Анализ на урината на резервоар за посев: определяне и възможните резултати

Процедура резервоар за сеитба на урината е един от методите за диагностика, за идентифициране на патогенни микроорганизми в урината, които не са идентифицирани при общ анализ на урината.

Процедурата е достатъчно информативна, но изисква определено време и разходи. Изследването се назначава от лекар (терапевт, акушер-гинеколог, уролог, педиатър) при съмнение за инфекция на отделителната система.

Резервоар за сеитба е едно от най-разпространените и информативни методи за диагностика за откриване на болести на отделителната система. Той позволява не само да разкрие причинителите на инфекции, но и определяне на тяхната чувствителност към един или друг медикаменти. Това позволява да се спести време и да назначи веднага ефективно лечение.

Анализ на урината с резервоар засяване е платен анализ, но не си струва да се игнорира, тъй като повечето инфекциозни заболявания на пикочно-половата система са асимптоматични.

Урината е отходным материал, тя се отделя от организма на човека, тъй като той вече е крайният продукт за обработка на други вещества. С урината от организма се отделят токсини. Преминавайки през мочевыводящим пътища, урина могат да абсорбират в себе си някои бактерии. В малки количества в урината може да съдържа стрептококи, стафилококи.

Ако броят на бактериите рязко се увеличава, може да се говори за бактериална инфекция.

Бакпосев не е най-бързият анализ на неговото провеждане се изисква време. Обследуемый материал се нанася върху специално стъкло и се поставя в хранителна среда, където при определени условия започват да растат бактерии. Ако колония бактерии започват да растат, анализът се счита за положителен. Резултатът се определя в колониеобразующих единици. Това е броят на клетките, от които след това растат пълна колония от микроорганизми.

След като са определени колония от микроорганизми и техните вид, се провежда анализ за чувствителност към медикамента, който се нарича антибиотикограмма. Обикновено в тази част на анализа се извършва поотделно и е с отделна цена. В резултат на това се посочва не само всеки микроорганизъм, но и неговата чувствителност към всякакъв вид антибиотик. За пълноценна и компетентен анализ изисква не по-малко от седмица.

Анализ позволява да се определи не само бактерии, но и гъби, съдържащи се в урината. Трехстаканная тест помага да се определи орган, който е източник на възпалението. За този анализ се събира в 3 чаши последователно. Резултатът зависи от това, в коя сметка чаша бъдат открити бактерии и в какво количество.

Определяне на анализ на

Резервоар сеитба рядко се провежда профилактично (обикновено по време на бременност). Най-често бактериологическое изследване на урината се предписва, когато вече сегашните съмнение за инфекционно-възпалително заболяване на отделителната система.

Най-често резервоар сеитбата се извършва срещу заплащане, но има и безплатни тестове. Платени най-често е повторен анализ, ако в резултат на първия е съмнително.

Резервоар култура урината задължително се назначава при симптоми бактериурии, както и по време на бременност, дори и при липса на симптоми:

 • Дизурия. Анализ на урината и преглед на бъбреците, без да се провалят е назначена при нарушаване на честотата на уриниране: твърде често или твърде рядко уриниране. Обикновено този симптом показва проблема директно с бъбреците.
 • Болка. ОАМ и резервоар култура урината се назначава при болки в долната част на корема и долната част на гърба. Те могат да бъдат остри или тъпи, подобрява по време на уриниране. Неприятните усещания могат да съпътстват самият процес на уриниране: парене, усещане за парене, дискомфорт.
 • Промяна в цвета на урината. На бактериурию показва помутневшая урината, е прекалено тъмна или с жилки кръв, гной.
 • Гадене, повръщане, слабост. Това са косвени признаци за заболяване на бъбреците, но при липса на открити патологии в органите на СЧ се извършва преглед на работата на бъбреците: анализ на бакпосев, ОАМ, анализ на урина за Nechiporenko.
 • Бременност. По време на бременност жената отдава на пикня в резервоара засаждане на няколко пъти, дори ако симптомите са изчезнали, тъй като бессимптомная бактериурия се среща в 3-10% от случаите на бременност.
 • Повишаване на температурата на тялото. Този знак често са придружени от други симптоми: намаляване на количеството на урината, промяна в неговата миризма, болка в гърба, и т.н.
 • Проверка на ефективността на лечението. Ако диагнозата вече е поставена и се провежда антибактериална терапия, резервоар култура урината помага да следите за ефективността на лечение и навременна промяна на лекарства, ако те не се справят с инфекцията.
READ  Как се проявява ауреус: видове, диагностика и последици

Подготовка за процедурата и събиране на урина

За събиране на урина за резервоар за сеитба трябва да се подходи много отговорно. От правилното обучение и събиране на материал зависи валидността на резултатите.

 • Важно е не само да събира материал, но и да го закара в лабораторията в продължение на 2 часа. Анализ невъзможно да се извърши на базата на материала, който вече е започнал да ферментира.
 • Да се придържаме към диета преди събирането на урина не е задължително, тъй като храната не се отразява на бактериологический анализ. За всички взети проби трябва да уведомите вашия лекар.

