Биохимия на кръвта за черния дроб: процедура и оценка на основните показатели

Един от основните методи за диагностика на различни заболявания на черния дроб е биохимичен анализ на кръвта. С негова помощ може да се открие нарушение, още преди появата на първите симптоми.

В тъканите на черния дроб малко нервни окончания, така че «пристрастията» този орган, на практика не може. Физически човек може да не осъзнава, че повечето заболявания са асимптоматични и открити случайно при профилактическом разглеждане и отдаване анализи.

Биохимичен анализ на кръв се назначава при всяко заболяване, съмнение в нея или с цел профилактика. Това е бърз и евтин анализ, с помощта на които може да се диагностицира нарушения в работата на черния дроб, стесни възможните болести и да се определи посоката на по-нататъшното изследване.

Черният дроб изпълнява множество различни функции, участва в процеса на храносмилането и изпълнява функцията на детоксикация на организма. В повечето случаи на заболяване на черния дроб се откриват вече в късен стадий, когато лечението е трудно. Това е най-голямата жлеза в организма.

Нарушаване на работата му води до редица усложнения и негативно влияние върху цялото състояние на организма.

Анализ биохимия на черния дроб може да определяни при изразени симптоми, сочещи към нарушения в работата на черния дроб или при други хронични заболявания, преди операциите и прием на лекарства.

Показания за анализа:

 • Желтушность на кожата. Един от основните признаци на повишено ниво на билирубин в кръвта. Желтушность на кожата и склерата възниква в случаите, когато заболяването е налице отдавна. При признаци на жълтеница се препоръчва да се подлагат на изследване.
 • Увеличение на черния дроб в размери. По-голяма дроб може да се отбележи не само на УЛТРАЗВУК. Ако черният дроб е силно увеличена, започва да расте и обиколката на корема, при това общото тегло не се променя.
 • Загуба на тегло. При заболявания на черния дроб може да се появи гадене, така че човек се отказва от храна, което води до загуба на тегло. Намаляването на теглото може да бъде и немотивирани при обичайния си режим и начина на живот. В този случай също е препоръчително да се провери черния дроб.
 • Горчивина в устата. При заболявания на черния дроб в устата се усеща постоянен горчив вкус, става език обложенным, се появява бял или жълто-кафяв налеп, са възможни пукнатини по повърхността на езика.
 • Биохимия на черния дроб се раздава по време на бременност, без да се провалят, както и преди приема на сериозни лекарства, които увеличават натоварването на черния дроб.

Основните показатели за работа на черния дроб в биохимично анализ

В биохимията на кръв включва голям списък от различни показатели, част от които се отнасят до черния дроб пробам. Показатели, които отразяват работата на черния дроб, оценяват заедно.

Интерпретация на резултат трябва да се ангажира с лекар, тъй като малки отклонения от нормата не винаги са признаци на патология:

 1. Глюкоза. Ниво на глюкоза определят при съмнение за диабет. При диабет нивото на захар обикновено е повишен, а при чернодробни нарушения на нивото на глюкозата под нормата. Това не е основен показател за работата на черния дроб, но той се взема предвид при оценката на цялостната картина.
 2. Билирубин. Билирубин е общ, свободен и свързан. При съмнение за заболяване на черния дроб оценка на всички 3 вида на билирубина. Този пигмент се отделя при разпадането на хемоглобина. Известно време той циркулира в кръвта, а след това се унищожава клетките на черния дроб и се екскретира с урината. Ако чернодробните клетки са повредени, билирубин не се унищожава, нивото му в кръвта се увеличава. Този пигмент е доста токсичен, и подобряването му може да доведе до неприятни последици. Най-важният показател е директен билирубин, нивото на което е в пряка зависимост от работата на черния дроб.
 3. ALT. Това е ензим, синтезирующийся в черния дроб. Повечето от това, ензими и остава в черния дроб, така че в кръвта циркулира в малки количества. Нивото му в кръвта се повишава при масова гибел на клетките на черния дроб, които изпускат този ензим в кръвта.
 4. АП. Още един ензим, който се синтезира и остава в тъканите на черния дроб. Подобряването му може да се посочи като на заболявания на черния дроб, така и на нарушаване на работата на сърцето.
 5. Алкална фосфатаза. Този ензим се намира в много тъкани на човешкото тяло. Има отделен показател, наречен чернодробна алкална фосфатаза, чиято стойност се взема предвид при съмнение за заболяване на черния дроб.
 6. Холестерол. Това е основният и най-важен липид, който участва в различни метаболитни процеси. Той се синтезира в черния дроб, така че може да бъде показател за нейната работа.
READ  Биохимическое изследване на кръв: назначаване, обучение, процедурата на вземане на кръв и оценка на резултатите

Подготовка и процедура за анализ

Процедура биохимични анализ на кръвта стандартна. Пациентът в определено време идва в лабораторията на гладно и отдава кръвта от вените. Това е безболезнен процес, но за някои хора може би е малко неприятно.

По време на процедурата кръвни медицинска сестра перетягивает предмишницата жгутом и въвежда игла във вена. Този процес не е съпроводено от болезнени усещания, но може кружиться главата. Често головокружениями страдат бременните жени.

