Какво е мезотерапия за коса: видове и лекарства

Косата е определено вид показател за състоянието на организма. На първо място, тя е в състояние да ги отразяват всички негативни промени. Освен това, здрава и силна коса – това е предмет на гордост на всички момичета. Има много причини, които причиняват влошаване на здравето на косата и оплешивяване. Косметология се бори с тази болест и мезотерапия заема основно място в арсенала на клиники.

Какво е мезотерапия за коса

Същността на мезотерапия се състои в това, че специални лекарства се инжектират под кожата на различна дълбочина в кожата. В състава на лекарства са микроелементи, витамини, хомеопатични лекарства, хранителни вещества и т.н.

За сметка на това се постига профилактичен, лечебен и подмладяващ ефект на някои дерматологични заболявания.

След инжектиране на наркотици, в кожата се активират метаболитни процеси, эпителиоциты активно се обогатява с кислород, значително увеличава се отделянето на токсични вещества, клетките на кожата започват интензивно се развиват и да се размножават.

Мезотерапия – това е метод за въвеждане на активни биологични вещества подкожно и внутрикожно с помощта на микроинъекций.

Видове мезотерапия

При вариант за въвеждане на лекарства разграничават два вида мезотерапия: хардуерна и мануална.

 1. Манипулативни мезотерапия, обикновено се използва при обработката на чувствителни кожни площи (волосистая част на главата, петна на ръцете, зона за лице). Козметик ръка под кожата се въвежда лекарство с помощта на спринцовка, и той регулира степента на проникването на иглата и, естествено, дълбочина на проникване на лекарства.

 2. По време на хардуер мезотерапия се прилага специален пистолет (мезоинжектор). Механизация на въвеждане на лекарството се дава възможността да спестите време и в кратки срокове да се обработват по-голяма част от кожата. Дълбочина на преминаване на иглата се определя преди сесия в настройките на апарата. За разлика от един, този вариант не е толкова болезнен.

Технология мезотерапия за коса на главата:

 • мультипунктурная техника;
 • папульная;
 • среден и повърхностен nappazh.

Не е тайна, че за да се коса са по-здрави, трябва да им осигури необходимото количество полезни вещества. До волосяному фолликулу необходими вещества дава кръвта, за сметка на това се случва активно разделяне на клетки в фоликул.

Големите съдове са разделени на по-малки капиляри, които повдигане, преодолели налягането в тъканите и се доставят в рамките на фоликул хранителни вещества.

Кръвоснабдяването на космените част на главата се състои в малък (често по-малко 1-3 мм) пространство на подкожна мастна тъкан между derma и сухожильным «каска».

Защото при всяко спазме съдове или нарушаване на кръвообращението е нарушено хранене на кожата на главата, сред които и космените фоликули, което от своя страна води до нарушаване на храненето и се проявява под формата на косопад и изтъняване на косата. В този случай мезотерапия е най-добрият изход от това положение.

Видове оплешивяване

В норма е загуба до 150 волосинок дневно. При тази загуба на коса по външния вид на хората не се случи някаква промяна, тя е в рамките на стандартен физиологичен процес.

При действие на покривка на кожата на главата и космените фоликули на редица негативни фактори за загуба на коса рязко се увеличават, скоро да се надвишава времето на появата им. В резултат на това води до оплешивяване или алопеция.

Козметика отделят няколко вида алопеция. Андрогенната алопеция. С този проблем, като правило, се сблъскват мъжете. При глобалната алопеция косата напълно отпадат, а причината за това е генетично расположенность. В крайна сметка към 60-те години на косата с главата просто изчезват.

Възстановяване в този случай косата е по – трудна задача, той може да се реши само с промяна на космените луковици. Причината за тази алопеция — висока генетична на чувствителността на косата към въздействието на андрогените.

При мъжете почти не се намират в кръвта, високо ниво на мъжкия полов хормон, а при жените-високо ниво на тестостерон се празнува почти 60% от страдащите от това заболяване. Трябва задължително лечение при ендокринолог.

