ЧХГ при бременност: стойността на хормон, нормално ниво за дните, причините за отклонение от нормата

Хормон ЧХГ е известен всяка рожавшей и бременна жена. Това е неизменен показател за щастливото събитие на бременността, правилното му протичане. Всяко отклонение от нормата изискват задълбочено идентифициране на причини и лечение, ако е необходимо.

Пълното име на хормона – хорионгонадотропин. В малки количества той е в кръвта на всички хора – и мъжки, и от женски пол (преди бременността).

Въпреки това, количеството на хормона е толкова нисък, че тестът, която се проведе с помощта на урината, няма да е чувствителен към него. Количеството на хормона при жените преди зачеването, както и на мъжете може да варира в диапазона 0-5 мЕД/мл. да Дарят кръв за определянето на това количество може абсолютно всеки човек, а не само подозревающая бременност жената.

Въпреки това, основната функция на този хормон – нормалното развитие на плода и съживяване производство на други необходими в периода от света на детето хормони.

След като ембрионът се въвежда в стената на матката (от около 4 дни от бременността), нейните клетки започват активно да произвежда този хормон, блокиране на менструалния цикъл. Именно този процес предпазва от спонтанни аборти. Ако този хормон не се разпределя към него, жената ще започна менструальное кървене, отслаивалась част от ендометриума на матката, което неизменно води до самопроизвольному аборт.

Хормон HCG е важно не само за поддържане на ембриона, но и за общото пълноценно функциониране на женската полова система. Ниво на HCG по време на бременност скокове дава информация за това, колко добре се развива плода и има ли заплаха от прекъсване.

Повече информация за анализа на ЧХГ може да научите от видеото.

ЧХГ по-рано само се появява в кръвта, а след това вече се извежда с урината. Така че, ако нямат желание да се изчака закъснение, може да дари кръв за ЧХГ, за да разберете, настъпила ли е бременност.

Нивото на гонадотропини увеличава драстично с около 7-10 ден от началото на бременността, т.е. на практика да разберете резултатът може да е още преди началото на забавяне.

Но най-често жените прибягват до простия и ясното тест-ленти, който разпознава повишено съдържание на HCG в урината. Ако има съмнения за теста, да дарят кръв за потвърждаване на резултатите. За теста се използва сутрин урината на трети и повече от ден закъснение. Ако закъснението продължава вече повече от седмица, може да се използва и не сутрешната урина, в такъв срок тест ще отговори в никакъв случай. Има и по-чувствителни експрес-тестове, които показват резултат от началото на закъснение на менструацията.

Когато под наем анализ на ЧХГ

В продължение на първите 13 седмици от света на детето една жена може да провери броя на гонадотропин в кръв многократно. За първи път — за да потвърди факта на зачеването, а след това — да следи развитието на тялото на детето.

Кръвта се вземат от вената на празен стомах. Няколко дни преди пускането на анализ не трябва да се приема алкохол. Ако жената приема някакви лекарства за запазване на бременността (Дюфастон, Utrogestan), тя трябва да предупреди лекуващия лекар, тъй като прием на хормонални медикаменти се отразява на крайния резултат на анализа. Подобен ефект имат лекарства за безплодие, които съдържат хормонални вещества. Към тях се отнасят Прегним, Хорагон. Те съдържат HCG, че не може да не се отрази на анализ на кръвта. Тези лекарства се използват при различни видове стерилитет, дисменорея, за стимулиране на овогенеза, при здравия выкидыше. Никакви други лекарства не променят броя на гонадотропин в кръвта, това се отнася и за различни противозачатъчни средства, съдържащи хормони.

За да се потвърди бременността кръвта се раздава на 3-4 ден закъснение (ако е точно известна датата на зачеване), ако предполагаемия срок на бременността е известен, да дарят кръв могат да бъдат в рамките на една седмица след зачеването.

Обикновено лекарите искат да се отдава анализ на два пъти, с интервал от няколко дни. Именно удвои резултата може да е достоверен, тъй като е важен хормон на растежа, а не от първоначалното му ниво на (неговото увеличение може да се дължи на опухолевыми заболявания). Да дарят кръв и двата пъти за предпочитане в една лаборатория. Ако нивата на HCG да бъде повишена до 2 пъти (в сравнение с миналото резултат), бременност има.

До края на първия триместър е задължително да се провежда т. нар. троен тест. Бременна отдава кръвта на естриол, ДУШИ и ЧХГ. Комбинацията от тези показатели казва за това отнася ли бременна на дадена група в риск (на възможности за откриване на дете, синдром на Даун, дефекти на невралната тръба, а също и внутриутробной смъртта и заплахи за прекъсване на бременност). Трябва да се помни, че този тест определя само възможен риск, но не е гаранция, че детето е болно.

Норма на ЧХГ скокове при бременност

Нивото на този хормон в кръвта на бременната е с много широк диапазон, така че е важно именно повишаването на нивата, а не на самия индекс. Ако нивото на хормона не се променя или пада, може да се говори за заплаха от спонтанен аборт.

Най-голям брой хормони в кръвта се наблюдава до осмата седмица на бременността. До четвъртата седмица на количеството на хормона се удвоява на всеки шест дни и на всеки четири дни до деветата седмица. Обикновено след 11 седмици нивото на ЧХГ пада.

До втория триместру се счита за норма намаляване на нивата на хормон, целия втори триместър нивото на ЧХГ не се променя.

При не бременни жени нормални нива на ЧХГ в кръвта, не трябва да надвишава 5 на мЕД/мл. Ако нивото е над допустимата, но една жена не е бременна, причината трябва да се търси в различни тумори. Струва си да се забравя, че в някои лаборатории може да има свои собствени характеристики на измерване или на своя подход към определянето на норми на този хормон, затова повторен анализ е желателно да се явя в една и съща лаборатория.

