Хеликобактер пилори: анализ на кръвта, норма, дешифриране

Хеликобактер пилори е една от най-коварните бактерии, която е в състояние да си присъствие да доведе до развитието на множество заболявания, свързани с стомашно-чревния тракт. Ето защо, ако има някакви проблеми в тази област, болно препоръчват кръвен.

Повече от половината жители на планетата Земя в организма е налице тази бактерия. Но не за всички, тя започва да си губительную дейност.

Хеликобактер пилори е грамотрицательная бактерия, която не е способна да оцелее на открито. Така че основните пътища на предаване е чрез слюнка, слуз и храна. Най-често тя се предава на вътрешните, особено в кръга на семейството, когато хората по един или друг съображения пренебрегва основно в правилата за хигиена и естетика, и да оближе устните един след друг, лъжици и т.н.

Бактерията е в състояние да проникне в организма по следните начини:

 • Чрез слюнка. Това може да се случи абсолютно случайно, например, някой, който не помыл за себе си чаша вино, а може и по време на целувка.
 • Чрез мръсни чинии.
 • Чрез слуз.
 • Доста често децата, заразени от майките, когато те оближе устните им биберон, лъжичка и т.н.

След като бактерията попадне в организма, тя направо се транспортира и се установява в стомаха. Между другото, това е единствената бактерия, която не оказва никакво влияние на стомашния сок. Там тя прониква в лигавицата и започва своята дейност.

Не винаги, проникшая в тялото на Хеликобактер пилори, начин да има пагубен ефект. Понякога тя просто е в латентно състояние. Всичко зависи и от общото състояние на човека, неговия имунитет и т.н.

Характеристики на бактерии

Преди да се пристъпи към това, какъв анализ трябва да мине, за да открие Хеликобактер, трябва да е запознат със своите характеристики, тъй като именно заради тях и тя оказва своето действие в организма на човека.

Както вече споменахме по-горе, това е една от малкото бактерии, която е в състояние да се противопоставят на стомашния сок. Тя много бързо се движи, благодарение на жгутикам, а също така е в състояние да произвежда по-голямо количество амоняк, помагащо губительное въздействие върху киселина

Прониква в лигавицата и започва да разрушават клетките, и затова на лигавицата се появяват язви, огнища на възпаление и т.н.

Въпреки факта, че бактерията е устойчива на стомашния сок, а и като цяло е една от hardiest, от него можете да се отървете, прибегнув до специални медикаменти

Тъй като бактерията се размножава, тялото все повече отравляется, поради което на първо място и възпалена лигавица на стомаха. Затова, при съмнение за това, че човек може да присъства на бактерия, или ако един от членовете на семейството страда от язва или гастрит, трябва да преминат на анализ на кръвта.

Когато трябва да се мине на анализ на Хеликобактер пилори

Много лекари препоръчват периодично да се явя на кръвни тестове, а също така да бъдат подложени на медицински преглед. Но толкова се случи, че се обръщат към лекар само тогава, когато нещо се разболяват. Така че в тази ситуация.

При поява на следните симптоми трябва спешно кръвен на Хеликобактер пилори:

 1. Болка, както силни, така и не толкова по време на хранене, както и след нея. Обикновено това се проявява застаиванием храна, не я усвояването на двете, поради по-ниска производство на ензими.
 2. «Гладен болка», които предимно се появяват тогава, когато човек кушал отдавна. След прием на храна, болката постепенно затихва. Освен това, по време на ядене, човек ще се усети, тъй като храната се спуска по пищеводу. А ако изпийте чаша хладка вода, а след това може да се усети, като течаща вода. Такива болки, които говорят за това, че в стените на лигавицата се намират повредени места.
 3. Чести киселини. Киселини в стомаха – много лош симптом, купировать който може да не е веднага. И в повечето случаи след известно време тя отново се връща. Киселини — това е хвърляне на стомашния сок, който се отразява негативно на хранопровода, раздражат му. Ако случаят с киселина е единичен, то няма нужда от паника, ами ако тя се повтаря отново и отново, тогава по-добре да играят на сигурно и да дарят кръв.
 4. Усещане за тежест, което се появява най-вече след хранене, дори ако човек яде съвсем малко. При такива чувства се създава впечатление, като че цялата храна се изправи и не се усвоява.
 5. Често гадене, което не е причинено, например, от бременността (токсикозом).
 6. Периодични «сривове» на стомаха, когато човек не може нито да яде, нито се пие, тъй като той има болки в корема в областта на стомаха, а също и всичко това е придружено от повръщане.
 7. Усещането за малък дискомфорт в областта на стомаха. Понякога тези усещания говорят за начален етап на въздействието на бактериите в лигавицата. Те се проявяват малки ноющими битки, които преминават бързо, лесно тежестта, както и просто за лош апетит.
 8. Също така препоръчват кръвен в случай, че в изпражненията често се превърна в присъстват слуз. Що се отнася до децата, те най-често не може да се каже за това, което ги притеснява и затова си струва да се обърне внимание на цялостното състояние на бебето, както и неговото движение. Понякога малкият човек не може да каже къде боли, но по този начин слага ръка именно върху засегнатото място.
READ  ЕХОГРАФИЯ на черния дроб и жлъчния мехур: подготовка и възможните резултати

При откриване на гореизброените симптоми, трябва веднага да се обърнете към лекар, тъй като е необходимо допълнително проучване, както и определяне на лечението.