Тестостеронът и метаболит – дихидротестостерон действат на фоликула на косъма, съкращаване на фазата на растеж и повишаване на латентен период на цикъла на живот на косъма, който води до «фоликулите миниатюризация» (намаляване на pilosebaceous космения апарат), на косата намалява с течение на времето в размер до ниво пушкового с дължина не повече от един сантиметър.

Дифузната алопеция. Обикновено се среща при жените. Се появява след срив на цикъла на растеж на косата при нарушения в работата на организма след действията на негативните вътрешни или външни причини. След отстраняване на причините за коса спират да падат и през 4-8 месеца са възстановени, тъй като не се случва за смъртта на фоликули.

Алопеция ареата. В този случай, косата пада райони («плешинами»), но може да се случи и пълна загуба на коса. Причини е генетична расположенность, спровоцированная от много фактори. Косата при това може бързо да падне и също така бързо да растат отново.

Съединителна алопеция. Появява се при необратима деформация на фоликули и появата на тяхна място на съединителната тъкан след пренесени наранявания или заболявания.

Причините за загуба на коса

Лечение на оплешивяване значително зависи от определянето на этиологического фактор. Ако се случи правилно да се разкрие причината за алопеция, лечение, а най-вероятно, ще мине успешно. Не хормонални причини за загуба на коса:

 • Прилагането на козметичните препарати, където в състава са вредни компоненти или използването например неадекватно на стратегията козметика за главата.

 • Постоянни диети и небалансирано хранене. Това води до недостиг на антиоксиданти, витамини, микроелементи.
 • Заболявания като склеродермия, лупус и други автоимунни заболявания.
 • Стайлинг на коса с помощта на топлинни уреди, сушене със сешоар или често миене на косата.
 • Токсоплазмоза и други инфекциозни заболявания.
 • Заболяване на кожата на главата, всички заболявания, когато е налице разрушаване на фоликулите, например, гъбични поражения (трихофития, микроспория).
 • Хроничен стрес, емоционални преживявания.
 • Редица медикаменти също може да предизвика косопад, например, средствата, които се използват при химиотерапия, глюкокортикоидные хормони, противозачатъчни, и т.н.
 • Проблеми с endocrinal органи.
 • Лъчева терапия.
 • Хронична интоксикация, например, тежки метали или опасни химикали.

Мезотерапия на главата като средство срещу алопеция

С помощта на мезотерапия, витамини и микроелементи, доставени директно до фолликулу, осигурявайки му необходимите вещества, дори когато на нормалния процес на записване на тези вещества е нарушен, се случва активиране на процесите на обмяна в тъканите и повишава кръвоснабдяването на космените луковици.

Мезотерапия – далеч не е новост, този метод е изпитан от времето и ако се съди по коментарите, много е ефективен. Тази косметологическая процедура се изучава в медицинските факултети на всички университети в света.

Ефектът от лечението на оплешивяването е по-добре, ако в комплекс с инжекции мезотерапия се случва и премахване на причините за оплешивяването.

Показания и противопоказания за провеждане на мезотерапия за коса

Мезотерапия дава възможност да:

 1. Лекува себорею на главата.

 2. Облекчаване или лечение на алопеция, независимо от причините за появата.
 3. Премахване на пърхот.
 4. Комплекса лекува андрогенетическую алопецию.
 5. Да се подготвят за главата на операция за трансплантация на фоликула.
 6. Възстановяване на изтощена коса.
 7. Премахване на изтъняване и прекомерно сечение на косата.
 8. Ускоряване на растежа на косата.

