Симптоми и лечение на апендицит при възрастни: отстраняване на видео аппендикса

В организма на почти всеки човек има малка червеобразный отломък (друго име на приложение). Е той е придатък на дебелото черво черво, който се намира на границата на дебелото и тънките черва. По различни причини този придатък може воспаляться – това състояние се нарича остър апендицит.

Често такава патология много често, от 100 души възпалителен процес в червеобразном отростке възниква в средното 10, като по-често при подрастващите, както и на мъжете и жените до 35 години.

Защо ли на приложение

В този момент, определено не е истина, в какво се състои от функционално определяне аппендикса, въпреки това, доказательными са следните неговите функции:

 • барьерная;
 • секреторная;
 • ендокринната.

Освен това е известно, че той участва в образуването на имунни реакции и поддържане на чревната среда на нормалната микрофлора. Средно на приложение е с дължина 10 см и дебелина от порядъка на 7 mm.

На коя страна е апендицит? Обикновено, сляпо черво, а съответно и на приложение, са разположени в дясната илиячната, но са възможни и други варианти за настаняване.

Отвън червеобразный отломък е покрит с тънка обвивка, в която се съдове, които подхранват му. Под лигавицата на аппендикса има значителна концентрация на лимфоидната тъкан. Основната му функция е дезинфекция на патогенни микроорганизми. Във връзка с това отломък се нарича понякога «коремна миндалиной».

В аппендиксе дете лимфоидная плат се появява около 14 дни от живота, от този момент теоретично вече е възможно неговото възпаление. След 30 години е налице намаляване на броя на лимфоидната тъкан, след 60-тя се заменя с плътна съединителна тъкан, което прави невъзможно развитието на възпалителни процеси.

Причините за патология

Докато точните причини апендицит още ясни до края. Има много теории поздрави на възникване на възпалителен процес. Сред тях се откроява 3 основни, това е:

 1. Ръчна. Тази причина се нарича основен. Възпаление възниква вследствие на запушване на лумена на чл между и отростком. Това може да доведе до чужди предмети (например люспи от слънчогледови семки), тумори и кисти в червата, паразити, но обикновено виновници действат каловые маса и каловые камъни.
 2. Храни. В някои случаи на остър апендицит може да предизвика неправилна диета. Липсата в менюто на хранителни влакна, води до застой в червата каловых масите, постепенно те се втвърдяват и се превръщат в камъни, някой от тях може и капакът на просвет процес. Превес в диетата пушени и пържени храни, често става причина за хроничен запек. При наличието на такава патология кал се движи по въпроси, по-бавно, което води до уплътняване и предотвратяване на приложение.
 3. Инфекциозни болести. Съществува мнение, че с остър апендицит може да възникнат поради излагане на местната микрофлора, в един момент тръгнала на инфлуенца. В лигавицата се появява лезията, постепенно той става по-често и по този начин причинява възпаление общо аппендикса. Да доведе до това може да неспецифическая флора – стафилококи, чревна пръчица, стрептококи. Също така причина за апендицит могат да бъдат такива инфекции, като коремен тиф, дизентерия, туберкулоза и т.н.
READ  Кората на зърнастец от запек: рецепти слабително, като приема, мнения

Също така може да се определи предрасполагающие фактори, които могат да допринесат за развитието на болестта. Към него се прилагат:

 • генетично предразположение;
 • спад в организма на защитни механизми на почвата стрес, злоупотребата с алкохол, тютюнопушенето;
 • тромбоза на артериите, енергийната отломък, това важи особено за пациенти с атеросклероза, заболявания на сърдечно-съдовата система;
 • при жените, възпаление на приложение може да премине от принадлежности, които са до него в непосредствена близост;
 • индивидуални характеристики – твърде голяма дължина процес, завои в него, както и други фактори, които могат да провокират застой на съдържанието.

