Симптоми и диагностика на апендицит при деца: какво да правят родителите

Апендицит – доста често срещано заболяване, най-често резултат при деца в училищна възраст. Особеност на детския апендицит е трудна диагностиката на заболяването, което може да доведе до нещо по-голямо нейните течения. По-късно откриване на заболяването е изпълнен с усложнения, некроза сляпо черво, перитонит. Въпросът може да се реши само хирургично.

Приложение – червеобразный отломък на дебелото черво, оканчивающийся сляп край. Досега учените не са разбрали неговите функции в човешкото тяло. Някои лекари са на мнение, че като предотвратяване на възпаление на тялото му трябва да бъдат отстранени. Други, напротив, изказвайки предположения за особената роля на този процес.

Статистика откриване на апендицит при деца на различни възрасти

Възпаление на аппендикса почти не се среща при грудничков, че, на първо място, се дължи на хранителната им. Освен това, лимфните фоликули процес слабо развита, а анатомическое структура позволява по-лесно опорожняться. Preschoolers податливи на заболяването е по-малко вероятно (10-12%). До 6-8 години се случва пълното съзряване на фоликуларен апарат, вследствие на което при деца до 13 години честота възпаление аппендикса се увеличава (около 20%). Най-често тя се наблюдава при деца на възрастта (70-75%).

Причини за появата на апендицит

Най-популярната теория за възникване на остър апендицит е ръчна запушване на лумена на процес, каловыми камъни, вследствие на което чревна флора рудимента се активира. Причина за запушване могат да станат и чужди тела или паразити. Има случаи на увеличение от лимфоидни фоликули. Следствие от някоя от следните причини става натрупване на слуз и развитие на огромен брой микроорганизми, възпаление на лигавицата и запушване на кръвоносните съдове. В резултат на това се влошава кръвоснабдяването, грозящее некроза процес. Следващата стъпка на болестта може да стане пропастта аппендикса. Гной и фекални маси попадат в коремната кухина и се развива перитонит.

Според друга теория, апендицит може да възникнат вследствие на размножаването на инфлуенца микрофлора на червата, което причинява възпалителни процеси. Освен това, след пренесени вирусни заболявания микроби чрез кръвта и лимфната течност могат да попаднат в приложение и да доведе до неговото възпаление.

Самостоятелно да предизвика възпаление на аппендикса могат такива инфекциозни болести, като коремен тиф, туберкулоза или паразитна инфекция.

Развитието на апендицит при деца може да бъде предизвикана от следните фактори:

 • нисък имунитет;
 • чести простудни заболявания, заболявания на горните дихателни пътища;
 • излишната храна;
 • недостатъчен прием на фибри;
 • излишната захар в менюто;
 • дисбактериоза на червата и различни ЧРЕВНИ заболявания;
 • често запек;
 • чужди предмети в червата.

Диагностика: как да разпознаем заболяването

За диагностициране на болестта е много трудно. Симптомите на апендицит при деца често е лесно да бъдат объркани с отравяния или други стомашно-чревни заболявания. Това е свързано с нетипичен местоположение аппендикса. Болката може да се дава в гърба, слабините, на половите органи, в областта на стомаха. При тазовом разположение е типично учестено уриниране, болки в корема.

Децата по-малките деца много трудно да се опише състоянието си, а забавянето поражда сериозни усложнения: всички стадии на апендицит при деца протича много бързо – за 1 – 3 дни.

При деца до три години възпаление аппендикса, придружено със загуба на апетит, плаксивостью, повишаване на температурата до 39-39,5 градуса, повръщане и поносом, обезводняване на организма, сухота на лигавицата на устата. Детето не позволява да се докоснат до стомаха. Изследването се провежда по време на медицински или физиологичен сън.

READ  Свещи Беладона, екстракт от хемороиди: как да се прилагат, инструкции, препоръки

Деца от три до седем години могат да се оплакват от болки в областта на пъпа, която с течение на времето се премества в дясната подвздошную област. Е възможна еднократно повръщане, повишаване на температурата до 37,5 градуса.

В по-високо възраст детето може по-ясно да посочи болезнена област. Етикет характер на болката: силна остра или заяждане. Промени в поведението не се наблюдава.