Подготовка за анализ на Хеликобактер пилори

Анализ на кръвта на Хеликобактер много важен и затова пред него трябва специална подготовка, която включва:

 • Отказ от тютюнопушенето поне за един ден. Никотин дим влияе негативно върху лигавицата, а данните могат да се окажат неправилни.
 • Отказ от алкохола, поне за ден. Ситуацията с алкохола подобна, че и с тютюнопушенето.
 • Отказ от чай и кафе, които лошо влияят на лигавицата.
 • Отказ от каквато и да е храна поне за осем часа, преди да се анализира, тъй като това може да повлияе на резултатите.

Лекарите съветват в клиниката да вземете със себе си или бутилка с вода или нещо да хапне, тъй като кръвта се взима от вената, а някои хора реагират лошо на анализ, и може да загуби съзнание.

ELISA на бактерията

Този анализ се назначава, за да се определи концентрация на антитела в кръвта сравнително бактерии. Той се провежда лесно, важното е, че при лабораторни беше много опит, и той може да е добре да се направи проучване. По време на изследвания чрез различни химични реакции се оказва брой антитела на Хеликобактер.

Смята се, антитела никога не се появяват просто така. И ако те присъстват в кръвта, като, например, в случая с Хеликобактер, това означава, че тя точно има в организма, и той се опитва да се борят с нея. Вярно е, че трябва да запомните, че за да са се появили антитела, т.е. разработени, имунитета трябва да се отговори «чужака». А за да се случи трябва да мине около една до две седмици.

Ложноотрицательные резултатите от изследванията на кръвта са възможни само тогава, когато бактерията се намира в тялото, но имунната система на човека не е имал време за нея да реагира по силата на определени обстоятелства.

Що се отнася до фалшиво положителни резултати, а след това те могат да бъдат получени само в два случая. В първия, ако това е грешка на човека, който научни изследвания (объркан материал, неправилно публикувано от продукция и т.н.), второ, ако човек е излекуван от бактерии, но при това антителата все още се намират в кръвта. Обикновено те се съхраняват още в рамките на няколко дни след пълното оздравяване.

Повече информация за бактерията Хеликобактер пилори може да научите от видеото.

READ  Гинекологични изследвания за инфекции: видове, методи, същността и начини за провеждане на

След получаване на резултатите от ELISA може само да се предположи, има ли Хеликобактер човек или не. В случай, ако резултатът е положителен, то трябва да бъде по-пълно изследване, а също така се отдава разширен анализ на кръвта, който може да даде повече информация и състояние на организма.

Имуноглобулини в кръвта

Организма на човек е устроен така, че при контакт с него някаква инфекция или бактерии, веднага започва да изработва имуноглобулини. Имуноглобулини това е белтък, вырабатывающиеся кръвни клетки. Основната им цел – това е непосредствената борба с проникшим вируса.

Що се отнася до бактерия Хеликобактер, тук се изработват такива имуноглобулини, като LgG,LgM,LgA. Именно те вземат активно участие в противодействие на данни на бактериите.

Както вече беше посочено по-горе, ако лекарите са открили в кръвта или антитела или имуноглобулини, значи, се е случило пряко заразяване, и Хеликобактер точно се намират в организма.

Имуноглобулини са подредени така, че тяхното въздействие и сцепление с бактериите не е ограничено буквално от нищо. Т.е. те са в състояние да настигнуть на вредните клетки са навсякъде в човешкото тяло.

Вярно е, че се изработват те не веднага, а едва тогава, когато започне да се появят отрицателни ефекти. Основно внимание при отдаване на човек анализ на кръвта дава точно съдържанието на горните организма. В зависимост от това, в какво количество, те са и присъстват ли изобщо, ще зависи по-нататъшното решение на лекаря за лечение.

Основните стойности на имуноглобулини, открити в кръвта

При отдаване кръвта на Хеликобактер пилори няма някакви определени стойности. Лекарите не заостряют внимание на това, далеч ли показателите излезе извън нормата или не.

Но все пак при получаване на резултати, повечето платени клиники вклеивает още таблица със стойности. И ако антитела под тази норма, това означава, че тестът е отрицателен и бактерии в организма не. Но ако толкова завишени, то това говори за това, че бактерията се намира в стомаха и вече са започнали да се размножават.

