живот, без изрично да навреди, само 15% от всички паразитози водят до язва и усложнения.

Много хора се стремят да прекарат эрадикацию и да унищожи бактерията, като се има предвид, че Хеликобактер пилори причинява рак на стомаха. Обаче пряка връзка между бактерията и рак няма. Инфекция от бактерии само в известна степен увеличава риска от възникване на рак се дължи на увреждане на лигавицата, но предразположение към рак от бактериите не зависи.

Схема эрадикации Хеликобактер пилори

Схема за терапия на първо място трябва да осигурява постоянно високо ниво на эрадикации бактерии. Схемата се подбират индивидуално в зависимост от чувствителността на бактериите и реакция на организма към лекарството.

READ  Липсата на натрий в организма: симптоми и лечение гипонатриемии

Схемата включва едновременно няколко лекарства, които оказват влияние върху бактерията или стените на стомаха. По последни данни, в схемата на эрадикации Хеликобактер пилори може да се обърне на следните лекарства:

 1. Метронидазол. Това е антибактериален продукт, който едновременно има и противоязвенное действие. Той се прилага в група с Амоксициллином, тъй като той потиска устойчивост на бактериите към Метронидазолу. Лекарството не се прилага при бременност, а също и за лечение на хора с тежки заболявания на бъбреците и черния дроб. При эрадикации лекарството се приема три пъти на ден в продължение на седмица. Възможните странични ефекти, като диария, гадене, повръщане, запек, пристъпи на панкреатит, главоболие, алергични реакции.
 2. Амоксицилин. Това е антибиотик от групата на пенициллинов, който се използва широко за лечение на много антибактериални инфекции. Чувствителността на бактериите към този медикамент може да бъде намалена, но при комбинация с други медикаменти ефект може да се постигне. Предлага се под формата на суспензия или капсули. Сред страничните ефекти са гадене, алергични реакции, диария, безсъние, главоболие и виене на свят.
 3. Тетрациклин. Широко известен антибиотик, применяющийся за лечение на много бактериални инфекции. Той е назначен и в комплекс с други лекарства. Тетрациклин не трябва да се приема едновременно с млечни продукти, тъй като те нарушават неговата всасываемость. Курсът на лечение може да продължи до една седмица. Обикновено, антибиотик се понася добре, но може да има такива странични ефекти, като главоболие, пигментация и алергични реакции, панкреатит.
 4. Кларитромицин. Антибиотик от групата на макролидни, притежаващи най-малко странични ефекти. При эрадикации се назначава в комбинация с други лекарства. Лекарството е под формата на суспензия може да определяни и деца над 6 месеца. При бременност лекарството се назначава само в крайни случаи.
 5. Освен всичко по-горе продукти в схемата могат да се включат антиациди и инхибитори на протонната помпа.

Първа, втора и трета линия терапия

Эрадикация Хеликобактер пилори може да включва до три линии. Втора се прилагат, ако не помогна на първата, а третата – ако не помогна на втората.

Първата линия е три — или четырехкомпонентную терапия. Има няколко варианта на такива схеми, да разгледаме една от тях:

 • Инхибитор на протонната помпа. Избира едно от тези лекарства, които намаляват производството на киселина в стомаха и благоприятна за зарастването на лезии и язви. По-често се предписват Омепразол, Ланзоптол. Тези лекарства се приемат в комплекс с антибиотици два пъти на ден в прописанной доза.
 • Амоксицилин. Антибиотик се приема в дози от 500 мг до 4 пъти на ден. Дневна доза – 2000 мг.
 • Кларитромицин. Приемат се в дневна доза от 1000 mg, по 500 mg два пъти на ден.

Тази схема на лечение трае около две седмици. Полето неговото завършване се провеждат тестове относно ефективността на схемата. Ако тя не е достатъчно ефективна, пристъпи към втора линия терапия.

Втората линия включва обикновено четырехкомпонентные схеми. Ето един от възможните варианти:

 • Един от инхибитори на протонната помпа, два пъти на ден. Лекарството е избран лекар с оглед на нейната ефективност.
 • Лекарството висмута (висмута трикалия дицитрат) до 4 пъти дневно в доза от 120 мг. Това лекарство е комплексното действие сам по себе си. Той допринася за унищожаването на Хеликбактер Пилори, увеличава производството на слуз, която предпазва стомаха, а също така и тайна на повърхността на лигавицата, създаване на благоприятни условия за зарастване на язви.
 • Два антибиотика, усиливающих ефект помежду си, например, Метронидазол и Тетрациклин. Обикновено се избират препарати, не е участвал в първата линия терапия. Антибиотици се приемат в дозировка от 500 мг до 4 пъти на ден.
READ  Като се явя на клиничен анализ на кръвта? Подготовка на процедурата и оценка на основните показатели

Трета линия терапия е необходима, ако втория не даде резултати. В този случай до избора на антибиотици са подходящи особено внимателно. Първо, извършват тестове, определяне на чувствителността на бактериите към един или друг медикаменти, а след това да предпише най-ефективните от тях. Обикновено схеми с употребата на наркотици висмута много ефективни. Постоянно се разработват нови схеми, позволяващи значително намаляване на продължителността на лечението.

Последици, начини на заразяване и профилактика на Хеликобактер пилори

За съжаление, дори и успешна эрадикационная терапия не може да даде гаранция, че в продължение на няколко години не се случи на рецидив.

Да се предвидят последствията от заразяване е доста трудно. В някои случаи те въобще липсват. Най-често бактерията води до гастриту, който получи името на гастрит В и около 80% от всички случаи на хроничен гастрит.

Обаче за активно размножаване на бактерии са необходими определени условия, и ги създава неправилното хранене, алкохолът и пушенето. Постепенно възпалителни процеси се разпространяват по цялата повърхност на лигавицата, стават все по-дълбоки и водят до образуването на язви.

В резултат една бактерия може да доведе до следните заболявания:

 • Гастродуоденит. Той възниква, когато възпалението на стомаха се разпространява и на дванадесетопръстника. Възниква болка в стомаха, горчивина в устата, оригване, гадене и повръщане.
 • Ерозия на стомаха и дванадесетопръстника. С течение на времето възпаление може да доведе до образуване на ерозии, повреди по повърхността на лигавицата. Ерозията е придружено с болка, възникнали след един час след хранене, гадене, кисели отрыжкой, възможно повръщане.
 • Язва на стомаха. При образуването на язви по-голяма роля играе не само бактерии, но и предразположение. Мъжете страдат от язва на 4 пъти по-често, отколкото жените. Основни симптоми: ясно локализирана болка, която възниква при продължителна липса на храна, гадене, киселини, запек.

Да се говори за такъв резултат, като рак на стомаха, е възможно само с оглед на факта, че самата бактерия рак не се причинява. Тя създава условия, които лекарите наричат предраковым състояние. Повредена лигавица определено е по-склонна към образуването на тумори.

Както е известно, бактерията се предава чрез слюнка и други течности.

За да не се заразят и няма да зарази другите трябва да се подлагат на профилактични прегледи при лекар, както и да спазват правилата за лична хигиена: да мият ръцете си всеки път преди хранене, имат свои лични чаши, лъжици и чаршафи, особено по време на работа, не отхапвам от цяло парче, а прекъсване или отламывать, не пушат и не злоупотребяват с алкохол, не се целуват приятели, приятелки и просто познати.

Забелязали грешка? Маркирайте го и натиснете Ctrl+Enter, за да ни уведомите.

Като продължавате да използвате сайта, приемате използването на "cookie". повече информация

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close