Как да се определи апендицит детето? За извършване на диагностика на лекар на първо място държи пальпацию корема за определяне на мускулно напрежение и локализация на болката. Паралелно се провежда общ анализ на кръвта и урината: при наличие на апендицит при деца в анализи записано лейкоцитоз и други признаци на възпалителен процес.

Поради затрудненной диагностициране на болестта е половината случаи на възпаление завършва пробиване на стената аппендикса, с по-нататъшни усложнения. За точна диагноза се препоръчва провеждане на ЕХОГРАФИЯ. Към днешна дата, ултразвукова диагностика позволява много по-бързо и по-лесно разкриват апендицит. Метод на ултразвуково изследване може да разкрие голям отломък, а при пробиване – свободна течност в коремната кухина. Въпреки това американски учени резултати ултразвуково изследване за откриване на възпаления апендицит смятат за погрешни и предлагат да го замени компютърна томографией. Но риска от възникване на рак от радиационно облъчване при КТ също е много голям. Затова и в спорните случаи винаги трябва правилно да оценява рисковете.

Класификация на детски аппендицитов

Апендицит се разделя на няколко вида по степен на тежестта и характеристиките на протичащи в аппендиксе процеси:

 1. прост (катарална делене) – заболяването протича без усложнения, стени леко утолщены, се наблюдава слабо възпаление, влажен език, в областта на корена има малка плака;
 2. разрушително – на свой ред се подразделя на флегмонозный, с увеличаването на процес и тромбозом захранващи стените на кръвоносните съдове, и гангренозный, при което се развива некроза на тъканите;
 3. эмпиема – остро гнойное възпаление.

Има също така остър и хроничен апендицит.

 1. Остър апендицит при деца е различно остри пристъпи на болка и често се усложнява перфорации аппендикса, вследствие на което се развива перитонит, абсцес или сепсис.
 2. Хроничен апендицит в детска възраст се срещат не толкова често. Различава ноющей болка в дясната илиячната, нарастващата при натоварвания, гадене, разстройство на стомаха и повишаване на температурата.

Проведено мадридскими учени клинично проучване 3000 случая на остър апендицит е изградил, че 40% от участниците в стационар на пациенти (особено на възраст под 14 години) в навечерието ядат чипс или пържени семена от слънчоглед.

Признаци на апендицит при деца

При класическия заболяването симптомите на апендицит при деца постепенно се превръщат:

 1. Начален етап се характеризира с болка в областта на пъпа или на стомаха, която с течение на времето се измества в подвздошную област от дясната страна. Детето е принуден да вземе поза, в която болката не е толкова интенсивна: лежи на гърба си или на дясната страна. На лявата си страна болката се засилва.
 2. Следващият симптом е повръщане. При подрастващите, тя може да ограничи изплащат случай, при деца може да се повтори. След повръщане състоянието на детето не се подобрява.
 3. Остър апендицит при деца, придружени от повишаване на температурата до високи стойности. Обикновен апендицит протича без повишаване на температурата или с незначителни неговата промяна.
 4. Показател за тежестта на възпалението аппендикса е състоянието на езика: по-трудно възпалението, толкова по-богата петна по езика.
 5. При възпаление на аппендикса са възможни смущения на стола: деца страдат от диария, възрастните и децата са изложени на запек.
READ  Пиявици при хемороиди: лечение, в какви случаи се прилагат

Лечението на апендицит при деца

Когато оплакванията на детето от болки в областта на корема, отказ от храна или рязко влошаване на благосъстоянието в никакъв случай не може да се отдадете на самолечение. Противопоказно всички болкоуспокояващи или лекарства, лаксативи, клизми. Забранено е налагане на запор върху до стомаха горещи ястия. Това може да доведе до спукване на аппендикса и перитонит. Трябва да се достави малко пациента в болницата. Колкото по-рано бъде оказана медицинска помощ, толкова по-малко възможност за усложнения. При възникване на апендицит при деца отлагането може да им струва живота, така че всяка болка в корема (силна остра интензивна или продължителна заяждане) температурата без признаци на настинка – причина да се обърнат към лекар.

Спешно трябва да се обадя на бърза помощ, ако детето присъства поне един от изброените симптоми апендицит:

 • болката, която пречи при ходене;
 • болката се засилва при кашлица, тряске;
 • при натискане на болевую област усещания на тъп, след отпускане – са подобрени.