Апендицит може да бъде остър и хроничен. Най-често диагностицирана остра форма на заболяване, на хронично представлява не повече от 2% от случаите на възпаление процес. Първият са в състояние да причинят най-различни фактори, включително и по-горе. Причина за хронично възпаление обикновено става преминаване на краката, остър апендицит, също така той може да бъде резултат от неуспешни операции, в резултат на която бе оставена част от чревния процес. Протича тази болест е муден, без видими признаци.

Симптоми и клинични прояви

Тъй като възпалението в аппендиксе обикновено се разраства бързо, симптоми на остър апендицит изразена много ярко. Обаче, какво точно се е случило с болен, не винаги успява да разбере дори и от опитен лекар.

Симптоми, възникващи при остро възпаление процес, и някои други, остро протичащи хирургични заболявания, обединени от едно име – остър корем. Такова състояние е сериозен повод за незабавно посещение на лекар или да се обадите на «Бърза помощ».

Основният признак на заболяването е болката. Тя има някои особености:

 • В първите три часа, болката не е ясна локализация, тя сякаш разлита по целия корема. Болковите усещания първоначално може да изглежда «по лъжичка», или в областта на пъпа.
 • Около 4-5 час след началото на възникването, болката се премества в долната област на дясната половина на корема. Въпреки това, при неправилно разположение на аппендикса тя може да локализироваться в други области – в ляво, под лявото или дясното ребро, над пубис и т.н., в подобни случаи диагностика на заболяването е сложно.
 • Първо болезнените усещания се появяват под формата на пристъпи, могат да имат ноющий или прободна характер. Постепенно се превръщат в постоянни парене, распирающими, превръзка на налягането си.
 • По отношение на нарастване на възпалителния процес, интензивността на болката се увеличава.
 • Ако на приложение се попълва гной, опъната, болеви усещания стават много силни, пульсирующими, дергающими.
 • При омертвении стена процес, болката става по-слаба или по време изобщо изчезва, тъй като се случва смърт на нервни окончания. Въпреки това, след пробив на гной в коремната кухина, тя се възобновява, може да стане още по-трудно.
 • Болезнените усещания са способни да се активизират при скачане, тичане, рязък нарастващите, особено от позицията на лъжата, натуживании, кашлица.

Други признаци на апендицит е:

 • гадене, повръщане – обикновено тези симптоми, пациентът започва да се чувства след няколко часа, след като се появи болка;
 • запек – той се появява при около 50% от пациентите, много по-рядко възпаление процес, може да се придружава от диария;
 • повишаване на температурата – обикновено, тя не надвишава 38 градуса, при тежки случаи с натрупвания може да достигне по-високи нива;
 • напрежение в мускулите на корема – на мускулите, по-често са в долната част на корема, вдясно;
 • бледост, отпадналост, слабост;
 • липса на апетит.
READ  Запек при грудничка: причини, какво да правя, как да се помогне в домашни условия

Признаци на апендицит при деца на 3 и повече години почти не се различават от тези при възрастни – това е болка, гадене, повръщане. При деца под болки ясна локализация не са, по-често се усещат в областта на пъпа. Дължи това на факта, че в ранна възраст местоположение аппендикса не е като при възрастни. При възпаление деца стават летаргични, сучат крака, плачат, капризничают. При тях е нарушен сън, значително повишава се температурата, появява повръщане, а понякога и до 6 пъти на ден.

Остър апендицит при бременни се проявява по-малко ярко, понякога симптомите му се бъркат с признаците на бременност. В по-късните срокове на корема у жени се чувстват трудно, увеличена матка отодвигает отломък по-горе, така че болковите усещания могат да се появят непосредствено под дясното ребро или малко по-долу.

Методи за диагностика

В класическата форма на остър апендицит трудности с диагностика не се задейства, в такъв случай диагнозата може да бъде определен на базата на характерните симптоми. Понякога, обикновено, при аномальном разположение на процес, клинична картина е намазана с масло, може да възникнат величина за дадена признаци на патология. Когато точно диагностициране на заболяването не е възможно, на пациента на ден се оставят в стационере и наблюдават го самочувствием. При усилването на симптомите, които свидетелстват за наличието на апендицит, се провежда спешна операция.

