Формула пиенето на алкохол в химията

Без алкохолни напитки не струва нито един празник. И, разбира се, на всички е известно, че в състава на всеки горячительного влиза пиене етилов алкохол. Именно той и носи един човек чувство на приятна еуфория и спокойствие и тежко симптоми на интоксикация в случай на прекомерна консумация. Но някакъв алкохол носи със себе си смърт.

Това е свързано с производството на заместител на алкохола, когато не се използва етилов и метилов алкохол, е токсичен и е изключително отровен продукт. И двата вида съединения почти по нищо не се различават на външен вид, различен само химическият им състав. Нека видим, каква е формулата на пиенето на алкохол в по химия и каква е разликата му със спирт, метиловым.

История на етанол

Произходът запознанства с алкохол корени още в легендарния библейските миналото. Ной, след забродивший гроздов сок, за пръв път познал чувство на махмурлук. Именно от този момент и започва триумфално шествие алкохолни продукти, развитие на винарската култура и многобройни алкохолни преживявания.

Spiritus «вини» – това име е получил пиене на алкохол, който разработиха метод на дестилация. Т.е. дестилация и изпарение на течности с последващо оседанием двойка в течна форма.

Отправна точка на винопроизводството и производството на алкохолни напитки става XIV век. Точно от този момент на получаване на «вълшебната» течност ангажирани в различни страни със създаването и развитието на множество методики. До важни етапи от разпространението на етанол, като по научному се нарича пиене на алкохол, и неговото развитие може да се дължи на следните години:

 1. XIV век (от 30-те години). За първи път от френския алхимиком Арно de Вилльгер е открит винен алкохол, учен успя да го изберете от вино.
 2. XIV век (от 80-те години). Италиански търговец запозна с етилов спиртовым връзката на древните славяни, носи това вещество в Москва.
 3. XVI век (20-те години). Легендарният швейцарски лекар, алхимик Парацелз плътно ангажирани в изучаване на свойствата на етанол и разкри своя начало способност – усыплять.
 4. XVIII век. За първи път хипнотици способността на етилов алкохол са били изпитани върху хора. С помощта му е за първи път усыплен пациент, когото готвят за трудна операция.

От този момент започва бързото нарастване на спиртоводочной индустрия. На територията На една само на нашата държава до началото на революция активно функционира повече от 3 000 алкохолни заводи. Вярно е, че по време на втората световна ВОЙНА броят им драстично намалял почти на 90%. Възраждане започва едва в края на 40-те години на миналия век. Започнаха да си спомнят стари технологии и разработване на нови.

Видове алкохол

Алкохолът притежава множество различни модификации. Някои видове алкохоли тясно в контакт с хранителни технологии, други са отровни. За да разберете тяхното действие и влияние върху човешкия организъм, трябва да се разбере техните основни характеристики.

Хранително-вкусовата промишленост (и пиене)

Или етилов алкохол. Той се получава начин за поправка (процес на разделяне на мулти смеси с използване на топлообмена между течност и пара). За суровина за приготвянето му са взети различни видове зърна. Химическата формула на пиене етилов алкохол следната: С2Н5ОН.

Хранително-вкусовата алкохол, който е включен в състава на алкохол, се възприема в повечето случаи, като водка. Именно им и злоупотребяват с много личности, като довежда себе си до гишето на алкохолна зависимост.

Хранително-вкусовата етанол има и собствени разновидности (те зависят от вида на суровината, която е използвана). Класификация на пиенето на алкохол е от следните видове:

Алкохол I клас (или медицински)

Не го използвате за освобождаване на алкохолни продукти. Тази връзка предназначени за използване изключително за медицински цели като антисептично средство, за дезинфекция на операционни и хирургични инструменти.

Алфа

Спиртовое връзка най-висок клас. За производството му се приема селективни висококачествена пшеница или ръж. Именно на база на алкохол Алфа се произвежда елитни алкохолни напитки суперпремиумкласса. Например:

 • ром Bacardi;
 • водка Absolut;
 • уиски Джак Даниелс;
 • уиски Johnnie Walker.

Апартамент

За производството на питейна етанол това ниво се използват картофи и зърнени храни, с оглед на което на изхода на количеството картофено нишесте, не трябва да надвишава 35%. Спиртовое връзка преминава през няколко степени на филтриране. От него се произвеждат водка премиум-клас. Такава, като:

 • Хъски;
 • Дъга;
 • Белуга;
 • Mammoth;
 • Nemiroff;
 • Капитал;
 • Руското злато;
 • Руски стандарт.

Данни водочные напитки имат няколко степени на защита. Те имат специална форма на бутилката, специално проектирани холограми, уникален капачка.

Екстри

В основата му правят класическа и много позната водка среднеценового сегмент. Този пиене на алкохол се разрежда с (неговата крепост в неразреден вид, е около 95%), плюс всичко, подложени на допълнително пречистване. Окончателната продукти е по-ниско съдържание на сложни естери и метанол. Алкохол на базата на това съединение се смята за екологично чист продукт, вярно, не е толкова скъпо, като алкохол на базата на Алфа или на Лукса.

Основа

Почти не отстъпва на водочным этанолам Екстра и Алфа. Притежава същата висока крепост (около 95%). Водка, произведена от това, пиенето на алкохол, е най-гореща стока, тъй като тя е най-достъпна (средният ценови сегмент на пазара). Произвеждат алкохол на тази марка от картофи и зърнени храни, с оглед, че количеството картофено нишесте в получени продукти не надвишава 60%.

Алкохол най-високата категория за почистване

Направен му е на базата на смес от следните продукти:

 • зърно;
 • картофи;
 • меласа;
 • захарно цвекло.

