Как да разпознаем уретрит: симптоми и начини на предаване

Главните прояви на уретрит — проблеми при уриниране и болка. Тя се появява заради това, че в канала има възпаление.

Боли уретрит може и жените, и мъжете.

Той възниква поради това, че на пикочните пътища инфицируются от гъбички, бактерии или вируси.

Продължителността на инкубационния период може да варира от пет до тридесет дни.

Най-честата причина — венерически заболявания, които се предават в процеса на полов акт, както и неспазването на най-простите правила за хигиена. Много често уретрит — това е първият симптом на инфекциозни заболявания. Една от причините е наличието на хронични възпалителни заболявания или счупен обменните процеси.

Стените на пикочните пътища могат да се ядоса и поради храни: алкохол, храни с високо съдържание на сол и подправки. В крайна сметка започва тяхното възпаление.

Заболяване, симптоми на уретрит е на не по-остри, те се появяват след време, след като се е случило заразяване. Освен това, в половината от случаите при остър уретрит може да нямат симптоми, пациентът няма никакви оплаквания. Но, въпреки това, възможно е предаването на инфекции по полов път, освен това, могат да се появят усложнения.

У представителите на мъжкия пол уретрит е по-малък инкубационным период, той по-бързото начало и по-изразена симптоматика.

Основните проявления на уретрит са:

 • сърбеж по време на уриниране;
 • усложнения с изтичане на урина;
 • болки в срамната област;
 • секрети на гной от пикочния канал;
 • появата на кръв в урината.

Въпреки възпалителна естеството на заболяването, от общото състояние на пациента не е нарушен. Най-често пациентите се обръщат към лекар-уролог, но всички симптоми може и да не бъде. Част от тях могат да бъдат силно изразени, а част и изобщо отсъства.

Заслужава да се отбележи

Когато заболяването се приближава до хронична форма, симптомите могат да изчезнат. По-нататъшното тяхната поява може да бъде периодично.

От представители на женския пол дължината на пикочния канал, малка, около няколко сантиметра, но той е достатъчно широк. Поради анатомични структури на жените уретрата в пикочния мехур може лесно да проникне патогени заболявания. Дори ако лигавицата на пикочния канал, леко набъбва, нарушен отток на урината.

Важно е да знаете

Въпреки липсата на заплаха за живота, уретрит води до неприятни усещания, освен това, усложнения са опасни за женското здраве. Често жените страдат от паралелното протичане на двете заболявания: на уретрит и цистит.

При цистит — най-лесното усложнение, което причинява уретрит. Ето защо болестта трябва да се лекува навреме, в противен случай е възможно развитието на възходяща инфекция, усложнения, които трудно се справят.

По време на бременност развитие на възпалителния процес се случва по-бързо, така че симптоми на уретрит е по-изразени. Към лекар трябва да се обърнете при поява на болезнени усещания и сърбеж по време на уриниране, появата на гной в урината, покраснении външните полови органи.

Често на пикочния мехур може да воспалиться и след раждането. Когато плодът се движи по половите пътища, става свиване и травмата на таза. Увреждане могат да бъдат и незабележими. При раждането майката на заболяването може да се дължи на сърдечна катетеризация на пикочния мехур, което се извършва след раждането. Независимо от факта, че при манипулация се използват стерилизирани инструменти, лигавицата на повреди, и чрез микроцарапины попадат бактерии. Веднага след раждането върху корема често, поставете електрическа възглавничка с лед, което води до хипотермия и намаляване на имунитета.

READ  Захарен диабет и ефикасност: симптоми, лечение и препоръчителни храни при диабет

Трябва да се разбере

Цистит по причини не може да се развие при здрави жени, значи или нарушена хигиена, или има хронична инфекция.

Понякога уретрит се среща и при деца, но по-рядко, отколкото при възрастните. Поставяне на диагноза обикновено е доста сложна, тъй като проява на не особено изразени.

