Гемолитический стрептокок група А: симптоми, диагностика, метод на лечение и усложнения

В организма на човека под влияние на неблагоприятните фактори могат да бъдат излагани на патогенни микроорганизми. Най-често патогени, инфекциозни заболявания са стрептококи. Често засягат горните дихателни пътища и стават причина за развитие на такива заболявания, като ангина, фарингит, ангина, скарлатина.

Гемолитический стрептокок е грамположительной бактерията и се отнася към семейството на лактобацилус. Тези микроорганизми имат закръглена форма, да се размножават по двойки или могат да образуват колонии. Този тип се разбира добре със златист стафилококком.

Бактерията може да се намира на лигавицата на носа, гърлото, дихателните пътища, мочеполовых органи, дебелите черва и при това не е доставка на човека дискомфорт. Нормално те се намират в организма на всеки човек, но при отслабването на имунитета, переохлаждении на организма стрептококи се активизират.

Има няколко вида стрептококи:

 • Алфа-гемолитический стрептокок
 • Бета стрептокок гемолитический
 • Гама-гемолитический стрептокок

Най-опасна за организма на човека е в бета-гемолитический стрептокок. Тези бактерии са много устойчиви на химически и физически ефекти. Дори при температура от 70 градуса те живеят в продължение на 1-2 часа. Те не се страхуват от ниски температури и могат дълго време да бъдат в засъхнала кръв или гной.

За да се предотврати попадение в тялото стрептококковой инфекция, трябва да се спазват правилата за лична хигиена.

Основни мерки за превенция:

 1. Редовно почистване на помещение, извършва мокро почистване и проветрете стаята.
 2. Втвърдяват на тялото.
 3. Водят здравословен начин на живот.
 4. Да се бори с вредните навици.
 5. Своевременно да се справят кожата антисептици.
 6. Храната трябва да бъде балансирана и пълноценна.
 7. В период на остри респираторни заболявания е препоръчително носенето на специална маска, обработка на чинии и всяка повърхност, където могат да попаднат микроорганизми.

При изпълнение на превантивни дейности риск от заразяване стрептококком значително намалява.

Причините за появата на

В повечето случаи бактериите попадат в организма през лигавицата на дихателните пътища. Източник на инфекцията може да бъде например болен човек, така и неговите лични вещи и предмети от бита. Изберете смисъла на инфекцията могат да бъдат, ако разговаря с болни стрептокок в гърлото или фарингитом.

Трансферът на бактерии може да се извършва чрез немити или несвежие продукти. Streptococcus се установява на месни и млечни продукти с изтекъл срок на годност. Върху кожата инфекцията може да проникне при царапинах, чрез ссадину или ухапване от насекоми.

Предава инфекцията също така може по полов път.

Жената може да е носител на инфекция и при полов акт да зарази партньора. Съществува вероятността от предаване на инфекцията от майката на детето.

Бета-гемолитический стрептокок може да доведе до развитието на следните заболявания:

 • Болки в гърлото
 • Възпаление на средното ухо
 • Фарингит
 • Рожистое възпаление
 • Скарлатина
 • Менингит
 • Сепсис
 • Ревматизъм
 • Гломерулонефрит

Бактериите отделят определени токсини, които навлизат в кръвното русло и са причина за появата на характерните симптоми.

Симптоми

Латентен период продължава около 4 дни. В зависимост от възрастта на пациента на процедурата е различно. В началото болните се оплакват от втрисане и неразположение, а след това рязко се присъединяват други симптоми.

При деца до шест месеца при стрептококковой инфекция се появява повръщане и гадене, от носа, отделяне на жълт или зелен цвят. Дете ексцентричен, се отказва от гърдата, прикорма.

При по-големите деца и възрастните се появяват следните симптоми:

 • Гъделичкане
 • Болки в гърлото
 • Покашливание
 • Повишаване на температурата
 • Уголемяване на сливиците
 • Подуване на гърлото

Това са признаци на стрептококковой болки в гърлото. При гнойни процеси на здравето на пациента силно се влошава – появяват признаци на интоксикация.

При фарингит лигавицата на отечная и червено, се наблюдава сивкав налеп, се появява хрема.

Скарлатина, най-често се развива при деца на възраст от 2 до 10 години и като правило, само веднъж. До заболяване се формира устойчив имунитет. При скарлатине се наблюдава висока температура, гадене, повръщане, диария, появата на малки папули, обложенность език, суха и бяла кожа, възпаление на сливиците.

