Апендицит при жените: признаци, първите симптоми, снимки и видео

Внезапни болки в долната част на корема може да е признак на развитието на патологични състояния органи на коремната кухина. Важно е да бъдем в състояние да разпознават първите признаци на апендицит в кратки срокове и незабавно да предизвика. бърза помощ! Но апендицит при жените причинява затруднение в диагностиката, по редица причини. Защо се получава така? Отговорът на този въпрос още…

Рудиментарный отломък на ректума – приложение – кух орган на стомашно-чревния тракт, сграда която допринася за неговата закупориванию и по-нататъшно възпаление – аппендициту.

Дължина appendicular достига 7-10 виж С помощта на брыжейки на приложение се закрепва към стената на сляпо черво (в началния отдел на дебелото черво). Като част от червата, приложение произвежда стомашния сок, но не е достатъчно, за да участват в храносмилателната система. Така че този рудимент дълго време се смяташе за «странни». Според последните данни в отростке учени са открити лимфоидные клетки, идентични на тези, които се намират в сливиците. Тези клетки притежават собственост за защита на организма от заразяване. Но и тяхното количество не е достатъчно за тази роля. Така че, специалистите все още не се виждат от аппендикса съществена полза. А ето го възпаление може да причини големи щети.

Апендицит – доста често срещано заболяване, което се диагностицира при жените най-често на възраст 20 – 40 години. Според статистиката, на приложение при жените се възпалява по-често, отколкото при мъжете, което се дължи на разлика в структурата и физиологията на женското тяло. Следователно, и се диагностицира като заболяване при жените е по-трудно, тъй като симптомите могат да бъдат сходни със симптомите на гинекологични заболявания и усложнения при бременност. Затова при първите прояви на апендицит при жените спешно трябва да се предизвика екип строители линейка, отлагането е опасно за живота.

Причините за появата на апендицит при жените

Причина за апендицит е запушване на аппендикса, вследствие на което започва процесът на възпаление, което обикновено протича в остра форма.

При жените органи на пикочно-половата система и стомашно-чревния тракт са в близост един с друг. При близо до местоположението на коремната кухина и малкия таз заболяване на някой от органи, разположени там има отрицателно въздействие върху околните.

Във връзка с това, не малък брой случаи на апендицит при жените се регистрира в период на бременност. С нарастването на матката се увеличава нейния натиск върху всички околни органи, кръвоснабдяването на които е счупен. Заедно с жлъчния мехур, черния дроб и задстомашната жлеза страда и приложение.

Специалисти изтъкнати няколко теории, които обясняват възникването на възпалителни процеси аппендикса:

 • Ръчна запушване на червата. Причина може да стане всеки физически фактор, при който припокриване на лумена на ректума: наличието на каловых камъни, чуждо тяло, размножаване, обезпаразитяване, увеличаване на лимфните възли. Непроходимост на червата може да е следствие от развитието на тумори. Закупоренный орган продължава да произвежда слуз, която отвътре оказва натиск върху стените му, се развива оток на аппендикса, е нарушено кръвоснабдяване. Вътрешното налягане се увеличава, нарушена циркулация на кръвта, се развива некроза на тъканите. Засегнатите райони са изложени на ес, започва гнойный процес. С течение на времето гнойник избухва, и цялото му съдържание попада в коремната кухина – възниква перитонит (възпаление на перитонеума – състояние, близко до летален изход.)
 • Пренесени заболявания. Такива инфекции, като коремен тиф, чревни форми на туберкулоза, стафилококковые, бактерии инфекция, е. коли, amoebiasis провокират развитието на остър апендицит.
 • Нарушения на ендокринната система. По твърдение на учените, в лигавицата на аппендикса голям брой клетки, вырабатывающих хормони, по-специално на серотонин, който е причина за възпаление на околните тъкани.
 • Трясък съдовата система. Възпаление на стените на кръвоносните съдове удари стената аппендикса, възниква възпаление.
 • Атипичное местоположение или изместване на аппендикса, при което е нарушено кръвоснабдяване, провоцирующее апендицит. Този модел най-често се наблюдава при бременни жени.
READ  Рициново масло, при хемороиди: заявление, рецепти, лечение, мнения

Освен влиянието на местните фактори, развитието на апендицит при жените може и на фона на общите фактори при намаляване на социално-битови условия.

 1. Неправилното хранене, изключване от диетата на фибри, яденето на мазни, трудно перевариваемой храна, монодиеты.
 2. Хронични инфекциозни заболявания в съседни органи (стомах, черва, задстомашната жлеза, пикочно-половата система, хронично вземане на сливиците.)
 3. Алергични състояния.
 4. Постоянните стресови ситуации.

Признаци на апендицит при жените – основните симптоми

Първите симптоми се появяват предимно вечер или през нощта. Болката при апендицит се появяват внезапно, на фона на обичайното състояние на организма. При остър апендицит пристъпи на болка с първите минути са непоносими.

