Анализ на кръвта в ПРЕДЕЛИТЕ на причините за подобряване и начини за понижаване на показателя

При някои заболявания може да се постави диагноза може да бъде на база на провеждане на серия от специализирани анализи. Тези кръвни проби дават възможност да се оцени състоянието на жизненоважни органи и навреме да се вземат необходимите мерки.

Ако този анализ помага да се определи проблема, а след това може да вземе навременни мерки и да се започне лечение в най-ранните стадии на заболяването. В случай на такива опасни заболявания като остър инфаркт на миокарда показатели за анализ на АП може да спаси пациента си живот.

Аспартатаминотрансфераза, или AST, – това е ензим, вложения в обмяната на аминокиселини в организма на човека. Тя се съдържа в клетъчните структури, така че разположението му в кръвта може да показват повреда или унищожаване на клетки резултат на травма или възпалителен процес.

Този ензим в най-големите количества се съдържа в тъканите на сърцето, черния дроб, бъбреците, нервната веществото и скелетната мускулатура. В по-малка степен тя е налична в белите дробове, панкреаса и далака. Наличието в кръвта позволява да се диагностицират различни заболявания в ранен стадий, например, да се разкрие инфаркт на миокарда преди прояви клиничната картина на ЕКГ.

Използването на този вид проба от кръвта ви дава възможност да разпознае болестния процес в самото си началото и навреме да се започне подходящо лечение.

Освен това, анализ на АП може да се използва за създаването на трайно прогноза. Например, ако при инфаркт на миокарда на процеса в ПРЕДЕЛИТЕ на изтичане на три дни не показва намаляване на съдържание на ензими, а може би дори се увеличава, това може да е симптом за разрастване на огнища на некроза и началото на унищожение на други вътрешни органи, на първо място черния дроб.

С помощта на този анализ може не само да се предскаже рамките на заболяването, но и да се контролира качеството и коректността предписва лечение. Ако на няколко проби, съдържащи анализ на кръвта, повишен AST, това може да бъде индикатор за неефективност на лечението или влошаване на процеса. Има необходимост от подмяна на лекарства и задълбочаване на изследванията – може би, в организма има някакъв друг проблем, например, се присъедини вторична инфекция. Показатели AST при жените е малко по-ниска, отколкото при мъжете, този факт трябва задължително да се вземат предвид при провеждане на проба на пациента.

Определяне и подготовка за анализ

Провеждане на този анализ може да покаже състоянието на вътрешните органи, тъй като при здрав човек на този ензим в кръвта просто не трябва да бъде. Тъй като той влиза в състава на клетките, ензими AST може да се окаже в кръвния серум само при увреждане на вътрешните органи.

Ако пациентът не е получил физически дефинирани наранявания, показатели AST дават възможност за диагностициране на много сериозни и понякога опасни за живота болести.

READ  На несъвместима кръвна група и rh-фактори за зачеване на дете

На първо място AST показва проблеми с функционирането на сърцето. Ако анализът на кръвта AST е повишен, то това е точно показва наличието на инфаркт. Един опитен нивото на ензима в серума на кръвта може да се определи етап инфаркт, продължителност на проблемите и нивото на развитие на некротични огнища, за да се направи прогноза и да се вземат спешни мерки за лечение.

Прилагане на анализ на АП също помага за диагностициране, следене на развитието и следи лечението на заболявания на черния дроб и жлъчния мехур, панкреаса, бъбреците, белия дроб и скелетната мускулатура.

Също така се предписва при травми и катастрофи, тъй като той помага да се изчисли увреждане на големи мускули.

Основни показания за използване на този анализ са:

 • Диагностирование инфаркт на миокарда и други сърдечни заболявания.
 • Диагностирование увреждане на скелетната мускулатура.
 • Диагностирование заболявания на черния дроб.

За да получите точни данни, да се предаде за анализ трябва правилно да се подготви. За това трябва да спазвате следните правила:

 1. Кръвта на анализ на връчване на гладно, най-добре сутрин.
 2. Приемът на храна е забранено, е позволено да пият само чиста вода.
 3. Последният прием на храна – най-малко за 8 часа до оградата на кръвта, тъй като той може да повлияе върху състава на кръвта и да наруши точна картина на болестта.
 4. 2 дни преди проба трябва да се откаже от тежки и мазни храни, спрете приема на алкохол и тютюнопушенето, отмяна на спортни занимания и физически натоварвания. Всичко това също може да повлияе неблагоприятно върху качеството на анализа.
 5. Ако пациентът приема лекарства, да ги отмени за 2 седмици преди анализа. Ако това е невъзможно, трябва задължително да се уточни какви точно лекарства и в какви дози се използват болен. Това ще ви помогне специалист, който ще извърши оценка на проба, се отчита влиянието на лекарства в цялостната картина.
 6. Ако преди да вземе проба от кръвта на пациента се проведе на други изследвания или сдавал изследвания (рентген, УЛТРАЗВУК, флюорографию, ректално изследване, физиотерапевтични процедури), анализ на необходимостта от трансплантация, тъй като резултатите могат да бъдат изкривени.

Ако спазвате всички тези правила, резултатът анализ ще даде ясна и справедлива картина на евентуални заболявания и бързо ще започне максимално ефективно лечение.

Дешифрирането

Четене и тълкуване на данни, анализ на АП може да опитен специалист с добра подготовка. Той може да определи показателите в норма и да се изчисли проблеми със здравето на представителите на различните полове.

