Възможно ли е да се пие вино всеки ден

За това, че алкохолните напитки причиняват непоправими вреди на организма и причиняват редица смъртоносните болести, знаят вече дори децата в училище. Но, въпреки доказани факти вредно, алкохол остава закрепване на всички празнични събития и дейности. Създаден у нас произнася тост късно от стандартите виновници за празнуване, така и просто да поздравят гостите с рюмочкой на алкохол.

Повечето хора се дава предпочитание на распитию алкохол само на големи празници. Но има и отделна категория граждани, които се придържат към традицията ежедневно консумират алкохол (особено вино) в малки дози. А възможно ли е да се пие вино всеки ден, не рискува ли човек при такива условия, бързо да се превърне в алкохолик? Мненията по този въпрос са изключително противоречиви, така че този въпрос трябва да се разглежда от различни ъгли.

Да пие или да не пие

Най-гореща причина за бурното обсъждане, полезно ли е да се пие вино всеки ден, превръща пиенето на червено вино, като най-любим. Почитателите на ежедневен отдих с чаша ароматно рубинен алкохол разчитат на реално съществуващи примери. По-специално, за да си спомнят брой столетници, които основно идват от страни, смятани традиционно винени.

Почитателите на гроздов алкохол твърдят, че ако пиете чаша вино всеки ден в малки дози, то този навик ще помогне за намаляване на риска от появата не само на заболявания, свързани със сърцето, но и предпазване на личността от деменция и диабет.

Между другото, това твърдение се подкрепя и редица лекари. Тяхното мнение се основава на резултатите от няколко продължителни и мащабни изследвания, проведени от учени от Америка и Франция. Съдейки по получените данни, всеки ден чаша червено вино наистина предупреждава за появата на много заболявания. По-специално:

 1. Понижава риска от развитие на ракови процеси на 20%.
 2. Намалява възможността от появата на проблеми със сърдечно-съдовата система на 40%.

Членове на опозицията и поддръжници трезвен начин на живот убеждават в противното. И съгласявайки се с доказани ползи ароматно грозде алкохол, но съветва да не забравят за това, че в него, както и във всеки алкохол се съдържа етилов алкохол. Колкото и естествена да е алкохолна напитка, той включва в себе си вредни вещества, присъщи на этанолу и провокира развитието на различни заболявания, които на моменти стават смъртоносни.

Ако се пие всеки ден спиртни напитки, човек рано или късно трябва да се изправи пред по следствие на употреба на алкохол, като алкохолизъм. Между другото, известно е и е доказано, че алкопристрастие много бързо се развива при жени, които в повечето случаи и са фенове на червено вино.

Повече за експеримента

Преди няколко години задачата на израелски учени от Университета им. Бен-Гурион започна да се научат, как се отразява на човешкото тяло, че редовната консумация на червено вино. Освен това в изследването са участвали хора, страдащи от някои заболявания.

За участие в експериментите на учените поканили на лица, страдащи от захарен диабет 2 тип. Тази патология е добре контролира от медикаменти, но се различава склонност към развитие на повишен холестерол и сърдечно-съдови заболявания.

В дългосрочен експеримент (той е продължило около 2 години) участваха 224 човек, които диабетическое болест II степен. Основното условие за субект е поддръжка на до началото на проучването на безалкохолна начин на живот. Всички участници са разделени на 3 групи, всяка от които добавя към вашия разказа на диетата на една от следните напитки:

 1. Сухо бяло вино.
 2. Минерална вода.
 3. Сухо червено вино.

Участниците в експеримента са били подложени на внимателен медицински преглед в началото на пътя, а след това по-късно шест месеца и година. Това позволи на учените да следите динамиката на показатели за кръв и общо състояние на здравето като цяло. Заключението е станало няколко доста любопитни, а за някои и неочаквани заключения.

Вино и холестерол

Първият известен резултатът стана напълно очаквано. Натурални вина значително се увеличават показатели на HDL-холестерола (литопротеины с висока плътност). Този показател представители на «вино групи» много надмина получените данни, от друга, членовете на която са приемали вода.

HDL-холестерол има високи антиатерогенными свойства. При увеличаване на нивото на това съединение човек значително намалява риска от развитие на сърдечно-съдови заболявания и атеросклероза.

Холестерол HDL се нарича «добър» или «алфа холестерол» за разлика от LDL-холестерола (лошия). Високо ниво на LDL-холестерола предизвиква риск от развитие на човек от инфаркт и инсулт. Освен тези показатели, субектите г. бяха белязани и други благоприятни промени:

 • значително се подобрява качеството на съня;
 • нормализовалось кръвното налягане;
 • намалява индексът на чувствителността на инсулина;
 • стабилизира пуриновый, въглехидрати и липидния метаболизъм;
 • падна на нивото на вещества, водещи до появата на метаболитен синдром (комплексни нарушения в хормоналния и клинични тип, наличието на които увеличава риска от проблеми с работата на сърцето).

Червено или бяло?

Генерализиране на получените резултати, може да се каже, че данните на две изследвания не дадоха никакви глобални открития. Всички показатели, само потвърждава вече са направени от лекари-кардиологами наблюдение. Дълго време водейки своите пациенти-ядра, лекарите твърдят, че малко количество червено вино подобрява стои хора, особено тези, които са склонни към:

 • сърдечни инфаркти;
 • сахарному диабет;
 • сърдечна недостатъчност;
 • болести на коронарните артерии.

Лекарите не напразно се наведе към полезността именно на сухо червено вино, отколкото на бяло. В състава на рубинен напитка в сравнение с бял в 13 пъти по-високо съдържание на един основен антиоксидант – ресвератрол.