Преди процедурата за отдаване на кръвта трябва да се проведе лесно обучение:

 1. Заболявания на черния дроб се нуждаят от постоянна диета. Всяка храна се отразява върху състоянието на черния дроб. 2-3 дни преди вземане на кръв на чернодробни проби не се препоръчва да се ядат мазни и пържени храни, употребявани подправки, нездравословна храна, шоколад, сладкиши, кафе и какао, пушени меса и маринати.
 2. Повече от всичко на черния дроб бие на алкохол. Му е необходимо да се изключи за около седмица (минимум за 3 дни) преди пускането на анализ. Алкохолът се отразява не само на състоянието на черния дроб, но и на кръвосъсирването.
 3. Кръвта на биохимията се раздава сутрин, до 11 часа. Пациентът идва в лабораторията на празен стомах. За да издържат на глад не по-малко от 8 часа преди момента на вземане на кръв.
 4. Преди да посетите лабораторията не е желателно да се пуши. Най-добре е да се въздържат от пушене в продължение на 10-12 часа. Ако зависимостта от никотина е прекалено голямо, се препоръчва да се въздържат от навици час преди вземане на кръв.
 5. Преди да бъдат раздадени на кръвта, за да отмените всички приемани лекарства, включително витамини. За всички лекарства трябва да уведомите вашия лекар. Седмица преди вземане на кръв се прекратява прием на всички лекарства. Ако това е невъзможно, се препоръчва да не се вземат лекарства, само непосредствено преди да бъде предаден на кръв в деня на анализа.
 6. На жените се препоръчва да се проведе тест за бременност, тъй като тя отразява и на показателите на кръвта. Повишени показатели при бременност не винаги са признак на заболяване.
 7. Преди да посетите лабораторията не е желателно да правите сутрешните упражнения. Физическата активност влияе върху показателите на кръвта.
READ  Причина за образование киста на главата на новороденото, разновидности и начини за лечение на патология

Оценка показатели

Биохимичен анализ на кръв включва в себе си набор от показатели. Всеки показател поотделно е малоинформативным. Лекарят оценява всички показатели веднага, определя по-нататъшното проучване за изясняване на диагнозата.

Струва си да се забравя, че всички отклонения от нормата са показатели за сериозни нарушения. В някои случаи това е следствие на неправилна подготовка или лабораторна грешка. При силни отклонения, се препоръчва да преминат анализ отново в същата лаборатория.

Норма показатели и причини за отклонения:

 • Билирубин. Норма на общия билирубин у възрастен човек е от 8 до 20 мкмоль/л. Значително повишаване на билирубина водят до вирусен хепатит, жълтеница, увреждане на черния дроб медикаменти, новообразувания на черния дроб, цироза. Намаляват нивата на билирубина рядко показва работата на черния дроб. Обикновено той е понижен при заболявания на кръвта, анемия.
 • ALT. Норма на ензима до 45 Iu/l за мъжете и до 34 Iu/l за жени. Повишени нива на ALT показва, хепатит, токсични увреждане на черния дроб, рак на черния дроб и други заболявания, които причиняват бързото унищожаване на клетките на гърдата. За долната граница на нормата в този случай не се говори.
 • АП. Нормата AST е на 35-40 IU в зависимост от пола на пациента. При жените нивото на АП в кръвта обикновено е по-малко. Ниво AST рязко се увеличава при алкохолен гепатозе, поражения на черния дроб лекарства или токсични вещества, рак на черния дроб, цироза, холестазе.
 • Алкална фосфатаза. Норма алкална фосфатаза за възрастен човек е 85-120 IU/l. Нивото на ензима се увеличава при цироза, механична жълтеница, камъни в жлъчката, запушване на жлъчните пътища, рак на черния дроб или метастазах в нея. Понижи нивото фосфатаза показва болести на кръвта.
 • Глюкоза. Повишено ниво на глюкоза смятат за показател за нарушения на обмяната на веществата, но и понижаване нивото на кръвната захар може да е знак за поражение на черния дроб, тъй като на желязо, участва в образуването на глюкоза.
READ  Повишен белтък в урината при мъжете: причини, симптоми и възможни заболявания

Предимства и недостатъци на метода

Биохимия на кръвта не е единственият метод за диагностика на чернодробните заболявания, но с него започват проучване, тъй като той позволява да се разкрие присъствието на нарушения и конкретизира възможен диагноза, определяне на направления за по-нататъшно проучване.

Биохимичен анализ на кръв има множество предимства:

 1. Цената. Цената на биохимични анализ на кръвта не е висока. При наличие на купон процедурата се извършва безплатно в общинската лаборатория. В частни клиники анализ на платен, но той е сравнително евтин.
 2. Описателния. С помощта на биохимични анализ на кръвта може да се установи или има съмнения за много заболявания. Описателния може да се счита за относително висок, тъй като точната диагноза може да се постави само след по-нататъшно проучване.
 3. Сигурност. Процедурата е абсолютно безопасно за здравето на човека, не води до никакви последици. Ограда на кръвта се провежда при хора от всяка възраст, както и по време на бременност.
 4. Безболезненность. Процедурата е бърза и безболезнена, възможни са само леки неприятни усещания, гадене и виене на свят, причинени от глада.
 5. Бързина. Биохимия на кръвта не изисква продължително обучение, а самата процедура трае не повече от 5 минути. Резултат също се приготвя бързо, му дават в ръцете на пациента в рамките на 1-2 дни.

Повече информация за това, какви анализи трябва да се отдава за диагностика на заболявания на черния дроб, може да разберете от видеото:

Към недостатъците може да се дължи на факта, че биохимични анализ на кръвта не винаги помага да предоставим заболяване, а само откриване на аномалии.

След биохимичните могат определяни други диагностични процедури, като ЕХОГРАФИЯ на черния дроб, биопсия, ядрено-магнитен резонанс или компютърна ТОМОГРАФИЯ, черния дроб (най-информативни, но скъпи процедури, които позволяват да се разкрие и най-малкото нарушение и патология), анализ на кръв за маркери на хепатит и рак на черния дроб, генетични изследвания.

Забелязали грешка? Маркирайте го и натиснете Ctrl+Enter, за да ни уведомите.

Като продължавате да използвате сайта, приемате използването на "cookie". повече информация

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close