Възможно ли е да се пие вино при прием на антибиотици

В живота си човек постоянно трябва да се сблъскат с различни микроорганизми. Много бактерии са от полза за човешкия организъм, допринасят за доброто храносмилане и здрава работа СЧ. Но има и опасна патогенна микрофлора, активиране на която води до появата на различни инфекциозни заболявания. На помощ на лице в този случай идват антибиотици.

Съвременните лекари категорично против употребата на алкохол при наясно с антибиотикотерапии. Това убеждение е възникнало не в празното място, то е доказано от многобройни научни изследвания и на съществуващата практика. Алкохол и антибиотични лекарства не са съвместими. Но винаги ли? Има ли изключения от правилата, може ли да се пие вино при прием на антибиотици, например, сухо, органично и качествено? Защото такава напитка може да донесе и полза.

Ефект Эспераля

Или дисульфирамоподобная реакция, която възниква при комбинация на алкохол и антибиотици. Това е основното обяснение, на които се основава забраната на такава комбинация. Эспераль – медикамент аверсивного влияние (действие, което предизвиква неприязън и отвращение). Успешно използват наркологи при лечение на алкохолизъм като комплексна терапия.

В резултат на използването на Эспераля при пиещите хора се празнува развитие е изключително неприятна симптоматика. Това става в основата на лечението, когато човек изпитва отвращение дори когато формата на алкохол.

Основната активна съставка на лекарството е дисульфирам. Принципът на въздействие върху организма на човека се крие в купировании процеса на разпадането на пиенето на вода и въглероден диоксид. Алкохолът метаболити се натрупват в организма и не предизвикват рязко отрицателна реакция под формата на:

 • тремора;
 • тахикардия;
 • обилно повръщане;
 • обща слабост;
 • виене на свят;
 • ЧРЕВНИ разстройства;
 • силно гадене;
 • болки в стомаха и главата.

Това се случва по причина, интоксикация на организма и в най-лошия случай дори може да доведе до летален изход. Ефектът на взаимодействието на етилов алкохол, който е включен във всички, без изключение, алкохолни напитки, и на антибиотик е открит и проучен в средата на миналия век учените от Дания Мортенсеном-Ларсеном. След години на клинични изследвания в света има ефективно, макар и изключително опасно лекарство от алкохолизъм.

Съвместимост на антибиотици и вина имат същите последици. В края на краищата, вино, без значение какъв вид и вид, съдържа в състава си етилов алкохол. Така че в този случай човек трябва да се сблъска с всички произтичащи мъчителни последици.

Всички ли антибиотиците са опасни, ако в нетрезво състояние

Говорим за ужаси по дисульфирамоподобной реакция, не се класира за «бъдеще мучителям» абсолютно всички лекарства, свързани с антибиотическому ред. Далеч не всички подобни лекарства реагират според този начин. Така че споровете, дали може да се насладите на чаша вино при прием на антибиотици, на първо място трябва да се изясни вида на използвания медикамент.

Не сочетаемые лекарства

Трябва да се знае кои видове антибиотични лекарства абсолютно не съвместими с всеки, дори слабоалкогольным напитка. И така, списък на потенциално опасни медикаменти са представени в следващата таблица:

