Простатектомия при рак на простатната жлеза: описание и указания, ходът на операцията и мнения

Простатэктомией се нарича хирургическа намеса при рак на простатната жлеза (РПЖ), което означава пълно изваждане. Обикновено простатектомия се провежда при туморните процеси в простатната жлеза, като например при раковите тумори, аденокарциноме и други заболявания.

Към днешна дата простатектомия е най-ефективният начин за решаване на проблеми при заболяване на РПЖ.

Тази операция, за разлика от възможни вариации на операцията на варикоцеле, се извършва под обща анестезия, в условията на хирургическа болница, изисква предоперативна подготовка и следоперативни специализиран ескорт.

Най-подходящ момент за извършване на операция простатектомия — това е рак на простатата, на първия или втория стадии, когато туморът е в рамките на гърдата, и на третия етап, без изрично метастазирования.

Свидетелство за бърза намеса, са на нивото на PSA по-малко от 20 нг/мл и очакваната продължителност на живота на пациента след намеса на повече от десет години.

Моля, обърнете внимание

Простатектомия е противопоказан в случай, когато е възможно непоносимост към анестезия, поради декомпенсированных заболявания на сърцето и кръвоносните съдове, на дихателните органи и централната нервна система, в присъствието на нарушения в работата на системата за съсирване на кръвта и в случай, когато ефективността на операцията е под въпрос и вредата от него повече от ползата.

Тук се има предвид старческий възраст, терминал стадий на рак, тежки заболявания на други органи и системи, по-прогностически неблагоприятни, отколкото новообразование на простатната жлеза.

Видове простатэктомии: радикална и лапароскопска

Простатектомия при рак на простатата жлеза носи и името на радикална простатектомия, тъй като премахва не само самата желязо, но и нейната капсула, прилежащите тъкани, често лимфните възли, в които може да се появят метастази.

За разлика от аденомэктомии, този метод предполага максимално отстраняване на тъкани, които могат да бъдат включени в злокачественный процес.

Простатектомия в момента се провежда в няколко варианта, в зависимост от възможностите на хирургически център и показания.

Радикална простатектомия: хода на операцията в зависимост от вида

Извършване на радикална простатэктомии възможно различен начин, в зависимост от достъп до промежностной, позадилонной и ендоскопска. Също така се провежда роботизирана простатектомия с помощта на хирургически комплекс «Да Винчи».

При провеждането на интервенциите радикална простатектомия хода на операцията ще има функции, присъщи на непознат тип операция.

 • Промежностная простатектомия включва оперативен достъп до чатала, се извършва разрез между сфинктером ректума и скротума. Тя има много недостатъци, например, няма възможност да се запази в неговата цялост нервен сноп, затруднено достъп до регионарным лимфоузлам, след нея често се наблюдава дисфункция на тазовите органи. В момента се извършва изключително рядко.
 • Позадилонная простатектомия се провежда отворен достъп, се прави разрез под пъпа до срамната на костите, и чрез него се премахва простатната жлеза заедно с seed пузырьком и лимфоузлами.
 • Радикална позадилонная простатектомия се отличава с редица предимства, той ви позволява да извърши одит на тазовите органи, да предприемат мерки за опазване на нервните сплетений, отговорни за активността на пикочния мехур и неговите сфинктери и за функция на ерекция. Също така има възможност за качествено премахване на прилежащите тъкани и регионарные лимфните възли.
 • Чрезпузырная простатектомия е един от вариантите е отворена простатэктомии, когато отстраняването на простатата се извършва чрез вскрытый надлобковым намаляване на пикочния мехур. Операцията е доста травматична и опасно усложнения от страна на отделителната система.

Лапароскопска простатектомия: предимства и недостатъци

Един от съвременните методи се счита за лапароскопска простатектомия с прилагането на ендоскопска техника.

По време на тази операция се произвеждат три мини-разрез на предната коремна стена, в коремната кухина се извършва въвеждането на газовата смес, а след ендоскоп с камера и манипуляторами. Лапароскопска радикална простатектомия се произвежда под визуален контрол на лекар, тъй като всички манипулации са видеомонитор.

READ  От венерическа болест при мъжете: признаци и лечение на венерологических заболявания, списък на лекарства

Като вариант лапароскопического намеса се провежда роботическая простатектомия с помощта на специализирано оперативно комплекса «Да Винчи», който има добри резултати и положителни отзиви, както от лекари, така и от пациенти по форумите.

Моля, обърнете внимание

Лапароскопска операция на по-малко инвазивна и травматична, отколкото операция открит начин, след нея по-малък риск от развитие на херния на предната коремна стена.