Се вземат предвид показатели трябва с изменение на възрастта на пациента, тъй като нормата за деца и възрастни е много различно.

Данни AST за хора от различни възрасти:

 • Новородените от датата на раждането до 1 месец – по-малко от 75 iu/l.
 • Бебета от 2 месеца до 1 година – по-малко от 60 iu/l.
 • Деца от 1 година до 14 години – по-малко от 45 iu/l.
 • Жените – по-малко от 35 u/l.
 • Мъжете – по-малко от 50 iu/l.

Опасност представлява състояние, при което кръвните AST обновен. Намаляване на показатели съществена роля не играе и за диагностика на заболяването не оказва въздействие, тъй като не е показател.

Проучване на АП се провеждат заедно с други анализи – пробами на ALT, общ и директен билирубин. Ако този анализ се провежда с цел диагностициране на инфаркт на миокарда, а след това към него се добавят многобройни проби в кардиомаркеры.

Причините за повишаване на

Ако анализът на кръвта AST обновен, това може да е сигнал за това, че в организма на болния се развиват следните заболявания:

 • Ангина в тежко висша степен.
 • Инфаркт на миокарда.
 • Провеждане на ангиокардиографии.
 • Хирургична намеса на сърцето.
 • Остра форма на ревмокардита.
 • Хепатит с различен произход – вирусен, алкохолен, токсичен.
 • Рак на черния дроб – първичен или причинени от метастази в този орган.
 • Застой на жлъчката.
 • Остър панкреатит.
 • Увреждане на големите мускули на скелета.
 • Миопатия.
 • Тромбоза белодробна артерия.

Както се вижда от списъка, в основата на процеса на АП показва проблеми със сърцето, черния дроб, мускулите и лесно, това има някои от най-важните човешки органи. Ако при появата на първите симптоми, а още по-добре, много преди тях ще се проведе такава необходимия анализ, той може да каже на лекар, че пациентът може да заплашва сериозна опасност.

Това е особено важно при риск от инфаркт на миокарда. Това заболяване всяка година убива и прави с увреждания много хора, при това с всяка година инфаркт «молодеет», т.е. засяга вече не са по-възрастни и стари хора, както и доста млади хора. Често инфаркт наваксва пациента внезапно, без никакви предварителни предхождащи симптоми.

Ако времето за провеждане на такива тестове, да можете да не позволите на възможност за по-нататъшно развитие на инфаркт на най-ранна фаза.

Това ще спести на човек на живота, здравето и работоспособността. Освен промяна на нивата на AST в кръвта може да покаже динамиката на развитие на болестта, което ще даде възможност за контролиране на качеството на лечение и навременна смяна на лекарства, в случай на неефективност.

Начини за намаляване на AST

Когато анализ на кръвта AST обновен, за възстановяване на равновесието в организма, може да се наложи намаляване на нивото си. За тази цел може да се прилагат няколко начина:

 • Немедикаментозный.
 • Медицински.
 • Метод за ранно разпознаване на заплахи заболявания.

Немедикаментозный метод за намаляване на АП включва:

 1. Отказ от вредни навици, като злоупотребата с алкохол, табакокурение, бесконтрольный прием на лекарства.
 2. Намаляване на теглото и да се отървем от затлъстяване. Това е сериозна заплаха веднага много вътрешни органи: сърдечно-съдовата система, черния дроб, панкреаса и много други части на човешкото тяло.
 3. Намаляването на приема на тежки и мазни храни. Високото ниво на мазнини в храната е заплашително фактор и значително повишава нивото на АП в кръвта. Отказ от прекалено мазна храна води до намаляване на АП.
 4. Преминаването на рационална балансирана диета с високо съдържание на витамини и минерални вещества, а също и жизненоважни аминокиселини.
 5. Увеличаване на физическата активност може да се нормализира и подобряване на състоянието на здравето на пациента, което се отразява нормализиране АП.
 6. Прием на големи количества течности помага за премахване на токсините от кръвта и почистване на нея по този начин.

Медицински метод за намаляване на АП включва:

 1. Ако повишаването на нивата на AST е свързан с поражение на черния дроб, се препоръчва прием на антибиотици.
 2. Отказ от приемане на лекарства, които могат да провокират покачване на AST.
 3. Контрол на приема на лекарства срещу холестерол. Те могат да причинят повишаване нивото на АП.

Повече информация за анализа на кръвта на AST можете да научите от видеото.

Много важен начин за намаляване на нивата на AST е постоянен контрол на собственото си състояние. За това е необходим само внимателно да се отнасяме към тялото си. Опасност може да представлява комбинация от фактори:

 • Умора
 • Обща слабост, летаргия, апатия
 • Намалява апетита
 • Гадене и повръщане
 • Промяна в цвета на урината
 • Пожълтяване на кожата покрива
 • Жълти бялото на очите
 • Сърбеж на кожата, без ясна локализация, по цялото тяло

Рисковите фактори, които могат да провокират покачване на AST, може да се отнася за:

 • Диабет
 • Затлъстяването
 • Алкохолизмът
 • Хронична форма на хепатит В
 • Прием на някои лекарства
 • Наследственост

Хора с подобни заболявания или рискови фактори трябва особено внимателно да се следи за здравето си и редовно да дарят кръв анализ на АП. Това ще помогне да се изчисли и опасно за живота състояние още преди развитието на опасните последици.

Забелязали грешка? Маркирайте го и натиснете Ctrl+Enter, за да ни уведомите.

Като продължавате да използвате сайта, приемате използването на "cookie". повече информация

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close