Името на антибиотик Лекарства, въз основа на Последици комбинация с алкохол
Линезолид Зивокс, Зеникс, Линезолид Тева рискът от развитие на гипертонического криза (рязко повишаване на АДА до критични нива)
Тинидазол Тиндамакс, Тизол, Веро-Тинидазол, Тиниба, Тинигин, Фазижин всички симптоми дисульфирамоподобной реакция: по-обилно повръщане, чувство на гадене, аритмия, конни надбягвания налягане, слабост, виене на свят, болки в стомаха, мигрена, загуба на съзнание
Метронидазол Флагил, Дефламон, Зоацид, Камезол, Клион, Медазол, Метровит
Сулфаметоксазол Септра, Бактрим, Берлоцид, Гросептол, Септрин, Циплин
Рифампин Рифадин, Тибицин, Рифорал, Тубоцин, Рифодекс, Тибинил заплахата от тежка интоксикация на черния дроб
Изониазид Нитразид, Протубпира, Фтизопирам, Фтизоэтам, Протубэтам
Циклозерин Серомицин, Коксерин, Майзер, Коксамин, Циклозерин-Ферейн негативно влияние върху ЦНС, може да се развие спазми и различни психични разстройства
Этионамид Трекатор, Тионид, Этомид, Миобид-250, Этид, Региницид
Вориконазол Вифенд, Воритаб Ворикоз, Бифлурин, Виканд
Кетоконазол Ветозорал, Кетоконазол-ФПО, Ливарол, Ороназол
Пиразинамид Линамид, Макрозид, Пирафат, Пайзина, Пируване
Талидомид Таломид сънливост, дезориентация, рискът от развитие на коматозного състояния, обърканост

Също така не забравяйте, че етилов алкохол може да се влиза в състава на някои лекарства, по-специално, в сиропах кашлица. Така че в периода на лечение на данни с антибиотици не могат да се използват не само виното, но и препарати на алкохолна основа.

Комбинация с алкохол може да

Има и някои видове антибиотични средства, в чиято ефективност етилов алкохол не може да въздейства. И при комбинация на вино с него до антибиотици негативни последици не са наблюдавани. Въпреки това лекарите е изключително не се препоръчва да се комбинират всички видове антибиотични средства с ликьор.

Дори ако тази комбинация е възможно, в резултат на този тандем се случва потискане на имунната система. Само в особено крайни случаи при лечението на такива лекарства да се употребява алкохол (само в много умерени количества). Това са следните лекарства, които често се използват за борба с инфекциите:

 • Кефлекс (Цефалексин);
 • Клеоцин (Клиндамицин);
 • Амоксил (Амоксицилин);
 • Ципро (Ципрофлоксацин);
 • Зитромакс (Азитромицин);
 • Левакин (Левофлоксацин);
 • Аугментин (Амоксицилин);
 • Авелокс (Моксифлоксацин).

Антибиотици и вино са несъвместими: последици

Въпреки, че далеч не всички антибиотични средства, приети на фона на опиянение, реагира негативно, лекарите поставят категорично табу в антибиотикотерапию на фона на интоксикация. Трябва да се разбере, че комбинацията от антибиотици и вино последствия може да предизвика и скрити.

Отрицателно въздействие върху черния дроб

Прием антибиотического средства с едновременна употреба на алкохол е изключително негативно влияние върху работата и състоянието на черния дроб. В края на краищата, именно този орган се занимава с нейтрализацией (расщеплением и изход) на всички метаболити вещества, попадащи в организма. В случай на сливане на алкохол с лекарство, на черен дроб, ще падне тройната натоварване, с която тя не може да се справи.

В случай на наличие при пациента никакви проблеми с черния дроб, консумират вино (и друг алкохол) по време на лечение на всякакъв вид антибиотик е забранено.

Имайте предвид, че черният дроб неутрализира остатъците на лекарствения продукт не веднага, а след няколко деня след приемането. Допълнително натоварване, което причинява на вино, забавя и пречи на прочистване на организма от опасните остатъци. В крайна сметка това може да доведе до различни усложнения.

Неефективност на терапията

Когато остатъците от антибиотици, не навреме се извлича от черния дроб, започват да се натрупват в организма си, бактериите постепенно се произвеждат към тях устойчивост. Така се проявява толерантност на организма. Това развитие води до това, че е патология, която се опитва да се отърве пациентът, не си отива, а само премахва видима симптомите на това, успешно развитие и по-нататък.

Трябва да се удължи и без това дълъг курс на антибиотикотерапии, като се използва вече по-агресивни лекарства. Това се отразява и на цялостното здраве. По-специално, на същата, черния дроб. Въпреки че съвременните антибиотици, използвани при лечение на почти всички са различни мощни въздействия.