Тази връзка при технологичен процес е подложена на минимална обработка и отфильтровыванию от различни примеси и фузелово масло. Го допускат за изработка на евтина водка экономкласса, различни ликьори и спиртни напитки.

Метилов алкохол (или технически)

Безцветно, прозрачно вещество, по миризмата подобно с класически етанол. Но, за разлика от последното, метанол представлява высокотоксическое връзка. Химическата формула на метанол (или дървен алкохол) СН3ОН. При контакт с човешкото тяло, това съединение предизвиква остро отравяне. Не е изключен и смъртоносни резултати.

Според статистиката всяка година се диагностицират около 1500 случаи на отравяне метиловым спирт. Всяка пета интоксикация оканчивалась смъртта на човека.

Метилов алкохол няма отношение към производството алкопродукции и хранително-вкусовата промишленост. Но този евтин начин често се разрежда суррогатный алкохол заради намаление в цената на произведени продукти. При взаимодействие с органични структури метанол се превръща в насилие отрова, която разруши вече доста животи.

Как да се различи алкохоли

Да се разграничат отровната технически алкохол от пиене, е изключително трудно. Именно поради тази причина се случват случаи на смъртоносни отравяния. Когато под прикритието на етанол използват за приготвяне на алкохолни продукти метанол.

Но да се разграничи алкохолни съединения. За това има прости начини, които можете да приложите и в домашни условия.

 1. С помощта на огъня. Това е най-лесен метод за проверка. Просто запали алкохолна напитка. Етанол при горене свети син пламък, а ето цвят на горене на метанол зелено.
 2. С помощта на картофи. Попълнете алкохол парче от сурови картофи и се оставя за 2-3 часа. Ако цветът зеленчук не се е променил – водка с отлично качество и смело може да се използва по предназначение. А тук, в случай когато картофите придоби розов оттенък – това е в следствие на присъствие в алкохол технически спирт.
 3. С използването на медни проводници. Проволочку трябва да се топлина предпочитат горещо и потопени в течността. Ако при шипении ще остър отвратителен аромат – в спиртном присъства на метанол. Етилов алкохол, не миришат, не ще бъде.
 4. Чрез измерване на температурата на кипене. Трябва с помощта на обикновен термометър проследяват температурата на кипене на алкохола. При това имайте предвид, че метанол, се свежда до +64⁰С, а етанол – при +78⁰С.
 5. Чрез прилагане на сода и йод. Изсипете в прозрачен капацитет могат да се проверяват за алкохол. Към него добавете щепоточку обикновена сода за хляб. Разбъркайте добре и капните към нея йод. Сега прегледайте течност на земята. Ако в него присъства утайка – това е свидетелство за «чистота» на алкохол. Етанол при взаимодействие с йодоформом (йод+сода) дава желтоватую взвесь. А ето метанол съвсем не се променя и остава прозрачен.
 6. С помощта на калиев перманганат. В доказуема алкохол добавете няколко малки кристалчета калиев перманганат. След като той разтвори и течността придобие розов цвят, загрейте я. Ако при нагряване ще се открояват газови мехурчета – пред вас е отровен метилов алкохол.

Но следва да се има предвид, че всички тези и подобни домакински методи не работят, ако технически спирт първоначално в един продукт ще се смесва с етанол. В този случай може да помогне само химическа експертиза. И отговорен подход към закупуване на алкохол.

За да не купите потенциално опасен алкохол, купуват алкохол само в доказани места, специализирани магазини, които предизвикват доверие. Избягвайте незаконни сергии и малки ларечков. Точно там много често се разпространяват фалшификати.

Начини за използване на етанол

Етилов алкохол се използва не само в любимата на много от алкохолната индустрия. Прилагането му е разнообразно и интересно. Вижте само с някои от основните сфери на използване на етанол:

 • горивната (ракетни двигатели с вътрешно горене);
 • химически (база за производство на много и различни лекарства);
 • красота (при създаването на различни парфюмерийни композиции и концентрати);
 • лакокрасочная (като разтворител, влиза в състава на антифризов, почистване на битовата химия, стеклоомыватели);
 • храни (освен за производство на алкохол, се прилага успешно при производството на оцет, различни аромати);
 • медицина (най-популярна сфера на приложение, като антисептик за дезинфекция на рани, при изкуствена вентилация на белите дробове като антипенител, влиза в състава на анестезия и анестезия, различни билкови настойки, антибиотици и екстракти).

Между другото, етиловият алкохол се използва и като противоотрова при отравяне с метанол. Това е ефективен антидот в случай на интоксикация технически спирт. Вреди ще припомни основните признаци на отравяне с алкохолни суррогатами:

 • силна болка в главата;
 • обилно изчерпване повръщане;
 • трогателна болка в областта на корема;
 • усещането за тотална слабост, обездвиживание;
 • потискане на дишането, човек понякога не може да се направи и вдишване.

Между другото, с точно същите симптоми могат да се срещнат и в случай на обикновена алкохолна интоксикация. Така че трябва да се съсредоточи върху количеството приет алкохол. Технически спирт дава развитието на тази симптоматика, попаднал в човешкия организъм, дори и в малко количество (от 30 мл, това е стандартен обем на обикновени чашки).

В този случай, трябва незабавно да се обадите на Бърза помощ. Не забравяйте, че при неоказании квалифицирана помощ е много голям риск летального., изм.

Обобщавайки, може да се разбере, че умее да се разбере видове алкохол и с участието на отровни връзка от пиенето на етанол е много важно. Не забравяйте, че дори при консумацията на мизерного количество токсичен метанол, ще изложи живота си на риск и подводите тялото си до фатална смъртоносна характеристика.

READ  Кога може да сядат зад волана след алкохол

Като продължавате да използвате сайта, приемате използването на "cookie". повече информация

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close