Първите признаци на рак на простатата при мъжете и тестове за диагностициране на болестта

Рак на простатата — това е сериозно онкологично заболяване, което се среща при всеки седми мъжете на възраст над 60 години, когато в тъканите на простатната жлеза е оформена злокачествен тумор.

Най-лошото е, че в началото заболяването протича безсимптомно и първите признаци на рак на простатата при мъжете започват да се появяват на по-късните етапи.

Важното е навреме да се диагностицира болестта и да се мине пълен курс на лечение.

Понякога може да се открие рак на простатата още преди появата на симптомите. За това е необходимо всяка година се проведе специално проучване, и да бъдат предотвратени.

Ракът на простатата има своите особени проявления, които позволяват да се предположи заболяване:

 1. Нарушеното уриниране. Мъж чума чести позиви за уриниране, особено вечер и през нощта. В процеса на урината се отделя оскъдно, понякога по няколко капки. След това е налице усещане, че не е до края на опорожненного на пикочния мехур, което може да доведе до импотентност. Понякога се срещат болка и дори рези;
 2. Хематурия. В някои случаи в пикочния мехур се събира кръвни съсиреци, които водят до остра задръжка на урината;
 3. Болка. Колкото повече се превръща в тумор, толкова болезненней тя се проявява. Човек може да се чувстват ноющие болки в лумбалната област, перинеума, ануса и сакрума;
 4. Бъбречна недостатъчност. Появява се слабост, сухота в устата и жажда, нежелание да има и болки в областта на кръста. Всичко това води до повръщане, седалище главоболие и изтощение на организма.
 5. Костни метастази. Метастази често се разпространява на тазовите кости и по-заболявания на черния отдел. Проявява с болки в тази област, че често обърква и наталкивает на мисълта за радикулит.

Важно!

Туморът води до нарушаване на функционирането на пикочо-половата система и блокира правилната работа на бъбреците. Когато раковите клетки се разпространяват по време на семенните мехурчета, те сдавливают уретерите близо до пикочния мехур. Нататък натиск ескалира на бъбречни лоханки, което и става причина за срив на функциониране на бъбреците.

Всички признаци на рак на простатната жлеза не са ясно очертава началните етапи на протичане на болестта. Дори при костни метастазах може дълго време да се прояви само ноющими болки в лумбалната и тазовом отдели. Идентифицира болестта е необходимо незабавно да се направи операция, в противен случай последиците могат да бъдат катастрофални.

Да Не се бърка рак на простатата с аденомой. Основната разлика на тези две заболявания в това, че аденом е благоприятен образование, както и рак — злокачествени, с възможност за метастазирования. Връзка между тези заболявания не е и мъж може да не се страхува за развитие на злокачествен тумор при поставяне на диагноза «аденом на простатата».

Друга разлика се състои в растежа на тумора. Рак расте навън, а аденом — навътре и навън. Това води до проблеми с уринирането, тъй като уретрата сдавливается от всички страни. Да се определи вида на заболяването може да бъде, доставката анализи и преминат проверка от лекар.

READ  Трематоды човек — лечение, анализ на яйца, а метил и техния жизнен цикъл

Важно е да запомните

В началния етап На обикновен преглед и дори УЛТРАЗВУК няма да помогне да се разграничи от рак на простатата от дпх. Само увеличаване на PSA в кръвта може да посочи за възможно наличие на злокачествен тумор.

Как да разпознаем първите признаци на рак на простатата в ранен етап

Много мъже с рак на простатата могат да живеят, дори и не подозирайки за своята болест в продължение на години. Затова е важно да се знае характеристиките на ранен етап на заболяването.

Етап на рак на простатата определят по скала Глисона по пет-степенна скала, където 1 точка показва признаци на рак на простатата в ранен стадий, а в 5 точки оценка на последния етап на заболяването.

Според МКБ 10, всяка фаза има своя код, която се ползва от лекарите в цял свят.