Обикновено болката се случват в тази страна, с кой се намира на приложение – в дясната илиячната. Въпреки това, при атипичном разположение на апендицит при жените, болка локализуется в тези места, където се намира на приложение:

 • при забрюшинном разположение на болката се в дясната част на долната част на гърба, ингвинална област и областта на пикочните пътища;
 • при подреждането в тазовата част – в долната част на корема, пубис и перинеума;
 • при подпеченочной локализация – в дясното подреберье.

При атипичном разположение аппендикса много опасно гангренозная форма на апендицит с неизразени симптоматикой: умерен болевым синдром, мек корем, задоволително общо състояние.

Болковият синдром продължава до омертвения нервни окончания аппендикса. След това болките отшумяват. Но това не означава, че проблемът дойде от себе си. Напротив, това е сигнал за незабавна хоспитализация.

Важно е да се подчертае първите признаци на остър апендицит при жени, които протичат на фона на общо неразположение, слабост и загуба на апетит:

 1. Внезапна болка в областта на корема, без ясно изразена локализация. Болката може да бъде с различна интензивност, интермитентно или постоянна. С течение на времето болката се премества в онази зона, в която се намира на приложение. Постоянна, с умерена интензивност на болката се засилва при движение или кашлица. Поради отпадане в крак са възможни затруднения с ходене.
 2. Гадене, еднократно повръщане, не събирането на облекчение. По време на бременност – тежка диспнея.
 3. Напрежение в мускулите на стените на стомаха. При бременни жени, «камък» на корема може да е признак на тонуса на матката, което пречи на поставяне на диагнозата.
 4. Повишаване на телесната температура до 37,2-37,7 градуса, понякога – треска фебрильного тип, вид на бял или жълт налеп на езика.

Апендицит при жените: характеристиките на курса

Въпреки очевидните болка, остър апендицит при жените доста трудно се поддава на диагностиката. Подобни болки могат да ви придружава на различни заболявания на органите в малкия таз, възпалителни процеси на половите органи, заболяване на коремната кухина.

След правилната диагноза, лекарят ще може да разкрие източника на болка. Важно е да го предупреди за пренесени заболявания или необичайни симптоми в период на болестта, например:

 • рвотные маса, без жлъчка може да се посочи холецистит или проблеми с жлъчния мехур;
 • оригване, киселини в стомаха, газообразование са знак за възпаление на панкреаса;
 • кал е черна на цвят – тежки усложнения на язвена болест на стомаха;
 • липсата на менструация – възможно е извънматочна бременност;
 • пренесени полови инфекции – огнище постоянно заразяване на женското тяло, провоцирующего възпаление аппендикса или органи на пикочно-половата система.

При разглеждането на жени със съмнение за остър апендицит трябва да се изключи извънматочна бременност, възможността за спонтанен аборт, възпаление на яйчниците или придатъци.

Диагностирование апендицит бременна жена е от особена сложност и се характеризира с множество нюанси.

Особено трудно е да се определи местонахождението на болка след дванадесетата седмица на бременността, когато почти всички вътрешни органи се премести с обичайните места за отглеждане на матката. Бременна жена усеща тежестта, тянущую или колющую болка. Това не е причина за безпокойство, тъй като най-често тези болки soputstvuyut разтягане на тъканите и преразпределението на центъра на тежестта, и движения и толчкам на плода.

READ  Помага ли цвекло от запек: как да приемат, рецепти, мнения

За да предоставим на остър апендицит при жените от гинекологични заболявания, не си струва да се разчита само на болковият синдром. Болката от възпаление на аппендикса може да дари в долната част на гърба, слабините или всяка част на коремната кухина.

Ясен знак за апендицит е постоянно гадене и рвотные желание. При много гинекологични заболявания този симптом липсва. Някои възпалителни процеси, перекрут кисти или разкъсване на яйчниците от външния им вид е трудно да се разграничат от апендицит, тъй като те са придружени с всички симптоми на това заболяване: повръщане, напрежение на мускулите на коремната кухина, симптоми на интоксикация.

Във всеки случай, апендицит или възпаление на женските полови органи могат да бъдат причина за тежки последствия, така че жените не си струва да се отложи посещение на лекар при всякакви остри болки в областта на корема.

За правилното поставяне на диагнозата в никакъв случай не може да вземат болкоуспокояващи средства, преди да посетите лекар.

В повечето случаи на лекаря достатъчно е общото разглеждане на:

 • при палпация на корема на жената се оплаква от болка в дясната илиячната;
 • лежи на лявата си страна усещането областта на аппендикса причинява болка;
 • едновременното натискане на корема и повдигане на десния крак засилват болката.

Тези и други трикове позволяват обследующему лекар се увери, възпаление на аппендикса. Въпреки това жените, особено в периода на бременността, се назначава инструментално изследване:УЛТРАЗВУК, радиография, компютърна томография, ендоскопия или ядрено-магнитен резонанс. Според резултатите от лабораторни анализи – лейкоцитоз и повишена скорост на слягане на червените кръвни телца (СОЭ) – можете да сте сигурни в развитието на възпалителен процес в тялото на пациентката. В случай на потвърждение на остър апендицит бременна, независимо от срока на бременността, спешно госпитализируют за провеждане на операцията.

