Какво е алкохолизъм: симптоми, признаци, етап на

Алкохолизмът отдавна придоби статут на истинска епидемия. Лекарите предположение тъжен факт «подмладяване» на алкохолна зависимост – все повече младите хора днес имат подобна диагноза. Статистика на алкохолизъм е доста тъжно и мрачно – 98% от населението на земното кълбо употребява алкохол в различна степен на интензивност.

Тези цифри растат, въпреки отлична информираност на хората за големите проблеми, които носи със себе си употребата на спиртни напитки. Да обясня алкохолизмът – това е заболяване, или промискуитет? И как да се предотврати разрастването и така вече всеобщата проблеми?

Какво е алкохолизъм: симптоми, признаци, етап на

От проведените многобройни изследвания може да се направи еднозначен извод: алкохолизмът е сериозен и, в някои случаи, неизлечима болест. Тази зависимост се основава на предразположеност, която се определя от личността на генетичния ниво.

Алкохолизмът постепенно се развива в лице, в резултат на един дълъг, плавен прием на алкохол. С течение на времето, желанието да се пие превръща в основна, непреодолима идея, човек се разгражда.

Причините за пристрастяването

Основните и главните виновници за болестта – токсични вещества, които се образуват в организма в резултат на разпадането на етилов алкохол. Изяснява основните причини за развитието на алкохолизъм, специалистите са изолирали три обширни маршрути, водещи до беспробудному пьянству:

Психология

Най-голям риск от заиметь зависимостта си към алкохола са хора, които имат слаба воля, склонни към меланхолия и депресии. Желанието да се отърве от житейските проблеми, постоянни проблеми и ни тласка ги към следващата чаша.

Според медици, сред причините за алкохолизма на преден план излиза липсата на умения на личността се реализира в живота и труда, да създаде семейство.

Затворени, необщительные и неувереност в себе си хора забелязват, че след приетата доза коняк им става по-лесно да общуват и да намерят общ език. С течение на времето тази доза става вече обичайното – в края на краищата, тя позволява такива личности да се свързват дори с непознати.

Човек може да пристраститься склонност заради фалшиви твърдения, че алкохол е от полза. За «подобряване на здравето» – честото извинение, оправдывающий вредно пристрастяване. А някой пие, за да се премахне и да се облекчи напрежението след тежък ден, да избягате от тежки мисли. В никакъв случай става в резултат на алкохолизъм.

Социализация

Най-важната причина за това, че човек започва да пие става повальная безработицата. Особено подобно явление често в отдалечени малки населени места. Не е намирането на изход от трудна ситуация безденежья, човек намира спасение в пияно забравил. Зависимостта често идват хора с определени професии:

 • лекарите;
 • пожарники;
 • полицията;
 • служители на МОН;
 • служители на Линейка.

Опитвайки се да се отърве от постоянни стресове, тежки ситуации по време на работа, хората започват да пият. Огромна роля във формирането на зависимост играе и една реклама, която е била популярна преди няколко години. Алкохолно маркетинг успява да изиграе своята негативна роля, преди от подобни рекламни кампании, попаднали под забраната.

Реклама действа особено на младото поколение. А за младия и все още незрелого на организма достатъчно е само няколко пъти да се употребява алкохол, за да се придобие зависимост.

Биология

Наследственост, като основна причина за алкохолизма. Децата са претрупани лоша наследственост, в семейството на които са лица, страдащи пагубно пристрастие, са изложени на висок риск и се пренасят алкохол. Се свързва и психологическа роля: при наличие в семейството на пиещите, дете, по примера на възрастните, често и сам влиза в скользкую пистата.

Склонност към алкохолизъм оформя като човек на много заболявания. По принцип, това е патология психиатричен характер, тежки травми на главата, продължителна депресия, нарушения в ЦНС.

Симптоматика на заболяването

Алкохолизъм, както и всяко друго заболяване, има няколко етапа на развитие. Симптомите на болестта са различни и те зависят от продължителността на употреба на спиртни напитки. Страдащият от първата стъпка зависимост души рязко и категорично отхвърля от себе си наличието на проблеми. Но точно на този етап да се измъкне от тежкото заболяване е много по-лесно, след като на последната фаза на алкохолизъм често става неизлечима.