За рожистого възпаление се характеризира поражението на кожната покривка с ярък цвят и ясна чужбина. При него се развива висока температура, появява се мускулна болка, треперене и слабост.

Повече информация за гемолитическом стрептококке можете да научите от видеото:

Остеомиелит се развива рядко и за заболяването е характерно разпространението на възпалителния процес в костния мозък.

Развитие на сепсис на фона на гемолитического стрептококка се дължи на разпространение на инфекции с тока на кръвта в целия организъм. Това е много опасна патология, тъй като може да доведе до летален изход.

Възможни усложнения

Късно започнало лечение стрептококковой инфекция или неправилно подбрани терапия може да доведе до сериозни усложнения. Инфекцията се разпространява с тока на кръвта и лимфните съдове.

Възможните усложнения на фона на стрептококковой инфекция:

 • Възпаление на средното ухо
 • Паратонзиллярный абсцес
 • Синузит
 • Пневмония
 • Менингит
 • Сепсис

По-късно през няколко седмици, след като са претърпели инфекция се развива алергична реакция и възниква агресивното действие на имунната система към собствените тъкани. На фона На това у болния се развива:

 • Остра ревматични по свинете
 • Гломерулонефрит
 • Ревматоиден артрит
 • Ревмокардит

По-тежки усложнения са некроза на меките тъкани и на токсичен шок. Тези патология в много случаи не се поддават на лечение и стават причина за летального., изм.

Усложнения при гемолитическом стрептококке могат да бъдат на различни органи и системи на човека. За да се предотврати развитието на стрептококковой инфекция, трябва незабавно да се потърси медицинска помощ и да изпълнява всичките му предписания.

Диагностика

При симптоми на ангина, фарингит, еризипел и други заболявания, причинени от стрептококковой инфекция, трябва да се консултирате с лекар. За идентифициране на стрептококка се назначават изследвания на кръв и урина.

За да се определи вида на причинителя, се извършва бактериологическое проучване. От инфекциозни огнища (върху кожата, сливиците, слюнката) вземат биологичен материал и е насочен към проучване. И за определяне на вида на причинителя вземат натривка от влагалището и събиране на секрет от пикочния канал.

Лаборант пуска материал, в хранителната среда на ден при температура от 37 градуса. По-нататък с помощта на микроскоп оценка на резултата – разкриват колония бактерии.

Ако на патологични микроорганизми разкри повече норми, а след това се провежда антибиотикограмма за определяне на чувствителността на бактериите към антибиотиците.

Този метод позволява на лекаря да назначи необходимите антибиотици за спиране на развитието на микроорганизми. Въпреки това, проучването на чувствителност се провежда в рамките на няколко дни, а през това време инфекцията прогресира.

За определяне в кръвта на антитела към стрептококку се провежда серодиагностика, която също дава възможност да се определи техния брой. Реакция латекс-агглютинация и имуносорбентен анализ са експресни методи за диагностика стрептококка в кръвта.

Медикаментозно лечение на инфекции на

Лечението се състои в използването на антибактериални лекарства.

 • Основно се използват антибиотици пенициллинового ред, тъй като бактериите не проявяват към него, устойчивост. Към тези антибиотици включват: Ампицилин, Бензилпенициллин, Амоксицилин, Амоксиклав и др
 • При алергична реакция към този вид антибактериални лекарства, използват эритромициновый ред: Еритромицин, Олеандомицин и др
 • Тетрациклини не се прилагат. Те облекчаване на симптомите, но пациентът все още е носител и се разпространява инфекцията. Продължителността на лечението с антибиотици е 7-10 дни. Дори ако по-късно 2-3 дни състоянието на пациента се е подобрило, а след това спрете приема на антибактериални средства е забранено. Това може да доведе до рецидив и възможни усложнения.
 • За лечение на гърлото се използват местни лекарства: спрейове, антисептици и разтвори за изплакване на: Биопарокс, Гексорал, Хлорхексидин, Ингалипт и др Широк спектър на действие има Биопарокс. Това е инхалаторен противомикробный медикамент, който трябва да се използва при първите признаци на инфекционно-възпалителен процес на носоглътката.
 • Гаргара може да антисептични спиртовыми тинктури невен, евкалипт, лайка и т.н. може да Ги готвя сами или да купуват в аптеката вече готови. Препарати за местно действие се използват като допълнение към основното лечение.
 • В края на използването на антибиотици се препоръчва прилагането на пробиотици за нормализиране на чревната микрофлора. С тази цел може да се използват Бактисубтил, Linex, Бифиформ, Бифидумбактерин и др
 • В тежки случаи се използва стрептококковый бактериофаг. Този вирус се създават изкуствено, за унищожаване на стрептококи.

