Ешерихия лямблия: начини на заразяване, симптоматика и лечение паразитарного заболявания

Болест, причинител на който е лямблия, нарича лямблиоз. При това у болния се наблюдава функционални разстройства на тънкото черво. Най-често лямблиозу изложени на децата, поради намален имунитет.

Giardia са най-простите микроорганизми и се заселват предимно в червата. Те са много малки и размер е около 18 микрона.

Към стената на червата от паразити, са приложени с помощта на вакуум. Се хранят с giardia смляната храна и живеят в продължение на 40 дни. Най-простите микроорганизми може да бъде в две форми – трофозоид и цисты.

Трофозоид – това е вегетативна фаза, в която микроорганизъм е симетрично тяло, две ядра и осем камшичета. Отпред на тялото паразити разширява, а зад стеснено. Размножаването става чрез разделяне. В вегетативната форма giardia може да се открие диария. При това една част от промените в цисты, а втората се отделя заедно с фекалиите.

В друга форма ( цисты) паразити могат да съществуват дълго време и дори при неблагоприятни условия.

Микроорганизмите имат защитна обвивка, поради което те не се поддават на въздействието на дезинфектанти, uv лъчи, студ. Жизненост цисты запазват в продължение на 24 дни във влажен кале, при изсъхване те умират. В чиста вода паразити могат да живеят в продължение на 3 месеца и около 3 дни в урината.

Причини за появата на лямблиоза

Заразяване на лямблиями се случва след контакт с носител на паразити. Като носител може да действа не само човек, но и животните. Основните пътища на предаване: фекально-орален, математика-домакински, вода и храна.

Различни инфекции, съдържащи се в чешмяната вода, открити водоеми, така че при използването на нерафинирана вода или поглъщането от потоците възможно заразяване лямблиями. Носител лямблий може да оставят инфекция при контакт с различни предмети. Инфекцията в този случай се случва при употребата на дрехи, посуда, играчки и други предмети.

Чрез замърсени плодове и зеленчуци също могат да се заразят лямблиями.

Предрасполагающие фактори за появата на лямблиоза:

 • Детска възраст до 10 години
 • Нарушение на храносмилането
 • Иммунодефициты
 • Анорексия
 • Гипотрофия
 • Дистрофия
 • Хирургическа операция на стомаха

За развитие на лямблиоза доста удари 5-7 киста паразити. Най-пик на заболеваемостта се празнува през пролетта и лятото.

Клинични прояви

Заболяването може да протече в две форми: остра и хронична. Продължителността на инкубационния период е 7-20 дни.

При остър лямблиозе се наблюдават следните признаци:

 • Диарейный синдром
 • Повишаване на температурата на тялото
 • Подуване на корема
 • Гадене
 • Намаляването на телесното тегло
 • Интоксикация

Симптомите се появяват едновременно и трае в продължение на 2-3 седмици. В редки случаи признаци на лямблиоза могат да изчезнат сами. Това обикновено се случва благодарение на крепкому иммунитету.

Ако инфекцията се наблюдава при деца, нещо в организма не усвоява мазнини, витамини и захар. При слаба чревния суче могат да се наблюдават алергични реакции (уртикария, екзема, сърбеж по кожата, нейородермит). При лямблиозе детето нощем скърца със зъби, може да бъде честван пристъпи на кашлица. На фона На лямблиоза при възрастни хора се появява раздразнителност, отпадналост, главоболие и други симптоми.

Ако остра форма преминава в хронична, а след това на пациента се развива гиповитаминоз, разстройство на храносмилането, дисбактериоза.

Освен това се наблюдава обложенность на езика, сухота в устата, се появяват нервни и алергични симптоми. В областта на корема са отбелязани схваткообразные болки, които се засилват след консумация на мазни храни. При палпация в областта на эпигастрия и жлъчния мехур се празнува болезненост. На пациента кожата става бледа, дори и при високо гемоглобине. Понякога може да има лющене на стоп и на дланите, образование заедов и пукнатини в ъгли на устата. Тази форма протича под формата на рецидив: симптомите на това се увеличава, а след това постепенно затихват.

READ  Фиброскопия на червата: показания за изследване на предимствата и процедурата за диагностика

Лямблиоз при бременност

В период на бременност, при заразяване на лямблиями се развиват симптоми на гастроентерит. Стол става течен и богата с неприятна миризма, без никакви примеси. Също така се наблюдава подуване на корема, гадене, намален апетит, кожни обриви, повишаване на телесната температура.