При първите съмнения се извършва преглед и запис нивото на PSA, който след това се използва като индикатор на рак на степен на агресивност. Колкото по-високо нивото на PSA, толкова по-агресивна рак.

Мъжете, които са се отказали от операция или подобна обработка радиация и радиационно облъчване, поради определени причини, трябва да бъдат под постоянно наблюдение на лекарите.

Важно

Тактика на наблюдение е възможно само в началния стадий на рак или при бавен темп на растеж на тумора. Често възрастните снасят хирургично лечение се дължи на високо налягане или проблеми със сърцето.

При операция на ранен етап лекарят може да спести нерви и да еректилната функция. Този въпрос е много актуален за мъже в по-млада възраст.

Лъчева терапия се провежда, за да унищожи всички ракови клетки. В началото На деня може да бъде обявена за дистанционно облъчване, в по-късните етапи на лечение се предписва брахитерапию.

Има и предракови състояния, които могат да станат причина за появата на рак:

 • Атипическая хиперплазия на простатата, при която жлеза се образуват възли. Клетките в тях променят своята структура и да се размножават с голяма скорост. При определени фактори, на място като възелчета може да се образуват злокачествен тумор;
 • Хиперплазия с малигнизацией, при която на отделни места клетки се размножават с голяма скорост и скоро се прераждат в злокачествени.

Но не винаги тези промени са първите признаци на рак на простатата. Раковите клетки се образуват при определени фактори, които увеличават риска от развитие на заболяването:

 • Яденето на мазни храни.
 • Злоупотребата с алкохол и тютюнопушенето.
 • Вреден е работа, свързана с производството на текстил, гума.
 • Напреднала възраст.
 • Инфекции на пикочо-половата система.
 • Отслабването на имунитета, стрес.
 • Наследственост.

Трябва да се следи за здравето си и да водят правилен начин на живот, за да се предотврати развитието на раковите клетки. Защото в първия етап на набъбване е много малък. Я невъзможно да се открият при преглед при лекар и дори при преминаване на УЛТРАЗВУК. Единственият признак на рак на простатата е на повишени нива на PSA.

И тук се проявява болестта е вече в напреднал стадий. Най-лошото от всичко човек се чувства в 4-ти стадий, когато туморът вече е голяма и метастази се разпространява в костите, черния дроб, белия дроб и лимфни възли. Се появява бърза умора, слабост, повишена температура и силна интоксикация. Появяват се силни болки при опорожнении. Става проблематично уриниране, трябва дори да катетър.

READ  Сърбеж във влагалището, без секрети — какво причинява и когато сърби вагина

Метастази при рак на простатата: как се разпространява тумор

Метастазированием се нарича разпространение и локализация на тумор в здрави органи. Метастази при рак на простатата се разпространява по следните начини:

 • Местен. Засегнати тъкани около тумора.
 • Интравазацией. Агресивни клетки се разпространяват по кръвоносните и лимфоузлах.
 • Ангиогенезом. Метастази, които се образуват в нови кръвоносни съдове.
 • Кръвообращението. Раковите клетки се придвижват до други органи и тъкани на кръвоносните съдове и лимфе.
 • Пролиферацией. Става деление на клетки с образуването на малки метастази.

Ако пациентът не приема адекватно лечение и химиотерапия, РПЖ придобива метастатический характер, действа разрушително на целия организъм и на отделните органи.

Първите метастази се появяват на третия етап в шийката на пикочния мехур и тестиси. Нататък туморът се разпространява на органите на таза, може да проникне в черния дроб, белите дробове и дебелото черво. Колкото повече метастази ще се разпространи и да проникне в тъканите на здрави органи, толкова по-големи усложнения събужда. Нарушения на функционирането на жизнено важни органи, може да доведе до интоксикация и перитонит, който изисква спешно хирургично лечение.