При момчетата заболяването се характеризира с:

 • усещане за парене в процеса на уриниране;
 • появата на кръв в урината;
 • бели или гнойными мазен секрети;
 • сърбеж и парене по пениса.

При момичетата се характеризира с:

 • болезнени усещания в областта на корема и при уриниране;
 • чести позывами в тоалетната.

Форми и видове на уретрит

Има много различни видове на уретрит, един от тях — трихомонадный. Това предизвиква трихомонада — причинител крушовидни, тази порода надлъжна разделяне. В случая с жените патогенни микроорганизми да живеят във вагината и с представители на мъжкия пол са в простатната жлеза и семенните мехурчета. Най-често се случва възпаление на пикочния канал. Полов контакт води на първична инфекция.

В голям брой вагинални trichomonas водят до умерена воспалительной реакция, с 20-35% от случаите на заразени са безсимптомни носители. Но, ако има симптоми на уретрит, тогава те ще се проявят в рамките на десет дни. Понякога има случаи на намаляване на инкубационния период до няколко дни или удължаване до два месеца. Мъжете най-често се сблъскват с остра форма на трихомонадного уретрит, а жените — с асимптоматична.

В началния етап пациентът страда от сърбеж в областта на пикочния канал. При мъжете се появява малко секрети от уретрата, които се различават сив или белезникав оттенък. Понякога се усеща парене при уриниране, остающееся за известно време.

Ако трихомонадный уретрит не се лекува, от около месец се случи ремисия, напълно ще изчезнат всички симптоми. Все пак това не води до изчезване на огнище на инфекция, а болестта с течение на времето става хронична.

Влошаване може да е внезапен, причината може да е най-проста:

 • активен полов акт;
 • излагане на студ;
 • алкохолни напитки в големи количества.

По-лесно ще бъде на лечение трихомонадного уретрит в начален етап. За това тялото е напълно екран на вашия лекар, също се извършва на терени с лигавицата на пикочния канал. Но получаването на достоверна информация, е възможно само с помощта на прясно намазка.

Ефективна терапия може да се нарече само в случай, ако в нея ще се проведат два партньора си, дори ако при единия от тях няма никакви признаци.

Като се има предвид формата на протичането на заболяването, назначени от лекар лекарства и дозировка. Продължителността на курса е не повече от пет — седем дни. Много често се ползва не само от местните начини на лечение, но и да се използват антибактериални и дезинфектанти, лекарства. Въпреки това, не всички пациенти се възстанови, така че е възможно определяне на допълнителни измивания.

READ  Народни рецепти от тютюнопушенето: може ли веднага да се откажат от пушенето без да вредите за здравето

Доста разпространена е и хроничен уретрит (гонококковый). Те могат да се заразят не само по време на полов контакт, но и вътрешните. Продължителността на инкубационния период е от три дни, въпреки че в някои случаи първите симптоми на уретрит може да се прояви и чрез дванадесет часа.

Основните симптоми на този вид са, както появата на гной от пикочния канал, с бледо жълто или жълто-зелен цвят. Ако заболяването се случва в остра форма, разпределение — голямо, се наблюдава подуване на уретрата, появата на парене и болка при уриниране. Освен това, пациентът се оплаква от появата на чести позывов за уриниране, силна болка в областта на пикочния канал и повишаване на температурата.

Лечение на хроничен уретрит — достатъчно дълъг и трудоемък процес. Първо, подробно се изследват пикочния канал, се отдават на разнообразни тестове. След потвърждаване на диагнозата се случва определяне имунотерапия и антибактериални лекарства. Когато върху тялото въздействат trichomonas и гонококк, се случва развитието на остър уретрит. Той също може да се появи поради травми или дразнители, които имат химична природа.

Основните симптоми на уретрит гонококкового:

 • болка и парене в пикочния канал;
 • чести позиви в тоалетната;
 • уретра с възпаление и подуване;
 • гнойни секрети.

В някои случаи набъбва външен отвор на пикочния канал. В този случай се представят аутопсия на канали, тъй като поради задръжка на урина може би появата на мочеполовых фистул или парауретральных абсцеси.