В случай на хронично протичане на болестта при една бременна жена се появява нестабилен стол, болки в корема, слабост, виене на свят и др Лямблиоз може да изтече, без появата на клинични признаци или симптоми на заболяване на бременната майка расценивает като проява на токсикоза.

Да проникне през плацентата и да заразят плода giardia не могат. Лямблиоз се отразява върху хода на бременността. Продукти на разпадането на умрелите микроорганизми могат да попаднат в кръвта, в резултат на прояви на токсикоза се усилва и се влошава здравето на бременната. При нарушение на храносмилането към плода постъпва недостатъчно количество хранителни вещества.

Опасност лямблиоза за бременни в това, че е възможен риск от развитие на хронична фетоплацентарной недостатъчност.

Ако недостатъчност се развива в началото на времето, то тогава има опасност от аборт. В по-късните дати на тази патология може да предизвика отклонения в развитието на плода. В този случай, детето може да има ниско тегло при раждане, незрели органи. При хронична фетоплацентарной недостатъчност висока вероятност от преждевременно раждане.

Диагностика

Лекарят взема предвид оплакванията на пациента, извършва преглед и за установяване на точна диагноза назначава изследване.

В случай на съмнение за лямблиоз се използват следните методи за диагностика:

 • PCR-диагностика на кала
 • Имуносорбентен анализ на кръвта
 • Копрограмма
 • Анализ на кръвта (биохимичен и общ)
 • Анализ на изпражненията за дисбактериоза
 • УЗИ на коремна кухина

В последно време все по-често използват энтеротест. Този метод за диагностика включва използването на найлонов конец. Болен проглатывает желатиновую капсула, в която се намира найлонова нишка. Нататък, когато влезем в червата, тя се разтваря и паразити към нея се залепват. Излиза тя, заедно с каловыми масите и след това по-късно се подлага на изследване.

Ако резултатите иммунологического изследвания, открити в серумните имуноглобулини lgG, това е доказателство за развитието на хроничен процес. При откриване на lgМ болест в остра форма. За да се изключи хронична форма на болестта, анализ на изпражненията вземат отново след 7 дни в продължение на 4-5 седмици.

Медикаментозно лечение

С оглед на формата на заболяването се назначава лечение паразитарной инфекция. При остра форма на лечение поетапно и се провежда инфекционистом в стационарни условия:

 • В първия етап На премахване на эндотоксикоз, възможен застой на жлъчката. Продължителността на този етап е 7-14 дни. Това зависи от выраженности симптоми.
 • Вторият етап включва използването на антипротозойных лекарства: Фуразолидол, Метронидазол, Ниморазол, Тинидазол и други. Лечение противопаразитарными средства се извършва директно от лекар, като продължителността на курса не трябва да надвишава 10 дни.
 • Трети етап – възстановителна терапия. На този етап предписват лекарства за нормализиране на баланса на чревната микрофлора, за укрепване на имунитета. От лекарствените средства се прилагат витамини, иммуностимуляторы, лекарства от дисбактериоза.
READ  Анализ на кръвта, клиничен неуспешно: определяне и оценка анализ

В продължение На целия период на лечение е предписано энтерсорбенты, антихистамини и ензими. Болните трябва да се придържат и спазват рационална диета, която включва ограничаване на употребата на въглехидрати и протеини. Диетата включва зърнени храни, плодове, зеленчуци, трици. Трябва да се ограничи употребата на мазни, пържени, пушени, солени храни. При остра форма на заболяване на хранене трябва да бъде частична и на малки порции, при това увеличават броя хранения в денонощието.

Повече полезна информация за лямблиозе можете да научите от видеото.

В периода хронично протичане на болестта следва също така да се придържате към горните правила, въпреки това, диетата трябва да се добавят повече месни продукти, а също и с високо съдържание на животински протеини.

При лечение на лямблиоза трябва да се спазват правила за хигиена.

Преди консумация на храна трябва да е задължително измиване на ръцете с вода и сапун. Тази процедура също трябва да се изпълни след използване на тоалетната. Преди употреба водата трябва да се вари. Също така е важно да не забравяме периодично се сменят спално бельо. За лечение на паразитарной инфекция при деца идеални много внимателно, тъй като повечето лекарства имат странични ефекти, че за един млад организъм не е желателно. Всички лекарства трябва назначен от лекар с оглед на степента на проявление на клиничните признаци и на състоянието на болния.