В предната част на коремната стена се извършва от няколко дупки, през които са въведени, камера и манипулатори, които имат набор от всички необходими средства. Подобна операция на рак на простатата се провежда от лекар, с визуален контрол на монитора, а робот носи ассистирование.

Заслужава да се отбележи

Предимствата на този метод е, че най-точно се провежда нервосберегающая радикална простатектомия, по време на операцията, записани в нервните връзки, които контролират уриниране и задържане на урината, както и на сексуална възбуда и ерекция на пениса, което позволява да се запази качеството на живот на пациента.

Голям принос в развитието на операция на простатата са направили и местните учени, може да се отбележи работата на съвременните местни хирурзи Нестерова и Биктимирова на теми лапароскопического внебрюшинного и трансуретрального методи операция.

Проучване на нивото на PSA след радикална простатэктомии

В следоперативния период се провежда изследване на анализ на кръвта на PSA в динамиката.

Нивото на PSA след радикална простатэктомии следствие на пълното отстраняване на клетки на простатата, трябва да бъдат значително намалени, почти под нивото на выявляемости.

 • Норма на PSA след радикална простатэктомии по различни данни трябва да е от 0,2 до 0,4 ng/мл. Такова ниво при пациенти след простатэктомии трябва да се определят в рамките на месец и се задържи дълго.
 • Незначително повишаване на нивата на PSA може да се говори за това, че някаква част от продуцируется перианальными или периуретральными жлези.
 • В случай на значително нарастване на нивата на PSA след един месец, шест месеца след операцията може да се говори за рецидиве или развитието на метастази.

Лечение след радикална простатэктомии включва следоперативния период с антибиотици, да се съвземе, ако е необходимо — прилагане на методи на химиотерапия и лъчева терапия, а също и средства на народната медицина.

За гормонотерапии се използва Золадекс, аналог на рилизинг фактор на хипофизата, и Флутамид като лекарство, предотвратява негова помощ андрогени с рецепторите на клетките.

Системна лекарствена терапия след простатэктомии показва при невъзможност да се локализира местонахождението на метастазировавших на раковите клетки.

 • Кой трябва да бъде на PSA след радикална простатэктомии? PSA след простатэктомии трябва да бъде възможно най-малко и да се стреми към нула.
 • Как се променя PSA след простатэктомии? След простатэктомии нивото на PSA рязко намалява.
 • Какви лекарства се прилагат след простатэктомии? След простатэктомии се провежда прием на всички лекарства, които са необходими за лекуване и превенция на рецидиви и усложнения, както и тези, които допринасят за рехабилитация на пациентите.
 • Трябва ли след простатэктомии допълнително лечение? Радикална простатэктомию често се съчетават с други методи на лечение на злокачествени тумори.

Характеристики на рехабилитация след радикална простатэктомии

В зависимост от това, по какъв начин е направена радикална простатектомия, следоперативния период може да продължи различен и изисква различно количество време.

Моля, обърнете внимание

READ  Лечение на рак на простатата средства на хората: техники и рецепти, резултати и коментари

Открит начин за операция изисква болничен престой в продължение на 14-21 дни, лапароскопический метод за намаляване на сроковете за следоперативен период до 7-10 дни.

През първите дни на следоперативен период от уриниране се извършва чрез катетър на пикочния.

 • В следоперативния период на пациента се предписват антибиотици с цел профилактика на инфекциозни усложнения, нестероидни противовъзпалителни и болкоуспокояващи лекарства.
 • Шевовете обикновено се отстранява на 7 ден. До този ден се произвеждат стерилни превръзки.
 • Препоръчва специална диета след радикална простатэктомии. Функция за диета при заболяване на това, за максимално разтоварване на червата и предотвратяване на запек и газообразование, което се постига високо съдържание на хранителни влакна, а именно плодове и зеленчуци.

Рехабилитация след радикална простатэктомии е насочена към възстановяване на самостоятелно уриниране и еректилната функция при условие, че са запазени нервните влакна, отговорни за тези процеси.

Разходката може да е вече на втория ден, а след месец и половина начин на живот на пациента след радикална простатэктомии могат да отговарят на режим преди операцията.

Важно е да знаете

Алкохолът може да се използва само след прекратяване на приема на антибиотици.

За укрепване на мускулите на тазовото дъно и за подобряване на общото състояние на болния се препоръчва гимнастика, в групата ФИЗКУЛТУРА или сами по себе си, индивидуално подбрани..

Добър ефект се отличава, когато се прилагат упражнения на Кегел за мъже, след простатэктомии.

Издръжливост и връщане на предишната си активност след простатэктомии се случва постепенно, в рамките на период от три до шест месеца.

Връщане на работа е възможно чрез месец след операцията, ако е офис работа, и след два месеца, ако тази работа е свързана с физически упражнения.