Затова активно пиенето на всякакъв алкохол по време на антибиотикотерапии дори може да доведе до развитието на цироза на черния дроб. Опасността от тази болест се крие в неговата бессимптомности на първите етапи. Цироза може да доведе човек и до летален изход.

Проблеми в работата на вътрешните органи

Всеки човек, който е учил в училище и помни биология, знае, че всяко вещество, веднъж в организма, преминава през няколко етапа на разделяне. Този процес многоетапен и завършва той само тогава, когато от източник на съединения не остават основни компонента:

 • вода;
 • мазнини;
 • протеини;
 • въглехидрати;
 • аминокиселини.

Молекулите на алкохолни напитки при разделяне понякога се оказват сходни с молекулите на антибиотици. Сочетаясь, те изискват вътрешни органи и системи да функционират неправилно, като повреди. Например, комбинация от алкохолни молекули с антибиотик Trihopol (те са еднакви формула) се възприема от организма като тетурам.

Тетурам – вещество, купирующее продуцирование черен ензим дегидрогеназы, с помощта на които се случва намаляването на киселинното съдържание на метаболити на етанол.

В този случай видими признаци на дисульфирамоподобной реакция няма. Но пациентите трябва да се сблъска със силни главоболия, учащением на сърцето, тахикардией. Освен смущения в работата на сърдечно-съдовата система ще се случи, дори и след една чаша сухо вино. Затова трябва да се помни, че такова лечение може да доведе до печални за здравето на края.

Други последици

Винарска тандем с антибиотични лекарства може да отозваться на човека е напълно непредвидимо. Защото тялото се всяка личност е различен и в своите реакции. По наблюдения на лекари са достатъчно разпространени и други неприятни последици.

Алергични реакции

Най-често тази реакция възниква при консумация на вино на фона на лечение антибиотици пенициллинового реда и цефалоспорин. Потискането на имунната система, предизвикан от вино-лечебно тандемом, и се повлиява от пациента под формата на алергични прояви. Най-често тези симптоми се развиват под формата на местни кожни реакции, но е имало случаи и тежки прояви на алергия чак до оток на Квинке.

Нарушения на СЧ

Антибиотици и алкохол, като действа в организма едновременно да провокират масово унищожение на полезните бактерии, които обитават стомашно-чревния тракт. Става сериозно нарушение на състава на чревната микрофлора. Агресивни антибиотици и сами са причина за дисбаланс.

При преминаване на курса антибиотикотерапии болен съветват едновременно приемате противогъбични лекарства да се избегне развитието на кандидоза.

Кандидоза – това е заболяване, предизвикани от силния ръст на гъбички, които в здраво тяло стараят полезни бактерии. И до бързо развитие на такава патология може да се улесни, дори и безалкохолна бира.

Поражения на ЦНС

В някои случаи са несериозни пациенти могат да се наблюдават и различни нейротоксичные ефекти при комбинацията на вино и на антибиотик. Те се изразяват в появата на силен световъртеж, мигрена. Понякога лекарите записани случаи на определени нарушения:

 • полиневрит;
 • токсични нефропатия;
 • поражението на вестибуларния апарат;
 • поражението на очната и слуховия нерв.

Когато може да се пие

В идеалния случай се пристрастяват към алкохола, не си струва изобщо, а още повече, по време на преминаването на курса антибиотикотерапии. Не си спомня за приятен отдих е възможно само след завършване на пълния курс на лечение с антибиотици. И то не веднага. Защото тялото е необходимо време, за да се очистят от остатъци от лекарства. Затова вземаме ароматно вино може само след 3-4 дни от момента на приемане на последното хапче антибиотик.

READ  Какво е пиенето: симптоми, колко трае

Като продължавате да използвате сайта, приемате използването на "cookie". повече информация

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close