В период на бременност, при наличието на лямблиоза, ако себе си жена се чувства добре, лечението се провежда след раждането. В други случаи лекарят предписва за всяка пациентка лечение е индивидуално, както и лекарства (Макмирор, Тинидазол и други) са противопоказани по време на бременност. Единственият медикамент, който може да се използва при лямблиозе по време на бременност, това е Энтерофурил. Този инструмент по-активно в сравнение с други, но при подходяща схема на лечение може да се заключи паразити от организма.

Народното лечение

На фона На основното лечение за възрастни и деца можете да използвате рецепти от народната медицина за премахване на паразити.

По-долу са най-популярните рецепти срещу лямблий:

 • Инфузия на краставици. Вземете семена от краставица (200 г) и се изсипва вряща вода. Се оставя да кисна в продължение на 2 часа. Да дадете на детето да вземат в продължение на целия ден. Ако е необходимо да се постави в хладилник.
 • Инфузия на хрян. Кафяв корен от хрян кайма, получената смес се поставя в буркан и се налива два литра хладка преварена вода. Обемът се съхранява в хладилник до 3 дни, след това прецедете. В продължение на месец да приемат по една супена лъжица 3 пъти на ден.
 • Настойка от зелени орехи. Ще трябва 2 кг зелени орехи. Трябва да ги нарежете, добавете малко мед и се налива литър водка. Плътно затворете и поставете на тъмно място. Очаквайте след 2 седмици прецедете и приемайте по една чаена лъжичка преди всяко хранене.
 • Инфузия на базата на осиновых листа. Вземете една супена лъжица листа или кора от трепетлика и се налива чаша вряща вода. Нататък се загрява на водна баня в продължение на един час. Прецедете и се консумира по една супена лъжица 3 пъти на ден.
 • Чесночная тинктура. Средство може да се направи на алкохол или водка. Вземете скилидки чесън (около 250 г), обелете, настържете на ренде и се налива водка или спирт. Настояват трябва да е 10 дни. Вземете една супена лъжица, предварително разредена с вода.
 • Тиква ябълки и мед маса. Вземете 300 грама тиквени семена, се смила в хаван. Добавя се 50 мл вода и малко мед. Сместа се разбърква добре и да се яде на гладно. След това вземете очистително и да се направи почистване клизма. Този инструмент може да се използва само от възрастни. За деца дозата се намалява до 100 г семена.
READ  Фоликуларен киста на яйчниците: какво е това и как се лекува правилно новообразование

Трябва да се помни, че народното лечение се използва като допълнение към, обаче изобщо не го заменя.

Последици

Giardia се размножават в червата, така че при големи количества се развива энтеральный синдром. За него е характерно нарушение на усвояването на полезни вещества. Също така е нарушен свързване на жлъчните киселини, което е отразено в моторике на тънките черва.

На фона На лямблиоза могат да се развият хронични заболявания на стомашно-чревния тракт. При зелено в червата на голям брой паразити се отделя токсин, който влияе негативно на нервната система. Ако giardia дълго време паразити в организма, това може да доведе до хронична интоксикация.

Заболяване оказва пряко влияние върху имунната система, която става слаб.

В резултат на което човек често боледува от инфекциозни и настинки. Алергични симптоми дори и след отделянето на лямблий от тялото се запазват, но са изразени те в по-малка степен.

Профилактика

Да се предотврати повторно заразяване лямблиями, трябва да се спазват правила за хигиена, съхранение на храни. За пиене трябва да бъде само преварена вода.

Важно е своевременно да се идентифицират като пациенти, така и носители на лямблий. Тъй като са изложени на инфекция в основата на по-малките деца, в детски предучилищни заведения трябва строго да се спазва хигиена. Трябва редовно да се справят със специален дезинфектант, стульчаки, саксии, дръжки на кранове и др.

Децата трябва да подкопава след всяко изпразване на червата. Препоръчва се редовно желязо нательное и спално бельо. Децата вече от малки възраст е необходимо изграждането на умения за лична хигиена. Ако се спазват всички мерки за превенция, то това значително намалява риска от повторно заразяване лямблиозом.

Забелязали грешка? Маркирайте го и натиснете Ctrl+Enter, за да ни уведомите.

Като продължавате да използвате сайта, приемате използването на "cookie". повече информация

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close