Да се признае, страда ли близък човек зависимостта от алкохол, използвайте таблицата таблицата. И не забравяйте, че колкото по-рано се потърси помощ, толкова по-положителен ще бъде резултатът от лечението.

Етап на Основната симптоматика (признаци на алкохолизъм)
Първата

алкохол се превръща в необходимост, човек търси всякакъв повод за приемане на следващата доза;

след пиене човек рязко променя настроението – появява се раздразнителност, агресивност;

рязко се влошава качеството на съня;

с приемането на алкохол, човек дълго време не пьянеет;

дори голям брой на питейна не провокира у организма на реакция под формата на гадене, повръщане;

ако се появят нови познати, които споделят страст към пьянству;

започва постепенна деградация на личността: отпадане на паметта, умствената сила, отслабва интелекта

Втора

алкохолът причинява зависимостта на физическо ниво: след питейна страни се развива тежък похмельный синдром, придружен тремором, мигрена, гадене, обща слабост, силна жажда и липса на апетит;

за разлика от хората, не страдащи от зависимости, махмурлук вече не предизвиква отвращение към алкохола, болен дърпа се още едно питие;

се унищожават мозъчните рецептори, което води до появата на първите признаци на деменция, е налице загуба на краткосрочна памет;

рязко се влошава съня, той не дава вече на човек усещане за отдих;

личността постоянно демонстрира високо ниво на тревожност;

вечер може да прояви симптомите на «бялата горячки»: халюцинации (слухови и зрителни);

развиват проблеми в работата на сърцето, тялото на болния бързо се износва;

чести стават суицидни мисли;

започват дългите binges

Третата

жаден за гуляй става вече неконтролирана;

дори и малки дози алкохол водят човека в екстремни степента на интоксикация;

идентичност при липсата на алкохол може да го замените с всички спиртосодержащие течности, които не са предназначени за консумация от вътре;

наблюдава помътняване на разсъдъка;

махмурлук, който е придружен от халюцинации и налудности, може да се превърне в алкохолна психоза, която може да приключи през самоубийство

Знаейки до какво води губительное пристрастен, на близък човек, страдащ от зависимост, не може да спусне ръката си. Тази патология е възможно да се лекува дори и в последния етап, разбира се, с по-малък процент на успех, но шанс има.

От опасен е алкохолизмът

Зависимостта от алкохол е смъртоносна болест хроничен характер. Болестта оказва своето влияние не само върху самия човек, но и на цялото общество. За преодоляване на пристрастяването е изключително трудно, особено в последните етапи.

Алкохолизъм – не просто вреден навик, който може да се образува поради наличието на известна разпуснатост. Това е опасно за личността и обществото заболяване.

Основната опасност патология се крие в бързото разпространение, особено в младежка среда, а в края на краищата младите хора се превръща в опора на държавата. Още по-лошо стоят нещата с женски алкохолизъм. Тялото на жената е в ред своите физически и психологически особености на по-бързо привикване към алкохола, а това се лекува женски зависимостта е много по-трудно.

Огромна опасност алкохол е в пълно разрушаване на здравето на човека. Последиците от нежеланите зависимости се вижда вече след няколко месеца употреба на алкохол. Това се отразява предимно на външния вид:

 • подува и зачервява кожата;
 • редеют и се влошава коса;
 • появяват преждевременни бръчки;
 • истончается на зъбната емайл и ногтевые плоча;
 • случва цялостното изсъхване епидермален слой;
 • се провеждат конни състезания с масата на тялото: един човек или има намаляване на теглото, или бързо наддава на тегло.

Освен нежеланите въздействия по външния вид, алкохол нанася съкрушителен удар и за работа на вътрешните органи и системи на организма. Забележи такива промени е трудно. Те стават видими, когато на болния започват да измъчват дълготрайна болка – това се случва на фаза дълбоко вкореняване и развитие на алкохолизъм.

За да се предотврати необратим прогрес на заболяването, трябва да знаете за последствията и предварително да предприемат мерки, без да очакват, когато патология излиза от контрол и не ще доведе до унищожаване на личността.