Основните стойности на имуноглобулини, открити в кръвта:

 • Имуноглобулин LgG потвърждава наличието на бактерии в организма. Най-често те могат да се открият в кръвта вече по-късно от три или четири седмици след предположительной датата на инфекцията. Също така, те се съхраняват в кръвта, като по време на фазата на заболяването, така и известно време след пълно излекуване.
 • Имуноглобулин LgМ свидетелства за това, че човек ранен етап на болестта. Обикновено тези имуноглобулини се откриват много рядко, само защото почти всички пациенти се обръщат към специалисти вече тогава, когато болката е силна, а болестта е преминала в по-тежка фаза.
 • Имуноглобулин LgА точно признак на ранен етап на инфекцията. Но също така той може да говори и за силна възпаление на лигавицата на стомаха. Този имуноглобулин и се открива рядко се дължи на силно отношение към здравето си повечето хора.

Човек, който няма никакво отношение към медицината, никога няма да може да разчете резултатите от анализи, дори ако той ще знае, че е отговорен един или друг имуноглобулин. Освен това, от това колко силно отклонение, лекарите може да постави степента на развитие на болестта.

Как да разчитам на анализ на

След отдаване на кръв, всеки иска да колкото се може по-скоро да се запознаят с резултатите. И за тези пациенти по-долу ще бъдат приведени оценка на получените данни (вярно, без оглед на точни цифри):

 1. Ако в кръвта имуноглобулин LgG липсва или е под нормата, това означава, че или в организма няма бактерия Хеликобактер (това означава, че е устойчив и риск от развитие на язвена болест нисък), или пък че заразяването се е случило по-малко от три или четири седмици. Ако човек се притеснява болезнени усещания в областта на стомаха, при този резултат, той ще ви се отдава анализ за пореден път в рамките на месец.
 2. Ако в кръвта имуноглобулин LgG е налице, а след това казва за това, че Хеликобактер има в организма (риск от развитие на язвена болест и рак на висока), или пък човек излекуван, но антителата все още се намират (те обикновено изчезват след няколко седмици постепенно).
 3. Ако в кръвта имуноглобулин LgМ липсва или е под нормата, това означава, че няма бактерии Хеликобактер в организма не. Ясен извод се прави, защото именно тези имуноглобулини могат да бъдат открити на ранен етап, веднага след заразяването.
 4. Ако в кръвта имуноглобулин LgМ е налице, а след това казва за себе си по-ранната фаза на инфекцията. При откриване на болестта на този етап увеличаване на шансовете за бързо възстановяване. Освен това, бактериите все още не са силно съсипе стомаха.
READ  Фоликуларен киста на яйчниците: симптомите, лечението и възможните усложнения

Ако в кръвта имуноглобулин LgА липсва, тогава това може да бъде признак за няколко неща:

 • На първо място, човек може да бъде заразен съвсем наскоро.
 • На второ място, може да се проведе правилната и ефективна антибактериална терапия, която е дала положителен резултат.
 • На трето място, човек се намира в етап на възстановяване.
 • На четвърто място, лице в организма липсва бактерията Хеликобактер. Такъв извод може да се направи само в случай, ако последните две имуноглобулин, също липсва в кръвта.

Въпреки, че се правят заключения за това, дали в организма на Хеликобактер или не е доста лесно, особено имайки в ръцете си декриптиране и с най-начални знания по този въпрос, да възложи на този процес по-добре лечащему лекар. Лекуващият лекар ще бъде в състояние точно да се постави диагноза, а също така препоръча да мине или допълнителна проверка, или пък да започне да се лекува, за да се избегне по-нататъшно развитие на болестта.

Анализ на PCR

Основната цел на този анализ се състои в това, че в реално време, в кръвта на пациента могат да бъдат открити образци на ДНК на бактерии. Затова този тип изследвания се смята за най-надеждна.

В резултат на анализа може да бъде както положително (това означава, че бактерията е там), или отрицателни (което свидетелства за противното). Вярно е, точно да се направи извод за това, че бактерията вече начла окаже негативнее въздействие върху организма е невъзможно.

По-горе бе казано за това, че повече от половината от населението на земното кълбо Хеликобактер присъства в организма, но не за всички, то има опустошително действие. При провеждането на същия този анализ ще бъде потвърдено само фактът, че наличието в кръвта на ДНК.

Отдава анализ на съдържанието в кръвта на ДНК може да бъде само в случай, че не е проведено никакво лечение (независимо дали това е просто антимикробни лекарства или антибиотици).

Анализ на кръвта на Хеликобактер пилори, норма и го заклеймява са на разположение за почти всички пациенти, които получават резултатите от анализите на ръце. Но това не означава, че трябва да се опита да разчете ги сами, тъй като в повечето случаи малко хора са в състояние да се направят точни изводи. По-добре е да се повери на професионалисти.

Забелязали грешка? Маркирайте го и натиснете Ctrl+Enter, за да ни уведомите.

Като продължавате да използвате сайта, приемате използването на "cookie". повече информация

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close