Заслужава да се отбележи

За лечение на остър уретрит се използва противовоспалительную терапия, състояща се от антибиотици%, топли бани, пиене и почивка. Освен това, при наличието на остър уретрит да се откаже от полови контакти.

Инфекциозен се нарича уретрит гарднереллами, стрептококком, гонококком, стафилококком и e. coli.

В такава форма уретрит се проявява в следните симптоми:

 • болка и на рези при уриниране;
 • сутрешните секрети, които имат неприятна миризма и състоящи се от слуз и гной, цвят — синьо-зелен;
 • в случай с мъже могат да се държим заедно гъба външно отвора на пикочния канал, в тях се появяват зачервяване;
 • при жените отделянето липсват, има и неприятни усещания при уриниране.

Най-често при инфекциозен уретрит прекарват антибиотично лечение. На първо място, се определя, колко причинител е чувствителен към различните видове антибиотици. След това се назначава от надхвърляне на дозата и продължителността на приема. Продължителността на курса е от няколко дни до няколко седмици. Пациентът трябва да бъде в значително количество се пие, да се изключат от храненето пържени храни, храни със сол и подправки.

Като локално лечение се изсипва лекарства в уретрата. Ако случаят е без усложнения, той се лекува у дома, ако са развили тежки гнойни усложнения — да изискват хоспитализация.

Когато в уретрата попадат на някои микроорганизми, се случва развитието на бактериална неспецифического уретрит. Той най-често се причинява от e. coli, стафилококи, стрептококи, энтерококками. Те често могат да живеят в лигавицата на пикочните пътища, но не винаги, защото от това ще развиете заболяването.

READ  Лечение на аденом на простатната жлеза пчелен подмором: изучаваме състава и начини на прилагане

Има редица предразполагащи към болестта фактори, които са представени:

 • травми на пикочния канал;
 • цистоскопией;
 • катетеризацией на пикочния мехур;
 • отделяне на малки камъни;
 • застойными явления в органите на малкия таз.

Важно е да знаете

Основната причина за бактериална уретрит може да стане специфични патогенни микроорганизми, поради което се намалява местна защита и активира условно-патогенна флора.

При лечение на бактериални уретрит се отчитат вероятните патогени и се назначава от антибактериална терапия в комбинация с уроантисептиками. Патогенное влияние дрожжеподобных гъбички от рода Candida води до развитието на инфекциозни заболявания — кандидозного уретрит. Форма на тези едноклетъчни микроорганизми — закръглена. Клетката се състои от черупка, протоплазма, ядрото и включвания. Начин на размножаване дрожжеподобных гъби — обещаващ. Те имат способността му да се клетки, което води до образуването на псевдомицелия.

При кандидозного уретрит достатъчно голямо разпространение, но най-често им се заразяват жените. Доста често процесът става хроничен, при това симптоми на уретрит са невыраженными. Освен това, ние дрожжеподобных гъби има капацитет за бързото формиране на устойчиви на лекарства форми.

Основен начин за предаване на кандидозного уретрит е полов контакт. Източник на заболяването е представена не само болни, но и кандидоносителями. Често инфекцията могат да бъдат смесени.

Често уретрит може да се появи като усложнение на камъни в бъбреците. При нея в пикочните пътища се появяват камъни, които и стават причина за възпалителния процес. Както и в случая с подагра, камъни в бъбреците се образуват соли фосфорна, оксалова и пикочна киселини. Продължителното дразнене от тях на лигавицата на пикочния канал, което води до неговото възпаление. Освен това, е възможно попадането на пясък и камъни в урината през уретрата, стените му са ранени клетки, което води до уретриту.

Задължително трябва да се отчете, че през уретрит може да бъдат асимптоматични или те могат да бъдат много слабовыраженными, че се отнася особено за жените. При първите признаци на неприятни усещания в процеса на уриниране трябва да се обърнете за помощ към специалист.

Като продължавате да използвате сайта, приемате използването на "cookie". повече информация

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close