При събирането на материал трябва да се внимава, бактериите да не се удари в материал от други източници. Правила за събиране:

 1. Урината на резервоар засяване е препоръчително да не се събира в контейнер, която пази дома, тъй като тя не е стерилна и стерилизирани добре в домашни условия е трудно. Най-добре да купите в аптеката специален стерилен контейнер. Контейнер телевизията точно преди събирането на материал.
 2. Трябва да се съберат средна порция сутрешната урина. Контейнер предлага чисти ръце преди събирането на урина. Не могат да докоснат пръстите на вътрешната страна на съда, и краищата му.
 3. Преди събирането на материал трябва да е задължително заместване с вода и сапун или препарат за интимна хигиена. Жените могат да прекарат хигиенни процедури, седнал на тоалетната, с помощта на специални памучни тампони и сапунена вода.
 4. Жената се препоръчва да се постави във влагалището на тампон дори при липса на менструация. Това предпазва материала от попадане на слуз от влагалището, която съдържа различни бактерии.
 5. Трябва да започнете да уринирате в тоалетната чиния. След няколко секунди внимателно включено съд и се пълнят наполовина. Завърши също трябва да е в тоалетната.
 6. Контейнер с урина трябва плътно да оправят, без да докосвате краищата. Контейнер се съхранява на хладно и тъмно място не повече от 2 часа. По време на този материал, трябва да се доставят в лабораторията.
READ  Норми за показателите общ анализ на кръвта в таблицата по възраст

Оценка на резултатите: норма и патология

Интерпретация на резултатите трябва да се отдадете на лекуващият лекар. Резултатът резервоар засаждане не винаги е еднозначен: отрицателен или положителен. Той е референсни стойности, които показват степента на възпаление.

Цифра е по-ниска 103 КОЭ мл материал се счита за норма. Резултатът 103 се счита за съмнително, му препоръчва дублирани. Ако цифра е по-висока от тази марка, т.е. инфекция и силно възпаление на отделителната система, което се нуждае от незабавно лечение. Ако цифрата е силно надвишена, най-вероятно ще бъдат открити различни видове бактерии.

Антибиотикограмма се извършва само при откриване на бактерии повече, отколкото 104 КОЭ на мл.

С помощта на резервоар засаждането може да се изведат следните бактерии:

 • Стафилококи и стрептококи. Далеч не всички от тези бактерии причиняват инфекция, а само някои техните разновидности и определена концентрация. Например, един обикновен стафилокок до възпаление в ниска концентрация не води, а сапрофитный стафилокок е признак на инфекция. Откриване на стафилокок и стрептококка в урината и в малки количества се счита за норма.
 • Синегнойная пръчка. Това е доста подвижна бактерия, която често се среща в околната среда. Най-често синегнойная пръчка засяга унг-органи и пикочните пътища. В урологията тази бактерия е причината за циститов, уретритов, пиелонефрит.
 • Е. коли. Е. коли в нормално живее в червата, но когато влезем в органи на пикочно-половата система, тя предизвиква различни възпалителни заболявания. При жените тя може да предизвика цистит, както и 50% от всички случаи на пиелонефрит са причинени именно e. coli.
 • Proteus. Протейная инфекцията може да засегне както пикочно-половата система, така и в червата. Proteus причинява възпаление на бъбреците и пикочните пътища, може да доведе до остър пиелонефриту.
 • Клебсиеллы. Това е доста опасна бактерия, устойчива към повечето антибиотици. Тя причинява същите заболявания, че и е. коли, но може да доведе до различни тежки последици.

Резервоар култура урината по време на бременност

По време на бременност ОАМ се раздава на всеки 2 седмици, в края на времето – всяка седмица. Резервоар култура урината трябва да се направи два пъти за бременността: в 1 и 3 триместър.

READ  Токсоплазмоза гонди: заразяване, симптоми, лечение и профилактика на заболявания

Анализ на резервоар засаждане на бременна жена отдава задължително, дори и ако няма признаци на инфекция не. Това се дължи на факта, че по време на бременност бессимптомная бактериурия не е необичайно. Тя възниква поради натиска на матката върху мочеточники, в резултат на изтичането на урината нарушена, урината е в застой, което може да доведе до пиелонефриту. По време на бременност анализ може да се извършва не само при анализа на урината, но и намазка от влагалището, маточната канал. В резултат се готви за около седмица.

Преди да бъдат раздадени анализ лекар на бременната издава стерилен контейнер или предлага да го закупите в аптеката, а също и обяснява правилата за събиране на урина. В по-късните срокове на бременността плодът оказва натиск върху пикочния мехур, така че една жена е трудно да се изчака до сутринта. В този случай се препоръчва ходене до тоалетна по будильнику в час или две нощи, изпийте чаша вода, а след това 5-6 часа уринирате още веднъж, вече в съда.

Повече информация за това, как правилно да се отдава резервоар култура урината по време на бременност може да научите от видеото:

Правила за събиране на материал са едни и същи. Жената се препоръчва да се постави във влагалището на тампон, нищо лошо не би навредило. Изключение е отдаване на урината след налагането шев на шийката на матката. В този случай е необходима консултация с лекар.

Ако резултатът от анализа се оказа положителен, жената препоръчват се върне на същия анализ, за да се уверите в надеждността на резултата. Превишение на нормата говори за инфекция, която трябва да се лекува с помощта на антибиотици. Лекар е предписал антибиотици, които няма да нанесе вреда на детето.

Инфекции на пикочо-половата система по време на бременността трябва да се лекува на всеки срок, тъй като рискът от вътрематочна инфекция е твърде висока. Опасност от причинителя на инфекцията на плода е значително по-висок риск от прием на антибиотици. През целия период на лечението жената да се наблюдават (обикновено в болницата). След края на лечението анализ на резервоар засаждане се повтаря.

Забелязали грешка? Маркирайте го и натиснете Ctrl+Enter, за да ни уведомите.

Като продължавате да използвате сайта, приемате използването на "cookie". повече информация

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close