На следващо място, печелейки остеобластический характер, тумор ще започне да засегне костите. На първо място са засегнати костите на лумбалните, бедренный и тазовия отдел. Впоследствие огнище може да се блъсне в гръбначния стълб и ребрата. Метастази в костите при рак на простатата ги разрушават крепостта и структура, която може да доведе до фрактури на крайниците. На този етап пациентът изпитва силна болка, в резултат на лекарите трябва да предписват силни болкоуспокояващи на наркотична основа.

Тестове и методи за диагностика на рака на простатната жлеза

При първоначалния обращение на пациент с оплаквания на пикочно-половата система, се провежда диференциална диагностика на рак на простатата, която ще позволи да се изключи или потвърди наличието на болестта.

Скрининг

Цел на провеждане на скрининга е да се идентифицират локализирани форми на РПЖ, който ще ви позволи да прекарате радикално лечение. Скрининг позволява да диагноза рак на простатната жлеза е в начален стадий, когато ясни симптоми още не са открити. Лекарят трябва да направи анамнеза и да се проучат всички симптоми на пациента. Нататък се извършва внимателен пальцевой проверка на простатната жлеза. При най-малкото подозрения може да бъде назначен ректален преглед за проучване на размера на простатата. Задължително провеждане на УЛТРАЗВУКОВО изследване, за да се определи подозрителни петна.

Трансректальное УЛТРАЗВУК започна да се прилага влезте, вместо на обикновен УЛТРАЗВУК. TRUS използват за анализ на пълните пациенти, тъй като ултразвуковото изследване не може да мине през мастния слой.

TRUS се смята за по-информативно изследване и позволява едновременно провеждане на биопсия.

Важно

Пальцевое преглед, не ще замени анализ на кръвта на КУЧЕТО. При 75% от мъжете рак не се открива, но се потвърждава от анализ и биопсия.

READ  Баланит: лечение, видове и основен списък на техники за облекчаване на симптомите

КУЧЕ

Много важно в тази ситуация, лабораторни изследвания. На първо място се отдава на PSA тест за рак на простатата в кръвта. Простат-специфичен антиген — протеин, сконцентрированный в тъканите на простатата. За да получите точни резултати окномаркера, трябва да се подготвят:

 • От сутринта да не се яде нищо, може само да пия малко вода.
 • Да се въздържат от полов живот в продължение на няколко дни.
 • Не приемайте никакви лекарства или да съобщите за това на вашия лекар.
 • Изчакайте 2 дни след пальцевого разглеждане.

Биопсия

При увеличаване на неговото ниво, възниква риск от образуване на злокачествени тумори. За потвърждение на съмнението предписват биопсия.

По време на биопсия на специална куха игла се правят пробиви през дебелото черво и на няколко места на простатата отщипываются малки фрагменти, по които се провежда гистологический анализ.

Анализ помага да се определи липсата на раковите клетки, да открият бавно развиваща тумор или агресивна форма на рак.

Биопсии, е препоръчително да се извършват само тогава, когато анализ на PSA са много високи и предизвиква подозрения върху развитието на болестта.

Грешки при гистологическом проучване се срещат изключително рядко. Най-често се наблюдават несъответствия между спешно и планирано хистологични изследвания.

Тестостеронът

Също така трябва да следите нивото на тестостерон в кръвта на мъжете. Последните медицински изследвания са доказали връзка между тестостерон и РПЖ. На тестостерон влияе 5-а-редуктоза и го превръща в дихидротестостерон, който ускорява растежа на тумора чрез андрогенни рецептори. Затова е важно да се следи нивото на тестостерона, за това вземат анализ на кръвта на рак на простатната жлеза. За лечение се прилага хормонална терапия, която не изключва медикаментозную или хирургична кастрацию на тестисите.

Сцинтуграфия

Сцинтуграфия позволява откриване на костни метастази с помощта на лазерна диагностика. При изследване се вижда изображението на скелета, на който се показват всички метастази в костите.

Рак на простатната жлеза — това ужасно заболяване. Но навреме се проведе диагностика позволява напълно да унищожи раковите клетки и живеят дълго и щастливо.

Като продължавате да използвате сайта, приемате използването на "cookie". повече информация

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close