Нормалното ниво на HCG по време на бременност:

 • На 30 ден след зачеването в норма се счита за показател 5-426 мЕД/мл. Разбира се, ако нивото на хормона е само на 5 мЕД/мл, този резултат ще се счита за съмнително. Лекарят помоли да дарят кръв за пореден път, за да се види динамиката на растежа на хормона в кръвта.
 • На 30-40 ден на бременност нивата на HCG може да достигне 4-7 хиляди мЕД/мл и ще продължи да расте.
 • Към 40-50 ден на бременността се счита за норма нивата на хормона от хиляда до 56 хиляди мЕД/мл.
 • На 50-80 ден на бременността нивата на HCG достига своя максимум – до 288 хиляди мЕД/младши, Обаче по-ниската стойност не трябва да бъде причина за преживявания, е важно да се вземат предвид, доколкото е нараснал ниво на хормона в сравнение с предишните анализи.
 • На 90-110 ден на бременността нивата на HCG трябва да бъде намалена до 13 хиляди -254 хиляди мЕД/мл и ще сляза до движение на бременността.
 • До 24 седмица от бременността нивото на хормона може да падне до 4 -165 хиляди мЕД/мл.
 • За раждането, ЧХГ в кръвта също пада, но промяната не трябва да бъде остър, трябва да се вземе предвид предишните показатели. Норма се счита за 3,5-117 хиляди мЕД/мл.

При отдаване анализ на ЧХГ трябва да знаете точно навреме, иначе показатели може да не съвпадне с норма на крайния срок.

Причините за повишаване на ЧХГ

Причините за отклонения от нормата на хормона HCG, зависят от много фактори. Понякога това е предизвикано от обикновена лабораторна грешка или нарушения на правилата на оградата на кръв.

Причините могат да се крият и в самия протекании на бременността:

 1. Многоплодная бременност. От броя на ембрионите, нивото на хормона зависи пряко, така че при жени, вынашивающих тройню, той може да бъде няколко пъти по-високи от нормалните стойности. Инсталиране на множествена бременност е възможно с помощта на УЛТРАЗВУК. Смята се, че признак на многоплодна бременност е и началото на токсикоз, обаче е невалидна знак, токсикоз може да измъчва и при едно эмбрионе. Въпреки това, при многоплодна бременност жената изпитва огромен товар на сърцето, кръвоносните съдове, бъбреците и други органи, затова тази бременност задължително трябва да се проведе под наблюдението на опитен лекар.
 2. Пузырный мини. При пузырном заносе расте и се развива само външната обвивка на ембриона, но самото плода, тъй като такава няма. Нивата на хормона се повишава, така че тест лента показва положителен резултат. Причини за тази патология е трудно да се определи еднозначно. Жена с пузырным заносом често страда от болки в корема, кървене, се намира върху запазване. Матката е увеличена повече, отколкото подобава на крайния срок. На тези основания лекарят може да предположи пузырный мини.
 3. Погрешно определен срок. Не винаги овулацията идва в очаквания срок, както и оплождане може да се случи не е в период на овулация. Ако срокът всъщност повече акушерского, то нивата на хормона ще бъде повишена.
 4. Захарен диабет при жените. Нивото на инсулин в кръвта, влияе върху нивата на HCG. Жена с диабет трябва да се съобщава за заболяването на вашия лекар.
 5. Прием на някои лекарства. Както вече споменахме по-горе, някои хормонални лекарства за запазване на бременността и лечение на безплодие повишават нивото на ЧХГ в кръвта.
 6. Патология на развитието на плода. Повишените нива на ЧХГ (особено в 11-12 седмица) може да показва различни заболявания и патологии, като например синдром на Даун. Подобни заболявания се установяват в комбинация с други тестове.

Причини за спад на ЧХГ

Ако нивото на хормона под допустимата норма, това може да означава или липса на бременност или смущения в развитието на плода. В този случай се препоръчва да се дублирани анализи.

Причините за ниска нива:

 1. Погрешно определен срок. Ако срокът струва повече, отколкото той е в действителност, нивото на хормона падне под нормата. Това е най-безобидная причина за ниска нива на ЧХГ.
 2. Извънматочна бременност. Оплодената яйцеклетка на матката не достига, тя се поставят в маточните тръби и може да причини неговото скъсване. При извънматочна бременност, тест лента ще бъде положителен, но на нивото на гонадотропини ще започне да расте по-бавно е поставен. Извънматочна бременност е придружено от силни болки в корема и кървене, така че обикновено до разкъсване на тръбата не достига, жената се обръща за помощ по-рано. Прорвавшаяся тръба ще предизвика възпалителни процеси в коремната кухина, което е много опасно за живота.
 3. Замершая бременност. При ниско ниво на HCG в първата страна изключва смъртта на плода. Най-често бременност замръзва на по-ранен срок, до 13 седмици. Причини смърт на плода в началото на срока се нарече трудно, провоцирующими фактори са пушенето на цигари, алкохол и прием на някои лекарства, както и за нарушение на хормоналния фон.
 4. Опасност от аборт. При ниско ниво на ЧХГ лекар може да ви предупредя за опасността от спонтанен аборт. Липсата на ЧХГ води до кървене и прекъсването на бременността. Жена в този случай се поставя върху опазването на стационар.

Да се определят причините за понижаване на нивата на HCG по време на света може единствено специалист. При сомнительном резултат трябва отново да се подложи на тестове.

Забелязали грешка? Маркирайте го и натиснете Ctrl+Enter, за да ни уведомите.

READ  Повишени lactic в урината: лечение и опасност патология

Като продължавате да използвате сайта, приемате използването на "cookie". повече информация

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close