Противопоказания за мезотерапия:

 • нарушение на сворачиваемости кръв;
 • алергични към някоя от съставките на лекарството;
 • васкулиты;
 • употребата на антикоагуланти;
 • нарушението на синтеза на колаген;
 • епилепсия и психични нарушения;
 • хронични и остри соматични заболявания;
 • кърмене и бременност;
 • дерматологични и гнойно-възпалително заболяване на кожата на главата;
 • инфекциозни болести;
 • псориазис;
 • онкологические болест;
 • възраст до 16 години и след 63-69 години;
 • хипотония;
 • менструация;
 • захарен диабет.

Препарати за мезотерапия и провеждане на процедурата

За три дни преди процедурата трябва да бъде завършена прием на лекарства, които могат да повлияят на съсирваемостта на кръвта: обезболяващи средства, аспирин, антибиотици, нестероидни противовъзпалителни средства.

Измийте главата преди процедурата, внимателно гребен косата и не използвайте уходовых средства (мусове, лакове и т.н.)

Мезотерапию може да направи лекарят косметик-эстетист или дерматовенеролог-козметик със средно медицинско образование, а те са длъжни да преминат през специален обучителен курс по мезотерапия (не по-малко от 86 часа от получаването на необходимия сертификата).

Институция, предлагаща тази услуга, са длъжни да притежават лиценз на медицинска практика в областта на козметика, масажи и физиотерапия).

Лекар, преди процеса трябва да се носят ръкавици. В етап На обучение в кожата на главата се обработва с антисептик. При ниско болевом прага преди мезотерапией е необходима анестезия, за което се прилагат и анестетични лекарства.

При самата процедура мезотерапия човек се намира на дивана в седнало или легнало състояние. Дълбочината на проникване на иглата е 0,4–2,1 мм, инжекции, които се правят с по стъпка 1-2 см между себе си цялата площ на космения покривка.

Произвеждат мезотерапию първоначално по протежение на границата на космения част на главата, а след това по проборам на цялата глава. Преди пункция на кожата малко дърпат за намаляване на болезнени усещания. След края на инжекции кожата отново се обработва с антисептик. Обработката на главата отнема около час.

Препоръки козметика и трихологов

Ако процедурата е осъществена правилно, това не трябва да се появяват болезнени усещания, а кожата не се повреждат. Главата в продължение на няколко дни след мезотерапия за измиване не може да бъде. Не си струва да се прилагат строги фиби и уходовые средства за коса.

За да се постигне най-добър ефект е препоръчително да преминат целия курс на мезотерапия (9-11 сесии). Курсът включва четири процедури с прекъсване от една седмица, след още 4 сеанса, но вече с интервал от 14 дни.

На следващо място, четири сеанса с интервал от три седмици, след това трябва само да извършва няколко поддържащи сесии за поддържане и получаване на необходимия ефект.

Ако козметични начини да се даде възможност да се отървете от плешивост и косата още патологично падат, а след това трябва да започнете да се определят причините за алопеция. За какво може да е необходимо пълно медицинско изследване и помощ на такива специалисти, като ендокринолог и трихолог.

Вероятните усложнения след мезотерапия:

 • Болезненост при инжекция.
 • Главоболието след процедурата.
 • Атипические хематом, нарушена сворачиваемости кръв, грануломи при повишена чупливост на кръвоносните съдове или при нарушаване на технологията за изпълнение на процедурата.
 • Инжектиране (при неспазване на правилата на асептиката).
 • Алергични реакции.
 • Неорганизирани или локална гиперемия.
 • Драскотини по кожата от игли при бързо провеждане на процедурата.

При мезотерапия има само положителни отзиви. Хора, които са изпитали върху себе си тази модерна процедура, посочват, че тя всъщност работи: след провеждане на курс на лечение се прекратява оплешивяване, на място паднали на косата бързо се появяват нови, по-силни и здрави.

За да има ефект от процедурата да се проведе максимално дълго време, желателно човек да се откаже от вредните навици и да се спазват всички препоръки на лекаря, който беше на лечение.

READ  Лифтинг нишки Аптос: мнения от форума

Като продължавате да използвате сайта, приемате използването на "cookie". повече информация

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close