Ако по време на хоспитализация на диагнозата «апендицит» потвърждава, задължително се провежда операцията.

Единственото разумно решение при откриване на апендицит детето е хирургическа намеса.

Начин за отстраняване аппендикса зависи от тежестта на състоянието му. Неперфорированный се отстранява лапароскопическим начин – в коремната кухина проделываются малки разрези, през които се въвеждат камера и инструменти. Операцията не е травматична, следоперативния период в болницата трае около седмица.

В случай перфорированного аппендикса на предоперационную обучение изпада не повече от 2 – 4 часа, детето парентерально се въвеждат антибиотици и лекарствени разтвори. Провежда се отворена полостная операция се отстранява част от повредени на червата и коремната кухина се почиства от гнойно-фекальной маса. Операция на травматична, следоперативния период, по-дълъг от задължително прием на антибиотици.

Постоперационный период

Колкото по-малка е възрастта на детето, толкова по-трудно се придържат към предписанията на лекаря: да се спазват режим на легло, да се въздържат от ядене и пиене. Трябва да се обърне специално внимание на признаци на усложнения. Например, повишаването на температурата може да е сигнал за гнойном абсцессе.

Последствията са отворени операции е спаечная болест.

Най-добрата профилактика на сраствания и болести на червата в постоперационный период – активен живот.

Въпреки това през първия месец трябва да се следи за състоянието на детето и да се грижи за него, да не позволи да се вдигне тежестта, да се пресели скокове, с повишено внимание, за провеждане на спортни занимания.

За да избегнете проблеми със стомашно-чревния тракт трябва да се придържат към специален хранене, който ще помогне за нормализиране на чревната микрофлора.

READ  Лайка при хемороиди: лечение, тави, отвари и настойки

Усложнения

След успешно проведената операция дете выписывается на седмо-десета ден, след което в продължение на седмица се наблюдава при хирург в клиника. Посещение може да работи в случай на някои следоперативни усложнения:

 • през седмицата в областта на фугите може да получат печат с повишаване на температурата до 38 градуса, което показва, че гнойном възпаление;
 • спаечная чревна непроходимост, придружени с повръщане, липса на стола, болки в корема;
 • при развитие на абсцес на коремната кухина на 8 – 10 ден от покачването на температурата до 38 – 40 градуса, появяват се болки в корема, втрисане, кръв промяна;
 • сериозно усложнение – чревния свищ – се проявява с изхвърлянето от раната на течни изпражнения;
 • пилефлебит – едно от тежките усложнения, който се проявява в ранните срокове постоперационного период и преминаващ много бурно. Придружен от болка в горния десен квадрант, много силно втрисане, висока температура, силна потоотделением. Кожни воалите и склера пожълтяват, е налице увеличение на черния дроб и далака.

В задълженията на родителите е включено осигуряване на правилното хранене на малко на пациента и спазване на мерки за защита на здравето му.

 1. На първо място – балансирана диета.
 2. Редовността на стола на детето и липса на проблеми с храносмилането.
 3. Грижа за хигиената на детето.

Профилактика

 • Идентифициране на всякакви симптоми, което може да повлияе на здравето и нормалното функциониране на храносмилателната система. Да Не се отложи посещение на лекар при проблеми със здравето. Не е за пренебрегване плановыми осмотрами.
 • Да се спазва режим на хранене, без преяждане, дъвчете храна.
 • Спазва лична хигиена, често проветрявайте помещението и редовно извършва мокро почистване на жилища, внимателно измиване на ръцете преди хранене.
 • Изключи от диетата вредни, мазни, трудноперевариваемую храна, да се ограничи употребата на сладко, тестени храни.
 • При продължително лечение с антибиотици е необходимо, като се вземат пребиотици и пробиотици, които предпазват чревната микрофлора.
 • Провеждане на открито най-малко един час на ден.
 • Да се направи гимнастика и лечебна пластика, че не само ще помогне за физическото развитие на детето, но и ще засили защитните функции на организма.

По въпросите на детското здраве винаги е по-добре да играят на сигурно. При появата на силна болка в стомаха ще ви помогне само от квалифициран специалист.

Като продължавате да използвате сайта, приемате използването на "cookie". повече информация

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close