Ресвератрол – естествен природен фитоалексин групата на полифенолите. Това вещество продуцируется някои растителни култури и действа като защита от вредното влияние на инфлуенца микрофлора (бактерии, гъбички).

Полифенолите са изключително важни за здравето на човека. Тези мощни антиоксиданти, купируют риска от появата на оксидативного на стрес, при който в организма се случва бързото образуване на свободни радикали, които унищожават клетъчната тъкан. Полифенолите работят по ефективно унищожаване на вредните съединения, като по този начин за удължаване на младостта на вътрешните органи. Ресвератролът има следните много полезни за организма качества:

 • гепатопротекорным;
 • анти-тумор;
 • кардиопротекторным;
 • противовъзпалително;
 • снижающим показатели на кръвната захар;
 • намаляващо нивото на лошия холестерол.

Финалните резултати

Като заключение, позовавайки се на мнението на експерти и многобройни научни изследвания, може да се заключи, че най-полезно нещо е да се консумират червено сухо вино. Но полза то ще донесе при условие, че малки дози. Освен това, самата напитка трябва да бъде естествена и с високо качество.

Лекарите препоръчват на дневната консумация не повече от 100 мл сухо вино. При превишаването на тази доза за никакви ползи не може да отидете и на речта.

При такива условия ароматен алкохол ще човек добро обслужване. И ще помогне да се предотврати развитието на редица неприятни заболявания и проблеми в работата на вътрешни системи.

Нормализиране на сърдечно-съдовата дейност

Благодарение на своя състав, насыщенному вещества, благоприятно воздействующими на метаболитни процеси, червено вино подобрява работата на сърцето и кръвоносните съдове. Например, процианиды защитават органи, кръвоносната система, пречи на развитието на ендотелна дисфункция.

Ендотел – слой от плоски клетки, лигавицата на кръвоносните съдове, той играе важна роля в регулирането на съдово тонус. При липсата на работа (дисфункция) на човека увеличават риска от развитието на различни сърдечно-съдови заболявания.

Танини, в голямо количество, съдържащи се в насипно състояние вино, за да помогне да запазите и подобрите тонуса на кръвоносните съдове, както и на полезни антиоксиданти, намалява нивото на холестерола, пускайки го в излишък. Но трябва да се помни, че такива важни за здравето съединения се съдържат само в насипно състояние на вина с високо качество.

Подобряването на работата на СЧ

Виното помага да се неутрализира вредно въздействие върху стомаха твърде мазни и приправленной остри подправки храна. Също така тя спомага за бързото разделяне плътни храни. В резултат на което всички процеси на храносмилането протичат много по-лесно, дори и с присъствието в диетата на тежка и не много здравословни храни.

Здравето на бъбреците

Лекарите отбелязват още една лечебна способност червено вино. Този алкохолът, съдържащ големи запаси на фруктоза, допринася за заключението от вътрешните органи на оксалати (сол на оксалова киселина, постижения в урината). При прекомерно количество голям риск от развитие на камъни в бъбреците.

Доказано е, че при хора, които са яли органични вина в по-малък размер, 30% понижался шанс образуване на камъни в бъбреците в сравнение с любителите на газирани и сладки напитки.

Важни условия

Онези, които са решили на собствения си опит, да се уверите, че ще има, ако се пие вино всеки ден, преди всичко, трябва да знаете, че гроздов алкохол може да помогне за предотвратяване на риска от заболяване, но не лекува вече съществуващите. Освен това полза на вино ще донесе само при условие, че човек ще се придържа към редица важен правила.

Правилното меню

Специалистите съветват при профилактическом и уелнес потреблението на природен вино, да се придържат към определена диета. По-специално, въвеждането в менюто на големи количества:

 • зехтин;
 • риба и месо, постни сортове;
 • ежедневна десерт, състоящ се от плодове;
 • зеленчуци (пресни, варени или приготвени на пара).

Норми на потребление

Един от най-важните условия полезността на вино, става поддържане на строго определени норми. Колко на ден може да се пие червено вино – не повече от 100 мл, но ако предпочитате, го яде на вечеря, е на стойност ограничи 50 мл. се Придържат към това правило трябва да се провалят, защото при превишаване на препоръчаната доза съществува възможност за развитие на алкохолна зависимост.

Много важно условие превръща в качеството на консумираните продукти. Опитвайки се оздоровиться евтино вино със съмнително ниво, човек рискува да печелят себе си редица опасни заболявания. Не трябва да забравяме, че в такива суррогатах съдържа много аромати и консерванти.

Специалистите не препоръчват и да се пие заради профилактика на домашно вино. Далеч не всеки умелец може максимално почистване на алкохол от вредни вещества. Затова си струва да се предпочитат известни търговски марки.

Здраво тяло

Оздоравливаться вино може да бъде само в случай на здраво тяло. Ако човек страда от някаква болест, от алкохол, дори и на високо качество и в по-малка доза по-добре да се откаже. Още повече, ако трябва да се подложи на медикаментозна терапия (далеч не всички лекарства могат да се комбинират с алкохол).

Натурално вино може да стане верен помощник, и в действителност да е от полза за организма. Но не забравяйте, че всичко е добре в умерени количества. Не трябва да мислим, че гроздов алкохол – това е панацея, която може да помогне във всяка ситуация. Подход към такава профилактика разумно и трезво рассудком.

READ  Юнидокс Солютаб и алкохол: съвместимост

Като продължавате да използвате сайта, приемате използването на "cookie". повече информация

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close