Като правило, при остър апендицит се извършва цялостен анализ на кръв и урина, по показанията са възложени следните изследвания:

 • компютърна томография;
 • ултразвуково изследване;
 • рентгеноскопия на корема;
 • лапароскопия.

Лечение: операция за отстраняване на апендицит

При съмнение за наличие на остър апендицит на пациента трябва да се постави и да предизвика екип строители на спешна помощ. Транспортирането му в стационар и трябва да се извършва в легнало положение. На пациента у дома, преди да дойде медперсонала е забранено:

 • приемат лаксативи;
 • постави клизма;
 • яде и да пие.

Освен това не може да се използва болкоуспокояващи, тъй като това може да затрудни диагностиката.

Лечение на остър апендицит се състои в хирургично отстраняване на възпаление процес. Операция трябва да се проведе възможно най-бързо, в идеалния случай, тя трябва да се проведе в рамките на един час след поставяне на диагноза. Това ще позволи да се избегне скъсване на аппендикса и перитонит. Хирургична намеса по повод остър апендицит, посочени аппендэктомией. Същността му се състои в отстраняване на appendicular, друг начин от огнището на възпалението не можете да се отървете.

READ  Овес и овесена каша при запек: рецепта за овесена каша, бульон, покълнали зърна

Има два вида операции, извършвани при остър апендицит, това е:

 • Открит през границата. Я използват най-често, тъй като тя по-бързо и лесно, не изисква специално оборудване. Извършва такава операция под обща анестезия.
 • Лапароскопска аппендэктомия. По време на него в корема се прави пункция, чрез който се инжектира специално оборудване с камера, и още няколко, за да въведете ендоскопски хирургични инструменти. След края на операцията се коригира шевове на местата пробиви. Обикновено такава операция за отстраняване на апендицит се извършва по показания.

За да се намали риска от инфекция по време на операцията, преди нея на пациента се инжектират антибиотици. Антибактериални лекарства обикновено се предписват в следоперативния период.

Следоперативния период

От момента на извършване на хирургическа намеса в рамките на 12 часа болните трябва да спазват режим на легло. В този период се изключва приема на храна. След още 12 часа на пациента се разрешава да седят, да преобърне на една страна. При липса на гадене е разрешено да се пие вода, в нея може да се добави парче лимон. Да се пие трябва да се на малки порции, с интервал от около 2 часа. Разходка пациентът може да започне след операцията на втория ден.

Има след операцията за отстраняване на апендицит обикновено е разрешено до втория ден. Към това време трябва да се появят признаци на възстановяване на функциите на червата:

 • дефекация;
 • липсата на гадене;
 • газове;
 • чувството на глад.

В първо време пациента е желателно да се консумират само течна храна. Това може да бъде бебешка храна, кисело мляко, нискомаслено оръфано извара, овесена каша. Има нужда от до 6 пъти на ден, на малки порции. Ако здравето на пациента задоволително, на 3 ден се допуска консумацията на супа, на слаб ниско съдържание на мазнини бульон, парни банички, кюфтета или суфле, на ситно варено пилешко месо. След една седмица, е възможно преминаването към нормално хранене.

Премахването на шевовете се произвежда около 7 ден след като е бил управляван от остър апендицит. След няколко месеца може би занимания не-силови спортове. Тежки физически натоварвания, се допускат след операцията в рамките на 3-6 месеца. През това време трябва да се образува плътен шкембе. Общият срок на инвалидност зависи от липсата или наличието на усложнения, спецификата на самия възпалителен процес, средно той е съставен от 16 до 40 дни.

Като продължавате да използвате сайта, приемате използването на "cookie". повече информация

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close