Народни методи на лечение

За да се отървете от гемолитического стрептококка, освен консервативните методи може да се използват средствата на алтернативната медицина:

 • Отвара от хмел. Вземете шишарки от хмел, смачкани. Две супени лъжици се изсипва 0,5 литра вода и оставете да заври. После се вари в продължение на 5 минути. Когато отварата леко се охлади се прецежда. Да се консумират по 100 мл 30 минути преди ядене.
 • Лучена отвара. От много заболявания се препоръчва да се използват лук в чист вид, но може да се приготви отвара. Две малки глави лук и се поставя в тенджера. Покрийте с вода и варете в продължение на 10 минути. Се консумират през целия ден на малки порции.
 • Отвара от листа от орехи. Това средство е ефективно при рожистом възпаление. Чорбата не се консумира вътре, а се използват като лосиони за пораженным части на кожата. За приготвяне на отвара да вземе листа обвивка и се вари в продължение на 15 минути. Когато изстине, се използват за външно приложение.
 • Инфузия от репей. Се нуждаят от 250 грама изсушени от репей. Суровините се налива водка и се оставя на тъмно място, за да се влеят в продължение на 7 дни. Да се консумират вътре по една чаена лъжица три пъти на ден.
 • Пюре от касис. В касис съдържа голямо количество полезни елементи, така че помага за облекчаване на болки в гърлото, и други заболявания, причинени от тази инфекция. 250 г касис се смила до получаване на пюре. Да се консумира 3 пъти дневно.

Тези рецепти потискат развитието на болестотворните микроорганизми и им пречат да се размножава. Трябва да се помни, че да се отървем от стрептококковой инфекция само традиционните методи е невъзможно. Лечението трябва да се проведе в комплекс със задължително използване на антибактериални лекарства.

Гемолитический стрептокок в периода на бременност

Жените в период на бременност и са носители на бактерии. Това не е опасно, ако липсва инфекциозен процес в организма.

Имунната система в този период нестабилна, така че склонност към стрептококковой инфекция се увеличава. Бременните жени най-често се заразяват при контакт с заболевшими хора.

При откриване на гемолитического стрептококка група А в организма при бременни предписват антибиотици пенициллинового редица. В редки случаи може да възникне алергична реакция. Ако една жена знае за алергия към лекарства от тази група, трябва да се постави в известност за това на вашия лекар.

Лечение с антибиотици по време на бременност не е желателно, но за да се отървете от патогенни микроорганизми прилагането им е задължително. За лечение на стрептококковой инфекция в гърлото безопасни са макролиди: Ровамицин, Спирамицин и др

Важно е да не се допуска развитието на стрептококковой инфекция, особено в периода на бременност. За тази цел е необходимо за поддържане на имунната система. За засилване на имунитета може да се използва Ехинацея или вместо отвара от шипки.

Заболявания, причинени от гемолитическим стрептококком, могат да доведат до преждевременно раждане, отслойке на плацентата, а също и да предизвика по-сериозни усложнения – внутриутробной смърт.

Освен това, streptococcus може да засегне матката, както при бременност, така и след раждането. Ако се появи болка в корема, увеличава сърдечната честота и да се повиши температурата, тогава това е с видими признаци за наличието на инфекция в организма. В случай на потвърждаване на инфекция на матката предписват антибиотици и заболяването преминава през няколко дни.

Заразяване на новороденото е много опасно и може да доведе до менингит, възпаление на белите дробове. Особено опасно е инфекция за недоносени деца. В периода на бременност е важно да внимавате за здравето си и да не допуска развитие на възможни заболявания.

 

Забелязали грешка? Маркирайте го и натиснете Ctrl+Enter, за да ни уведомите.

READ  Съвместимост групи кръв, какво е rh-фактор и резус-конфликт

Като продължавате да използвате сайта, приемате използването на "cookie". повече информация

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close