Разбира се, най-ефективен метод за борба с болестта, е напълно да спре да пие. За да разбере цялата опасност, която минава заедно с алкохолизма, запознайте се с малка част от заболявания, причини за които става пристрастен към booze:

Какви системи са засегнати Заболявания, външните провокирани алкохол
Сърдечно-съдова

алкохол кардиопатия

артериална хипертония алкохолен тип

кардиалгия

Стомашно-чревния тракт

хроничен гастродуоденит

язва на стомаха

възпалителни заболявания на дебелото черво

алкохолно энтероколит и гастрит

Черен дроб

хепатит

цироза на черния дроб

Заболявания на мозъка

заболяване Мореля

корсаковский психоза

алкохол пелагра

Патология на психичното склад

алкохолна психоза

бяла горячка (алкохолна делирий)

параноята

Алкохолизмът унищожава не само на здравето и личността на човека. Тази патология подкопава и всички основи на обществото. Опасност от алкохолна зависимост страхува от следните последици:

 1. Намалява плодовитостта.
 2. Увеличава се престъпността.
 3. Става твърд деградацията на едно младо поколение.
 4. Намалява общото интелектуално ниво на гражданите.
 5. Драстично намалява средната продължителност на живота.
 6. Разбиване на семейството, което има отрицателно влияние върху формирането на личността на децата.

Всички подобни прояви на зависимост стартират необратима реакция за здравето на нацията като цяло. Процес на развитие, формиране на хармонична и здравословна нация потиска и се обръща назад. Започва деградация и упадък. Проблемът е толкова наболял проблем, което изисква пътя за търсене на оптимален резултат от опасна ситуация и решение на проблема, която вече е глобална.

Методи за отстраняване на проблеми

Алкохолизъм е болест, която изисква незабавно и комплексно лечение. Терапия на пациенти с изразена симптоматикой – това, което се счита за алкохолизма се включва в себе си няколко етапа. Това е:

 1. Изход от запойного състояние.
 2. Курс на лечение, насочен към борбата с пристрастяването.
 3. Едновременната работа по създаването на човек на отвращение към алкохола.
 4. Рехабилитация алкохолик, като личност, психологическа терапия за възстановяване на изгубена социализация.

За получаване на добри резултати първото и главното условие става наличието на най-зависими от желание да се раздели с смъртоносен навик. Голяма роля играе среда на човека – приятели, роднини, близки хора. Тяхната подкрепа и помощ е много важно във всички етапи на лечение на патология.

Опитвайки се да намери спасение, хората се хващат за щастието преброители, се опитват да се справят с проблема на своите сили – от още повече да влоши ситуацията. Най-надеждният метод ще се превърне в обръщение към добър лекар-наркологу. Също така при избора на оптимален метод за лечение не си струва да провеждате следните грешки:

 • да се доверите на реклама, която предлага отърве човек от алкохолна зависимост в кратко време и с гарантиран резултат;
 • изберете съмнителни методи на лечение, които предполагат възможността за запазване в процеса на терапията употребата на алкохолни напитки.

За да се подготви, страдащи от алкохолизъм на организма към лекарствата, за няколко дни преди началото на всички дейности трябва да се откажат напълно от алкохола. За това на човека е необходима силна психическа нагласа. Оптимална методика за избавяне от алкохолна зависимост избира лекар-нарколог.

Медик е съобразено с възрастта на пациента, неговите физически данни, теглото на тялото. Важен фактор е продължителността и средния обем на выпиваемого на алкохол, както и наличните допълнителни хронични заболявания.

Също голяма роля играе и отношението на самия обществото към този проблем. Въведените закони за забрана на употребата на алкохол и алкохолни напитки, санкции, забрани продажбата на алкохол на малолетни лица, насърчаване на здравословния начин на живот – всичко това формира негативно отношение към гуляй. По този начин се насърчава създаването на връзки към алкохола, като за смъртно опасния начин на живот.

READ  Арбидол и алкохол: съвместимост, мнения

Като продължавате да използвате сайта, приемате използването на "cookie". повече информация

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close