Последици и биохимичен рецидив след радикална простатэктомии

След простатэктомии последствията могат да бъдат свързани с гледка проведената операция, за правене на следоперативен период и е реакция на организма към оперативна намеса.

 • След операцията пациентът може да се оплакват от болки в областта на таза и следоперативни шевове.
 • Може да се наблюдава възпаление и глупост шевове.
 • Известно време пациентите ще трябва да ходите с катетером и мочеприемником.

Инконтиненция, инконтиненция след радикална простатэктомии, в случай на запазените нервни стволове може би след отстраняване на катетъра. Възстановяване на функцията за задържане на урината и затруднено уриниране се случва постепенно, с помощта на физически упражнения за тренировка на тазовото дъно.

Също така постепенно се възстановява еректилната функция и ефикасност.

В случай на премахване или увреждане на нервните окончания, възстановяване на функцията за задържане на урината изисква допълнителни медицински дейности, които се провеждат след пълно възстановяване.

Заслужава да се отбележи

Лимфоцеле след простатэктомии е местно натрупване на лимфна течност в тъканите. Поради нейното изтичане от рязане на лимфните съдове, се развива след лимфаденэктомии. И след отстраняване на лимфни възли се срещат лимфни отоци на долните крайници. В някои случаи трябва да се направи пункцию с евакуация лимфата.

Също така може да се наложи компресиране терапия.

 • При всяка операция с обща анестезия и спално режим може да бъде такова усложнение, като образуването на кръвни съсиреци в дълбоките вени на краката, с последващо възможна тромбоэмболией белодробната артерия и фатален. За профилактика се прилага бинтование на долните крайници по време на операцията и ранен следоперативен период, правилен двигателен режим и контрол на съсирването на кръвта.
 • И последиците от операцията може да бъде рубцовый анастомоз между пикочния мехур и мочеиспускательным канал, херния на предната коремна стена, рядко се развива провала на шев или, напротив, абнормно случи с образуването на келоида.
READ  Гломерулонефрит при деца: етиология и класификация диагностика и лечение

И след радикална простатэктомии е възможен рецидив на тумора или развитието на невъзпят и неудаленных метастази. Наличието на такива усложнения се следи за нивото на PSA в кръвта.

В случай, че се наблюдава увеличение на нивата на PSA в продължение на какъв период от време, може да се говори за това, че има биохимичен рецидив след радикална простатэктомии, Това говори за това, че в организма са останали клетки, продуциращи КУЧЕ.

За борба с биохимическим рецидив се прилагат гормонотерапию, химиотерапия или радиация. Според статистиката на рецидив след радикална простатэктомии се наблюдава в 30% от случаите.

След простатэктомии на пациента се инсталира на хората с увреждания, в зависимост от степента на възстановяване на функциите.

Възстановяване на еректилната функция след радикална простатэктомии

Възстановяване на еректилната функция след радикална простатэктомии е един от етапите на рехабилитация.

Нервосберегающая простатектомия позволява ви да запазите ерекцията при повече от 50% от пациентите, но по възстановяване изисква значително количество време.

Възстановяване на потентността след простатэктомии се извършва с помощта на физически упражнения и медикаментозна стимулация, такива препарати като Cialis. Приемът на лекарства трябва да се провеждат с оглед на лекарствени взаимодействия и под контрол на лекар.

Как да се възстанови ерекция след радикална простатэктомии? При записани нервните влакна възстановяване на потентността се провежда под контрол на лекар по специално разработени програми за рехабилитация.

Цената на лапароскопска и радикална простатэктомии

При провеждане на радикална простатэктомии цената зависи от много фактори.

В цената на операцията се отразява местоположение на клиники, на нейното ниво, принадлежност (частна или държавна), а също и от вида на самата операция.

Моля, обърнете внимание

Операция за отстраняване на рак на простатата може да се извършва безплатно в реда на опашката и по квотата.

Ако има нужда или възможност да я платено, тогава по-добре да се търси в клиниката, където ще бъде извършена лапароскопска радикална простатектомия, цената на която малко по-висока от операции с отворен достъп, и е в Москва от 22 000 рубли.

Операции с помощта на роботизирани комплекса се провеждат в Германия, Израел, в големите градове на Русия, по-специално в Москва, Санкт Петербург и Новосибирск. Операцията с помощта на много достъпна цена, е от 16000 лв. Тази цена не включва престой в болницата и рехабилитационни дейности.

Роботът «ДаВинчи» има на територията на Украйна, а също и в Минск.

Цените на операция по-долу в по-големите градове, като в Барнаул, Обнинск, Нижни Новгород. При това и техническа страна и умения хирурзи могат да бъдат на високо ниво.

Като продължавате да използвате сайта, приемате използването на "cookie". повече информация

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close