При атипични случаи на местоположението на аппендикса може да бъде взето решение за извършването на диагностична лапароскопия. Инструменти и камера се вкарва в коремната кухина през микроразрезы, обследуя сляпо черво с близките органи. При откриване на възпаление на аппендикса, тя се отстранява.

Заболяване, симптоми, които са сходни със симптомите на развитие на остър апендицит при жените и правят трудно за поставяне на правилната диагноза:

 • аднексити;
 • непроходимост на червата;
 • остър холецистит;
 • бъбречна колики;
 • правосторонний пиелонефрит;
 • руптура на киста на яйчниците;
 • извънматочна бременност.

Класификация на апендицит

Апендицит протича в остра и хронична форма. Силна разновидност на заболявания, класифицирани по прогрессированию на патологичния процес:

 • обикновен апендицит;
 • катарална делене;
 • разрушителните форми – флегмонозный, апостематозный, гангренозный.

Това е фаза на развитие на болестта, пристъпи на която трае от два до четири дни.

 1. След първите дванадесет часа от началото на инфаркта (етап катарального апендицит), които се характеризират с болки в стомаха под формата на проявите на гастрит, идва етап на флегмонозного апендицит. До масово изселване на първия ден болката локализуется в дясната илиячната. Характер на болката – пулсираща, интензивна. Постоянното чувство на гадене, позиви за повръщане, симптоми на интоксикация.
 2. На втори и трети ден настъпва етап на гангренозного апендицит: въпрос за смърт на нервни окончания аппендикса, намалява чувствителността, болката се отдалечава, че носи мнимо облекчение. Увеличава общата интоксикация на организма.
 3. Към края на третия ден (етап перфоративного апендицит), вследствие на прободения стена аппендикса се появява остра болка от дясната страна на корема, която с течение на времето нараства. Следствие е на гнойный перитонит.
READ  Овес и овесена каша при запек: рецепта за овесена каша, бульон, покълнали зърна

Най-голяма опасност представляват разрушителните форми на апендицит, когато развитието на патологични процеси вътре appendicular води до възпроизвеждане в него бактерии, а по – нататък- разкъсване на стените. Заразена маса аппендикса се излива в коремната кухина, което води до перитонит, който е смъртоносен за вече отслабената на организма. Задача на лекаря е бърза и правилна диагностика на състоянието на болния и бързо провеждане на операциите.

Погрешната диагноза е причина за незабавно хирургическа намеса, Има случаи, когато на операционната маса със съмнение за апендицит жени попадат директно от кабинета на гинеколог, където те са били лекувани от заболявания на женските полови органи.

Лечението на апендицит

Единственият метод на лечение на апендицит е хирургично отстраняване – аппендэктомия. Операцията се извършва под обща анестезия.

Може би премахването на аппендикса лапаротомным метод. През 3 малки разреза в дясната илиячната инжектира ендоскоп и манипулатори, чрез които, при постоянно видеоконтроле, се извършва премахването процес. Възстановителният период след този вид операция е много по-кратък.

Възможни усложнения

Въпреки сравнителна лекота на операцията, не трябва да се подценява тежестта на остър апендицит и възможните последици от хирургична намеса:

 • спаечные процеси, придружени от болки, непроходимостью на червата и безплодие;
 • абсцеси в областта на корема – образование, пълни с гной кухини около аппендикса, под диафрагмата, между панти на червата, са придружени от висока температура и треска;
 • перитонит – възпаление на перитонеума, което може да доведе до инфекция на кръвта с фатален;
 • филтър – плътно образование около процес, състоящ се от съединителна тъкан с припаявшимися към него вериги на червата и кичури elips. Премахване на аппендикса невъзможно. Назначава курс на антибиотици, в края на който може да рассасывание инфильтрата или абсцес. Във всеки от вариантите на развитие се назначава подходящо лечение (аппендэктомия или дренаж);
 • пилефлебит – остро гнойное възпаление на порталната вена и нейните клонове в следствие на заразени кръвни съсиреци, което води до нарушаване функциите на черния дроб и фатални смърт. Болестта се развива твърде бързо и води до смърт.

Специална превенция на апендицит не. Единственото нещо, което може да предприеме пациентката в случай на възникване на остри болки – незабавно се обадете на екип строители на спешна помощ.

За поддържане на здравословното състояние на стомашно-чревния тракт, е необходимо да се спазват някои прости правила:

 • коригира храненето;
 • нормализиране на чревната микрофлора;
 • създаване на редовна стол;
 • запитване развитието на болести ЧРЕВНИ;
 • не злоупотребявайте с алкохол;
 • премахване на източниците на хронични инфекции;
 • избягвате аборт, поява на женски гинекологични заболявания.

При съмнение за апендицит в никакъв случай не може да се отдадете на самолечение. По-късно обръщане към лекар изпълнен с тежки последствия, включително и с фатален изход.

Като продължавате да използвате сайта, приемате използването на "cookie". повече информация

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close